Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Çanakkale Muharebelerinin Deniz Cephesi

Figen Atabey

Çanakkale Muharebelerinin Deniz Cephesi Gönderileri

Çanakkale Muharebelerinin Deniz Cephesi kitaplarını, Çanakkale Muharebelerinin Deniz Cephesi sözleri ve alıntılarını, Çanakkale Muharebelerinin Deniz Cephesi yazarlarını, Çanakkale Muharebelerinin Deniz Cephesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
uygun fiyatlı tarih kitaplarına tükenmeden ulaşmak isteyenlere ithaf olunur 3
''sayın 1k uygulama kullanıcıları tarih alanında okuma yapmayı seviyorsanız, türk tarih kurumunun e mağazasında çok uygun fiyatlara (bence) güzel kitaplar var.'' şeklinde bu sene içerisinde iki defa burada bu konuya dikkat çekmek için ileti yazmıştım; #201347443
18 Mart Çanakkale Zaferi'yle İlgili On Kitap
❝Çanakkale'de savaşan taraflar için siperin gerisi yoktu. Bir tarafta deniz, öbür tarafta yalçın sırt; siper tam bir kapandı. Ölümün her an kol gezdiği bu siperler, destanlaşan insan öykülerinin de mekanı olmuştu.❞ Çanakkale Zaferi'nin 107. yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve tüm kahraman şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz. 🇹🇷 Bugün, bu konuda okunabilecek kitapları paylaşmak istedim. Öneriler Cengiz Yalçınkaya'nın TRT Haber'deki 8 Mart 2019 tarihli yazısından alıntıdır. 1-
Arıburnu 1915
Arıburnu 1915
,
Haluk Oral
Haluk Oral
2-
Çanakkale Üzerinde Bir Şahin
Çanakkale Üzerinde Bir Şahin
,
Hans Joachim Buddecke
Hans Joachim Buddecke
3- Çanakkale Muharebelerinin Kronolojik Tarihi, Doç.Dr.
Mustafa Toker
Mustafa Toker
4-
Çanakkale 1915
Çanakkale 1915
Rinaldo Marmara
Rinaldo Marmara
,
Bülent Günal
Bülent Günal
5-
Kıyamet Koptuğunda
Kıyamet Koptuğunda
,
Hasan Cevdet Temizkanlı
Hasan Cevdet Temizkanlı
6-
Kanal Seferi'nden Çanakkale'ye
Kanal Seferi'nden Çanakkale'ye
,
Ahmet Yurttakal
Ahmet Yurttakal
7-
Çanakkale Boğaz Savunması
Çanakkale Boğaz Savunması
,
Michael Forrest
Michael Forrest
8-
Muhabirimiz Çanakkale Cephesinden Bildiriyor!
Muhabirimiz Çanakkale Cephesinden Bildiriyor!
,
Wanda Zembrzuska
Wanda Zembrzuska
9-
Çanakkale Muharebelerinin Deniz Cephesi
Çanakkale Muharebelerinin Deniz Cephesi
,
Figen Atabey
Figen Atabey
10- Hektor'un İntikamı,
Cevdet Cantürk
Cevdet Cantürk
Reklam
19 Şubat bombardımanı İtilaf Donanması'na etkili bir ateş açmak için seyir halinde değilde demirlemeleri gerektiğini, yalnız tabyalara isabet etmenin yeterli olmadığını, ancak topların kendileri yok edilmeden kesin bir başarı sağlanamayacağını göstermiştir.
İtilaf Donanması'nın 19 Şubat 1915 bombardımanında Kumkale Ve Seddülbahr Tabyaları, top menzillerinin yetersizliğinden dolayı ateşe katılamamışlardır. Bu tabyalar yapıları gereği büyük hedef oluşturduklarından kolayca hasar görmüşlerdir. Bu tabyalardaki insan kaybı 2'si subay olmak üzere 4 şehit ve 11 er yaralı olarak verilmiştir.
3 Kasım 1914 tarihinde İtilaf Donanması'nın Çanakkale Boğaz girişine yaptığı bombardımandan sonra Boğaz'ı zorlamaya yönelik ilk ciddi teşebbüs 19 Şubat 1915 günü gerçekleştirilmiştir. Aradan geçen bu üç buçuk aylık zaman zarfında İngiliz ve Fransız zırhlı gemilerinden oluşan İtilaf Donanması, Bozcaada civarında bulunmuş ve sadece Boğaz'ı gözlemlemekle yetinmiştir.
Çanakkale'de herhangi bir mayın birliği ve gemisinin var olmaması sebebiyle mayınlama işi uzun zaman almıştır. Mayın hatlarının kurulmasına 22 mayınla 4 Ağustos 1914 günü başlanmıştır.
Reklam
Boğaz'ın savunması Boğaz giriş tahkimâtı, orta tahkimâtı ve merkez tahkimâtı olmak üzere üç savunma grubu şeklinde planlanmıştır.
Seferberliğin ilanını takiben Çanakkale Müstahkem Mevkii Komutanlığı emrinde 27 topçu bataryası ile bir de Binbaşı Nazmi Bey'in emrinde bir Mayın Grup Komutanlığı bulunmuştur. Bundan başka kara savunmasına 4 piyade tümeni ( 5., 7., 9., ve 11. Tümenler) ile 2 jandarma alayı tahsis edilmiştir. Bu birlikler, karargâhıyla Gelibolu'da bulunan 3. Kolordu emrine verilmiştir.
Boğaz tahkimâtı Türk - Alman işbirliği ile geliştirilmiştir. Bu kapsamda harp süresince deniz harekatı ile ilgili işleri yürütmek üzere 30 Ağustos 1914 tarihinde Çanakkale Deniz Komutanlığı görevine atanan Alman Amiral Merten, subay, torpidocu, telefoncu ve top çavuşu olarak toplam 160 Alman personel ile Çanakkale'ye gelmiştir.
Boğaz'ın savunmasından doğrudan kolordu seviyesinde kabul edilen Çanakkale Müstahkem Mevkii Komutanlığı sorumlu bulunmuş ve komutanlığına 10 Ağustos 1914 tarihi itibariyle Kurmay Albay Cevat Bey getirilmiştir. Yardımcılığına da Yarbay Selahattin Adil Bey atanmıştır.
Reklam
Boğaz bombardımanına başlama tarihi olarak 15 Şubat 1915 günü tespit edilse de havanın kötü olması ve gerekli şartların hazırlanmaması üzerine ilk bombardıman 19 Şubat 1915 tarihine ertelenmiştir. Bu tarih aynı zamanda Amiral Ducworth'un 1807 yılının 19 Şubatı'nda Boğazlardan geçerek Marmara'ya girmeye muvaffak oluşunun tarihidir. Tam bir asır sonra bu deneme gerçekleştirilmek istenmiştir.
Rusların Çanakkale harekâtına fiilen katılmaları, Askold adındaki küçük Rus kruvazörünün İtilaf Donanması'na dahil olmasından ve Rus donanmasının birkaç kez İstanbul Boğazı'nı bombardımanından ibaret olmuştur.
Deniz Bakanı Winston Churchill, Deniz Kurmay Başkanı Amiral Fisher'in muhalefetine rağmen donanmanın tek başına Çanakkale Boğazı'nı geçebileceği fikrini savunmuştur. Amiral Fisher, çok fazla kuvvet gerektireceğinden dolayı Çanakkale harekâtına karşı olmuş, bunun yerine Almanya'yı çökertmek için Baltık Projesi veya ordu ile işbirliği yapılarak, Belçika sahillerine taarruzda bulunulması fikrini savunmuştur.
Çanakkale seferini İngiltere'de davranışları ve ısrarlarıyla düşünce ve eylem olarak kabul ettirip gerçekleştiren, dönemin Deniz Bakanı Amirallik Birinci Lordu Winston S. Churchill'dir.
Çanakkale Cephesi'nin açılmasındaki siyasi nedenlerin başında Rusya'dan önce İstanbul ve Boğazlar'ın ele geçirilmesi olmuştur. Rusların teklifinden çok önce İngilizler Çanakkale'ye taarruz edilmesi fikrini tartışmışlar, hatta bu konuda projeler hazırlamışlardır.
29 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.