Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çanakkale Savaşı: Ateş Altında Komuta

Edward J. Erickson

Çanakkale Savaşı: Ateş Altında Komuta Gönderileri

Çanakkale Savaşı: Ateş Altında Komuta kitaplarını, Çanakkale Savaşı: Ateş Altında Komuta sözleri ve alıntılarını, Çanakkale Savaşı: Ateş Altında Komuta yazarlarını, Çanakkale Savaşı: Ateş Altında Komuta yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çanakkale Savaşı
Biri 1915 Aralık'ında Anafartalar Limanı ve Arıburnu'ndan ve sonra, 1916 Ocak'ında Seddülbahir'den olmak üzere iki tahliye harekâtı ger- çekleştirildi. İtilaf Devletleri bütün öngörülere meydan okuyarak askerlerinin tamamını ve malzemelerinin büyük bir bölümünü bölgeden çıkardı. Gerek İtilaf kuvvetlerinden gerekse Osmanlılardan, burada savaşan tümenler bir toparlanma döneminin ardından diğer aktif çatışma cephelerine sevk edildiler. Böylece sefer "büyük bir gürültüyle değil de hafif bir iniltiyle" sönüp gitti.
Sayfa 357 - Osmaniye Yay.Kitabı okudu
452 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Çanakkale Savaşı: Ateş Altında Kumanda eseri Çanakkale savaşını harp tarihi yönünden ele almaktadır. Bu çalışma savaşın stratejik, operatif ve taktik yönler esas alınarak yapılmıştır. Çanakkale Savaşı'nın diğer etmenlerine bakmadan sadece askeri boyuttan incelenmesi alanyazın için farklı bir bakış açısı oluşturmuştur. Çalışmanın bizlere kalıplaşmış bilgiler dışında önemli ve detaylı bilgiler vermesi, savaşa farklı bir boyuttan bakabilmemizi sağlaması önem taşımaktadır. Genel olarak ele alacak olursak savaşta komuta-yetki sistemi, siyasilerin askeri işlere müdahil olması, savaş alanında komutanların verdiği kararlar ve insiyatif almaları, subay ve askerlerin yetiştirilme tarzları, savaş için komutan seçimi, haberleşme sistemi, istihbarat bilgileri gibi birçok etmenin tek başına savaşın gidişatını etkileyebileceğini çok açık bir şekilde bizlere göstermektedir. Kısacası çalışma bizlere savaşta İstihbarat, ikmal, muhabere ve eğitimin; cesaret ve sayı kadar önemli hatta kimi durumlarda daha da kritik olduğunu göstermiştir. Bunun dışında da çalışma bizlere diğer bir çok Çanakkale Savaşı üzerine yapılmış akademik çalışma gibi "Çanakkale" ile ilgili Hurafelerin safsatadan ibaret olduğunu göstermektedir.
Çanakkale Savaşı: Ateş Altında Komuta
Çanakkale Savaşı: Ateş Altında KomutaEdward J. Erickson · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201917 okunma
Reklam
Osmanli tümen, alay ve tabur komutanlari ise 25 Nisan günü benzersiz bir şekilde aktif davranıp sadece esnek savunma planlarini icra etmenin ötesine geçtiler. Yeni bilgi aldıklarında emirleri beklemeyip kendi inisiyatifleriyle harekete gectiler. Mustafa Kemal ve Sefik Bey bunun en iyi örnekleri olmakla birlikte Halil Sami Bey de hayranlık verecek bir soğukkanlılık sergiledi.
Sayfa 205Kitabı okudu
Ufuk hattından yoğun Türk dalgaları akıyor...
Mustafa Kemal yaklaşık 16 taburu toplu halde ileri sürmüştü. İtilaf kuvvetlerine büyük bir darbe indirildi, Türkler bir insan dalgası hücumuna dönüşen bu taarruzla neredeyse tam bir sürpriz yapmıştı. Aspinall-Oglander "ufuk hattından yoğun Türk dalgalarının aktığını" yazmıştı. Osmanlı piyadesi İngiliz ve Yeni Zelanda hatlarına dalarken neredeyse hiç ateş etmiyor, süngünün şok etkisine güveniyordu.
Sayfa 338 - İş KültürKitabı okudu
Savaşta risk almakla kumar oynamak arasında fark vardır. Komutan her iki durumda da ihtimalleri hesaplar, risk, işlerin kötü gitmesi halinde sonucu etkileyecek adımlar atmak suretiyle engellenebilir. Kumardaysa zarlar bir kez atıldıktan sonra sonucu etkilemek mümkün değildir.
Sayfa 299 - İş KültürKitabı okudu
Arıburnu Çıkarması
Arıburnu'nda Mustafa Kemal'in parlak taarruzları Anzak komutanlarını felce uğratarak gün ortasında savunmaya çekilmeye zorladı.
Sayfa 216 - İş KültürKitabı okudu
Reklam
Liman von Sanders'ın Osmanlı Beşinci Ordu'sunun muharebe öncesi tertiplenmesindeki rolü asgari düzeyde görünmektedir.
Sayfa 181 - İş KültürKitabı okudu
Hamilton'ın Kitchener'dan Aldığı Basra Çarpışması Raporu:
"Türk askerleri çok disiplinli, iyi eğitimli ve cesurdu. Makineli tüfekleri çok iyi gizlenmişti ve çok etkili biçimde kullanılıyordu, siperleri de hayranlık uyandıracak kadar iyi konumlandırılmıştı... süngüyle... boşaltmaları gerekti."
Sayfa 170 - İş KültürKitabı okudu
Osmanlı Savaş Stratejisi
1915 Şubat'ında Osmanlı yönetimin başında bulunan üçlünün stratejik bir vizyonunun ya da tutarlı savaş hedeflerinin olmadığını söylemek hatalı olmayacaktır ayrıca imparatorluk, ordunun en iyi birliklerini Boğazlar'da boş oturturken aktif cephelerini seferber edilen ordunun yarısından az bir bölümüyle tutmaya çalışan bir yığınak planıyla savaşa girmişti.
Sayfa 1 - İş KültürKitabı okudu
Üç Koltuk - Enver Paşa
Enver harbiye nazırlığına ek olarak başkomutan vekili ve Genelkurmay başkanı sıfatıyla ordu üzerindeki hakimiyetini pekiştirdi. Bu üç koltuk sayesinde Enver stratejik yönetimi ve politikayı belirleme, Genelkurmay'ı yönetme ve Osmanlı ordusunun harekatlarına komuta etme imkanına kavuştu. Bu iktidarın sarsıcı bir şekilde sadece tek bir kişinin elinde toplanması anlamına gelmekteydi, başka hiçbir ülkede hiç kimse böyle bir güce sahip değildi.
Sayfa 33 - İş KültürKitabı okudu
Reklam
giriş
Osmanlı ordusunun 1914'te eskisinden küçük ama daha güçlü olduğunu söylemek mümkündür. İtilaf devletleri işte bunu görememiş ve bu da onlara çok pahalıya mal olmuştu.
Sayfa 19 - İş KültürKitabı okudu
Gelibolu seferini Osmanlı ordusu kazanmıştır, çünkü komutanları operatif seviyede İtilaf kuvvetlerindeki rakiplerinden daha etkili bir komuta-kontrol bilgisi ve icrası sergilemişlerdir.
Birinci kuşak Gelibolu tarihine göre İngilizler en az üç kez -18 Mart, 25 Nisan ve 6 Ağustos 1915- kazanma şansı yakalamış ve zaferi kıl payı kaçırmışlardı.
Çanakkale Komisyonu Raporu: Sonuçlar
Arıburnu'ndaki başarısızlık esas olarak arazi yapısındaki güçlüklerden ve düşmanın kuvvetinden kaynaklanmaktadır. Anafartalar'daki başarısızlık Türk kuvvetlerine bu yönde baskı uygulamayı engellemiştir. Anafartalar'da başarı sağlansaydı Arıburnu'nda ki direnç de azalabilirdi.
Sayfa 386Kitabı okudu
Harp Konseyi'ndeki İngiliz karar alıcılar Osmanlı İmparatorluğu'na karşı düşük maliyetli bir sefer düzenlemeye kararlı olup Akdeniz'e birinci sınıf kuvvet göndermeyi reddetmişlerdi. (...) Bunun nedeni Osmanlı ordusunun yetenek ve kapasitesinin felakete yol açacak kadar hafife alınmasıydı.
Sayfa 374Kitabı okudu
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.