Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cahiliyye'yi Farklı Okumak

Mehmet Azimli

Cahiliyye'yi Farklı Okumak Sözleri ve Alıntıları

Cahiliyye'yi Farklı Okumak sözleri ve alıntılarını, Cahiliyye'yi Farklı Okumak kitap alıntılarını, Cahiliyye'yi Farklı Okumak en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sünnet olma!
Sünnet olma adeti Eski Mısırlılarda mevcut idi. Bu adet Hz. İbrahim'den kalma bir gelenek olarak Araplara geçmiş olmalıdır. Bu geleneğin Hz. İbrahim'den kaldığını Tevrat'taki ayetlerden de anlıyoruz. Bu adet Yahudilerde ve İsmail soyundan geldiği belirtilen Araplarda devam edi­yordu .Bu kadınlar için de geçerli idi. Hz. Peygamber'den gelen bir hadiste Hz. Aişe'nin, "İki sünnet yeri birleşince gusül vacip olur. " şeklindeki rivayetten bu uygulamanın o dönemde de devam ettiğini anlıyoruz.
Sayfa 135Kitabı okudu
Son dönem bazı araştırmalar ise Hz. Peygamber'in Hz. İb­rahim neslinden geldiği şeklindeki genel kabul gören tezin doğru olmadığını belirtirler. Ancak her ne olursa olsun bütün müellifler, Hz. Peygamber'in gerçek Arap değil, sonradan Araplaşmış (Arab-ı Müstaribe) olduğu konusunda hemfikirdir.
Reklam
Yahudilik, Hristiyanlik ve İslam'da Namaz!
Bu günkü namaz kılma şeklimiz eskiden beri bilinen bir ritüeldi. Yahudilerde namazın rükunleri ve secde var­dı. Onlarda da namaza tekbirle başlanır kıyam, ruku, secde, kade ve selam ile biter. Yahudilikte namazın rekat­ları sabah 2, öğle 4, ikindi 4, akşam 3, yatsı'dir. Hıristi­yanlarda da Süryanilik gibi kadim mezheplerde beş vakit namaz farz olup, erkekler önde çocuklar ve kadınlar arka­da namaza durulur ve el bağlanarak rüku, secde ile namaz tamamlanır. 77
Semavi dinlerde namaz!
Ehl-i Kitap ve müşriklerin eskiden beri yapageldikleri namaz ibadetinin vakitleri de İslam öncesi ve sonrasında benzerlik arz etmektedir. Arabistan'a yakın bir bölgedeki Sümerlerde namaz ibadeti beş vakit şeklinde icra edili­ yordu. Arabistan üzerinde birçok tesiri olan İran'daki Zerdüştlerde de aynı şekilde abdest alınıp Müslümanların şu an kabul ettikleri vakitlerde günde beş vakit ibadet edi­liyordu. Ehl-i Kitap'tan Yahudilerden de namaz ibadeti beş vakit­tir. Bu vakitlerin isimleri, Şaharit (sabah namazı) . Musaf (öğle namazı) . Minha (ikindi namazıı) . Neilat Şerarim (ak­şam üstü) ve Maarib (gece namazı) olarak halk arasında kullanılıyordu . Hıristiyanlığın kadim mezheplerinde ise beş vakit namazla birlikte kuşluk ve teheccüd namazları da vardı. Teheccüd namazı Yahudilikte sadece peygam­ber ve din adamlarının yerine getirdiği bir namazdı. İs­lam'da ise sadece Hz. Peygamber'e has kılınmıştır.
Abi niye böyle yapıyorsunuz?
Kişi de kabilesinin çıkarı için sorgulamaksızın her şeyi yapmalıydı. Asabiyet kuralı bunu gerektiriyordu. Talha en-Nemri, Müseylime'ye hitaben, "Senin yalancı olduğuna şehadet ederim; Muhammed'in de doğruluğuna şehadet ederim, fakat Rabiaoğullarından olan bir yalancı, bizim için Mudar'ın doğru olan peygamberinden daha iyidir." şeklindeki sözü bunun en güzel kanıtıdır. Meselenin iyi anlaşılmasına yardım etmek için şu anekdotu aktaralım: Hz. Peygamber'in, rakipleri olan Mudar kabilesinden çıkmasına içerleyen bir Rebiali (Abdullah b. Hazim) şöyle demiştir: “Rebia, peygamberini Mudar'dan gönderdiğinden beri Allah'a küsmüştür." Bunu ona söyleten şey kabile asabiyetidir. İslam ile birlikte asabiyet tamamen ortadan kaldırılmadı. Çünkü alternatif bir yapılanma ortaya koymadan eski sistemin yok edilmesi tamamen bir kaos meydana getirmiş olacaktır. Bu sebeple asabiyetin getirdiği bazı olumsuzluklar düzeltilse de genel olarak devam ettirildi.
Sayfa 58
semavi dinlerde sünnet olma ritüeli!
Araplarda doğan çocuğun yedinci günü sünnet ettirilmesi de Yahudilik ve Hristiyanlıkta mevcut idi. Sünnet uygulaması Yahudilerde günümüzde de devam etse de, Hıristiyanlarda sadece Habeş kilisesinde devam ettirilmek­tedir. Ancak bu geleneğin İslami bir emir olarak devam edip etmediği şüphelidir. Kur'an'da sünnet konusunda bir ayet olmadığı gibi hadislerde de bu konuda amir bir hü­küm konulmadığını anlıyoruz. O dönemde İslam'a girenlere de (örneğin Müslüman olan birçok Hıristiyan vardı) sünnet olmaları gerektiği yö­nünde bir telkin yapılmamıştır. Ancak maalesef günümüzde sünnet, Müslümanlığa giriş için en önemli aşama ve şart olarak algılanmaktadır. Doğrusu bu bir bölgesel gelenektir ve İslami anlayışta bu konuda bağlayıcılığı olan amir bir hüküm bulunmamaktadır.
Sayfa 135Kitabı okudu
Reklam
Hz. Peygamber'den hemen önce Arabistan'da yaşayan Halid isimli bir Arap peygamberin kızı , Hz. Peygamber'den İhlas suresini dinleyince, "Babam bu sureyi okurdu . " demiştir.
Sabiilik
Sabiiler, Hz. İsa öncesi dönemde resmi Yahudilik anlayışına karşı çıkan Hz. Yahya’nın cemaatidir. Basra bölgesine yerleşmiş ve mabetler inşa etmişlerdi. Müslümanlar tarafından Ehl-i Kitap muamelesine tabi tutulmuşlardı. Sabiilerin kendilerine özgü dua, abdest, oruç, kurban, kutsal günler, bayramlar ve mabetleri vardı.
Sayfa 68 - 3.Basım Haziran 2016Kitabı okudu
Allah kelimesinin İbrani dilinde "eleh-elohim" kökün­ den geldiği zikredilir.
Kur'an yetmiyorsa İncil'den de örnek verelim :))
Ama ben size diyorum ki, bir kadına şehvetle bakan her adam, yüreğinde o kadınla zina etmiş olur.
Sayfa 130 - İncil, Matta, 5.28Kitabı okudu
347 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.