Mayıs 2017
Yapı Kredi Yayınları

2023 55. kitabı
Edna, yaşlılıkla mücadele etmeye çalışan, yalnız ve mutsuz bir kadındır.Edna'dan, ölmüş yazar eşi Clarence'in kitaplarından birinin yeniden basımı için bir önsöz istenir. Daktilonun başına geçtiğinde, kendi çocukluğu, gençliği, evliliği, kısacası geçmişi ve bugünü üzerine yazmaya başlar, Edna. Edna'nın anlattıkları dağınık gelse de düşünürken ben de böyle daldan dala atlarım dedim. Kirli, puslu bir cam kenarından yazan Edna'nın yaşamı insanda bir boğulma hissi yaratıyor. Öylesine ayrıntılarla dolu ki belleği, elimden gelse bir kısmını silmek isterdim.Günlük yaşamının sıkıcılığı, iletişimsizliği geçmişte yaşadıklarından daha yıkıcı geldi bana. Cam'ı okurken, Wieslaw Myśliwski'nin, Fasulye Ayıklama Sanatı Üzerine Bir Tez adlı kitabı düştü aklıma.Çok da sevdiğim bir kitaptır.Cam'ı da çok sevdim.Sadece sabırlı okurlara tavsiye ederim bu kitabı.
2017 232. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2017 15:46
Bu kadar kısa bir kitabı bu kadar zor okuyacağımı hiç düşünmezdim. Malum Yapı Kredi Yayınlarının kitap basım şeklinin de bunda çok etkisi var. Küçük yazılar, bölümlere ayrılmamış, uzun paragrafların oluşturduğu bir roman. Gerçekten çok sıkıldım. Konu olarak ölen eşinin kitabının 40. basımı için Edna'dan yazması istenen önsöz için geçmişi ile gelgitler yaşayan bir kadının hikayesi. Sanırım kitabı bitirebilmemin en büyük faktörü arka kapak yazısı oldu. İçime afakanlar bastıkça çevirip çevirip okudum. Arka kapak yazısı kitap için çok şey vaad etse de ben aradığımı bulamadım.
2021 10. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2021 00:07
İlksöz: Kaçırılan hayatların alayına isyan. Kaybettiği eşinin kitabının 40. yıl baskısı için, yayınevi Edna'dan bir önsöz yazmasını ister. Uzun yıllardır insanlarla iletişimini koparmış, hatta
2024 9. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2024 22:47
Kitap çok zor okunuyor, ben çok zorlandım. Edebi açıdan tatmin etti, gelgitler yaşayan bir kadının gözünden durağan bir hayat nasıl mıdır? Edna bunu bize çok güzel anlatıyor.
Puan vermedi·160 syf.·
2021 35. kitabı
Dikkat! Bu inceleme tam olarak bir inceleme değildir... Edna’ya... Tükettin beni Edna. Sanki yanımda sürekli konuşmaya devam ediyorsun. Seni üzen şeyleri o kadar iyi hissettim ki “İçindeki çocuk hala yaşıyor, sana SOS gönderiyor” demek istedim. Belleğin o kadar ıvır zıvır ve saçma şeylerle dolu ki anlatamam. Konudan konuya atlıyorsun. Sürekli “Neden ya neden! Yapma bunu kendine” derken buluyorum kendimi. Clarence tam bir baş belasısın... Daha çok şey söylemek isterdim ama susmalıyım. Kitapta yaşadıkları çoğu şey sinirlerimi bozdu. Hayvanlara yapılan zulüm, harcanan kağıtlar, beyhude akan zaman... Okurken sinirlendiğim kitaplar listesine ekliyorum...
2022 2. kitabı
Geriye kalan hayatı hatta geçmiste unutuklarının bile evinin camında biriktiren Edna'nın hakkında yada Edna gibi kafasında bir sürü küçük şeylerle dolu insanlarla ilgili bu kitap. Yapmak istediğimiz fakat çabalamadan bırakıp başkalarını suçladığımız yada bize hep eksik olduğumuzu hissettirdikleri halde vazgeçemediğimiz , vazgeçtigimizde bile eksikliklerini hissettiğimiz. Yada daha fazlasımıydı bilemedim . İşte Edanın kafasının içi yada sıradan hayatı bu kadar basit fakat insan psikolojisi bu kadar karmaşık ... Neyse ben bu karışıklığı Edan'ada bıraksam iyi olur
2020 1. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2020 16:35
Öncelikle kitapta Edna diye bir karakterimiz var. Karakter olarak çok ayrıntıcı, eleştirici, hayattan bıkkın ve çok sıkıcı. Kitaba başladığımdan bitişine kadar beni etkileyecek birşeyler bulmayı bekledim ama yanıldım. Kitaba biraz felsefi bir hava katmak istensede başarılı olunmadığını belirtmek isterim. Zamanınızı daha güzel eserler okuyarak geçirebilirsiniz.
Felsefe
2021 6. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2021 23:51
Sinema kulturum cok iyi olmasa da okurken surekli bu kitap cok iyi kult film olur dedirtti bana Edna nin fare ve ask merdiveni ile olan iliskisini gorsel olarak izlemek istedim nedense. Klasik muzikler, ağır çekimler, gecmisten goruntuler, Kieslovski, Nuri Bilge vs...

Sam SavageYazar · 2 kitap
Sam Savage (9 Kasım 1940 doğumlu), 2006 romanı ''Firmin: Adventures of a Metropolitan Lowlife'' en çok tanınan bir Amerikalı romancı ve şair. Savage, 1968 yılında Yale Üniversitesi'nden mezun oldu. Daha sonra Yale Üniversitesi'nde ve Heidelberg Üniversitesi'nde felsefe okudu ve Thomas Hobbes'ın siyasi düşünce tezi ile Yale Üniversitesi'nden doktora aldı. Ayrıca Yale'de ders verdi. Ünlü edebi çevirmen Ralph Manheim'ın kızı Nora Manheim'la evli. Onlar iki çocuğa sahiptir. Önceki evliliğinden bir oğlu var. Savage beş romanın yazarıdır.