Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Fosillerden DNA`ya Dört Milyar Yıllık Karnaval

Canlılığın Tarihi

Neil Shubin
Shubin, olağanüstü yaratıkların öyküleri eşliğinde evrimin kalbindeki sırrı, doğanın icat mekanizmalarını çözümlüyor. Bakterilerden beyinlere, balık akciğerlerinden semenderlerin mermi gibi fırlayan dillerine kadar yaşamın çeşitlilik karnavalını yönlendiren sıradışı araçların şaşılası kökenlerini aydınlatıyor. –SEAN B. CARROLL, Serengeti Yasaları ve Cesur Dâhiler’in yazarı Tüylerin hayvanlara uçmada, akciğerler ve bacakların da karada yaşamalarında yardımcı olmak için ortaya çıktığını düşünüyorsanız yalnız değilsiniz, ama tümüyle yanılıyorsunuz. Milyarlarca yıllık süreçte tarihöncesi balıklar karada yürümek üzere evrimleşirken, sürüngenler uçan kuşlara, primatlar iki ayak üzerinde yürüyen, konuşan, kitap yazan canlılara dönüştüler. Ama hiçbir şey, başladığını zannettiğimiz zamanda başlamadı. Yenilikler zamanın derinliklerine uzanan öncüllere sahiptir. Paleontologlar büyük değişimlerin tam olarak nasıl gerçekleştiğini gösterecek fosillerin peşinde bir yüzyıldan uzun süredir gezegeni dolaşıp duruyorlar. Ve bugün, inanılmaz bir noktadayız: Tarihöncesi fosillerin yeni DNA teknolojileriyle bir araya gelmesi; dolambaçlı yollar, deneme yanılmalar, tesadüfler ve icatlarla dolu milyarlarca yıllık evrimsel tarihi kavrayışımızda büyük sıçrama yarattı. Yaptığı keşiflerle bu sıçramanın bizzat önemli bir parçası olmuş, dahası bizlere İçimizdeki Balık gibi 21. yüzyılın en güzel bilim kitaplarından birini hediye etmiş ünlü paleontolog Neil Shubin, Canlılığın Tarihi’nde yaşamın muazzam çeşitliliğinin ardındaki sırları anlamak için bizleri yüzyıllara yayılmış bir keşif yolculuğuna çıkarıyor. Yürüyen balıklardan mutant sineklere, denizanalarından insana uzanan, isteseniz uyduramayacağınız hayret verici detaylarla dolu bu yolculuk bizi o büyük sorulardan birinin cevabına bir adım daha yaklaştırıyor: Yaşam kaçınılmaz mıydı, yoksa tüm bunlar sadece bir kazanın sonucu mu?
Yazar:
Neil Shubin
Neil Shubin
Çevirmen:
Zeynep Arık Tozar
Zeynep Arık Tozar
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 288Basım Tarihi: 10 Şubat 2023İlk Yayın Tarihi: Mart 2020Yayınevi: Domingo YayıneviOrijinal Adı: Some Assembly Required: Decoding Four Billion Years of Life, from Ancient Fossils to DNA
ISBN: 9786051982618Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
288 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Canlılığın Tarihini; öncelikle embriyo sisteminden daha sonrasında ise hücrelerin içerisindeki bölümlerin nasıl evrilerek gerekli materyalleri sağladığını anlatıyor. Tek hücreli canlıların, bakterilerin mutualist bir ilişki sonucu çok hücreli bir canlıya dönüşürken uğradığı viral etkenler sonucu çeşitli mutasyonlarla günümüze kadar nasıl evrilerek çeşitli genetik hallere giriştiği gözler önüne seriliyor. Genom yapımızın "zıplaması" sonucu bazı kazaların önüne geçmek için genetiğimizde bulunan tutucu mekanizmalarla bir savaş halinde olması şaşırttı beni özellikle. Hücresel düzeyde canlının bugüne kadar gelmesi için ne kadar bedeller ödendiği gerçekten şaşırtıcı doğrusu. Okuduğum en ilginç biyoloji kitabı bu olsa gerek.
Canlılığın Tarihi
Canlılığın TarihiNeil Shubin · Domingo Yayınevi · 202324 okunma
Reklam
288 syf.
9/10 puan verdi
·
11 günde okudu
İçimizdeki Savaş Alanı
Öncelikle kitabın, yazarın daha önce okumuş olduğum "İçimizdeki Balık" kitabından daha ağır olduğunu söyleyebilirim. Bazı kısımlar, (benim gibi) konuyla profesyonel olarak ilgilenmeyenlere biraz karmaşık gelebilir. Ama ana hatlarıyla bile anlaşılsa, akademik bir amaç gütmeyenler için fazlasıyla yeterli olacaktır. Düşünün ki canlılık bizlere, "olası en iyi dünyayı" değil "olası dünyaların en iyisini" sunan bir savaşın ürünü. Genomumuzun %10u eski virüslerden, %60ı kontrolden çıkıp kendi tekrarını oluşturan genlerden oluşurken, sadece %2si bize ait genleri barındırıyor. Örneğin, plesentada, anne ile fetüs arasındaki besin ve atık alışverişini yöneten sinsitin proteini, zamanında atalarımızın genomunu işgal etmiş ve hücreleri enjekte etme yeteneğini kaybetmiş bir viral protein. Ya da anı oluşumunda rol alan ve mutasyona uğradığında Alzheimer'den şizofreniye kadar uzanan sorunlara yol açan Arc geninin ürettiği Arc proteini, HIV virüsüyle neredeyse tıpatıp aynı. O da muhtemelen 375 milyon yıl önce kara hayvanlarının ortak atasının genomuna girmiş bir virüsten ibaret. Kloroplastlar, bir zamanlar serbest yaşamlı mavi-yeşil algler iken, mitokondriler zamanında başka bir hücreyle birleşmiş olan bakterilerden ibaret. Evrim gerçekten nefes kesici. Bundan milyonlarca yıl sonra, canlılık hala var olmaya devam ederse, bu karmaşık mekanizma, belki Covid virüsüyle bile işbirliği yapmayı başaracaktır.
Canlılığın Tarihi
Canlılığın TarihiNeil Shubin · Domingo Yayınevi · 202324 okunma
288 syf.
10/10 puan verdi
Kitap nöroloji biliminin gelişiminde rol oynayan daha az tanınan bilim insanları ve deneylerinin anlatıldığı bir kitap. 200 küsür sayfalık bir kitaba göre fazla bilgiyi barındırdığı bile söylenebilir. Bu bilim dalı ile haşır neşir olmayıp amatörce ilgilenen insanlar için verilen örnek ve isimler bir popüler bilim kitabı için bile yoğun gelebilir (yasa ben yaşlandım). Güzel bir kitap tavsiye ederim
Canlılığın Tarihi
Canlılığın TarihiNeil Shubin · Domingo Yayınevi · 202324 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.