Çanakkale Denizaltı Savaşı

Otto Hersing

Çanakkale Denizaltı Savaşı Gönderileri

Çanakkale Denizaltı Savaşı kitaplarını, Çanakkale Denizaltı Savaşı sözleri ve alıntılarını, Çanakkale Denizaltı Savaşı yazarlarını, Çanakkale Denizaltı Savaşı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Görev tamamlandı.
5 Eylül 1914 günü 3,5 dakika içinde sulara gömülen gemi, İngiliz kruvazörü Pathfinder’dı. Bu bir denizaltıdan atılıp hedefini bulan ilk torpidoydu. Aynı zamanda tarihin de bir savaş gemisini yok eden ilk atışıydı.
Sayfa 8 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Saatime baktım: Torpidonun atılışından bu yana 1 dakika 15 saniye geçmişti. Demek ki torpido açıkça boşa gitmişti. Kuşkuya yer bırakmayacak kadar açık, bir nedensiz şanssızlık… Birden sanki evren sarsıldı. Anlatılamayacak kadar korkunç bir patlama, denizaltıyı bir top gibi fırlattı. Kendimi topladığımda ilk düşüncem, denizaltının sağlam kalıp kalmadığıydı. Bunu anlamak için durum bildirimi istedim. “Her şey sağlam!” Çok şükür…
Sayfa 7 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Otto Hersing torpidoyu atmaya hazırlanıyor.
Saldırıya hazırlandığımda saatime baktım, 16.00’yı gösteriyordu. Hedef gittikçe yaklaşıyor… Daha da yaklaştı… Birden yarı sevinç, yarı korkuyla bir ürküntü sardı: Bu, bir denizaltıdan atılacak ilk torpido olacaktı. Böylesine yakından atılacak torpido başlığındaki patlayıcı kütlenin hedefini bulduğunda yol açacağı patlamanın, denizaltı üzerinde nasıl bir etki yaratacağını kimse bilmiyordu. Denizaltı buna dayanacak mıydı? Salmastralar yerinden çıkar mıydı? Dalış tankları ve yakıt deposu bundan etkilenir miydi? Daha da önemlisi denizaltının akülerine bir şey olur muydu? Fakat tüm bu düşüncelerle fazla oyalanmadım. Çünkü olabildiğince çabuk hazırlanıp torpidomu atmak istiyordum. Daha sonra olacaklar ikinci öncelikteydi ve şu anda beni hiç de ilgilendirmiyordu.
Sayfa 5 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Osmanlı Devleti de bu yeni silaha ilgisiz kalmadı. 1886’da Taşkızak Tershanesi’nde montajı tamamlanan Nordenfeldt tipi Abdülhamid denizaltısını 1888’de denize indirilen Abdülmecid izledi. Bazı kaynaklara göre Abdülhamid, bazılarına göre de Abdülmecid, su altında ilk torpido atışını yapan denizaltı olarak tarihe geçti. Bu denizaltı, İzmit Körfezi’nde uzun talimlerden sonra Sarayburnu açıklarında su altındayken, Üsküdar açıklarındaki boş bir gemiyi batırmıştı. Ancak Abdülhamid ve Abdülmecid Osmanlı donanmasının pek çok gemisinin kaderini paylaşarak Haliç’te bağlı kalarak ömürlerini doldurmuştu.
Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
II. Dünya Savaşı’nda bir başka önemli ayrım daha vardı. Sonarların kullanılmasıyla, denizaltılar sualtında bir “göz”e kavuştular. I. Dünya Savaşı’nda ise denizaltılar Hersing’in de dediği gibi sualtındayken bir kör gibiydiler. Bir “su köstebeği” de denilebilirdi bunlara. Sonarların kullanımından sonra, “adım-karşı adım” ilkesiyle Almanlar bu kez sonara yakalanmayan denizaltılar ürettiler.
Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
II. Dünya Savaşı’ndan sonra İngilizler, Alman denizaltı teknolojisindeki ilerlemeleri uygulayarak, hidrojen peroksit türbiniyle çalışan deney denizaltılarını ürettiler. Ancak hidrojen peroksidin özelliklerinin yetersizliği ve ABD’nin nükleer enerji itme sistemlerinde kullanmaya başlamasıyla tüm dünyada bu yönde bir gelişme oldu. Günümüzde bu teknoloji denizaltılara 640.000 kilometrelik bir erim sağlamıştır.
Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
41 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.