Puan

7.910 üzerinden
993 kişi
Vatan, İnanç ve İnce İşlenmiş Bir Aşk
2026 10. kitabı
Edebiyatımızda tarihi roman türünün ilk örneklerinden biri olmasına rağmen, şu ana kadar okuduklarım içinde beni en çok etkileyen kitaplardan biri oldu Cezmi. Tarihsel arka plan güçlüydü, fakat asıl unutulmaz olan, bu metin içerisine yerleştirilen saf, derin ve incelikle işlenmiş aşktı. İnsanı hem aşka hem de âşıklara imrendiren bir anlatımı vardı. Bu yüzden Adil ve Perihan, zihnimde yer eden ve kolay kolay unutamayacağım bir çift oldu. (Spoiler içerir.) Roman, Osmanlı–İran savaşları ekseninde ilerliyor. Adil Giray’ın esir düşmesiyle birlikte olaylar şekilleniyor. Şah’ın eşi Şehriyar ve kardeşi Perihan gibi birbirine zıt karakterli iki güçlü kadının duyguları ve kararları, hikâyenin yönünü belirliyor. Perihan’ın Adil üzerinden kurduğu hayal ve düşünceler, aynı zamanda Namık Kemal’in vermek istediği temel mesajı da açığa çıkarıyor: İslam birliğinin sağlanmasının İran’da Sünni bir iktidarın kurulmasından geçtiği fikri. Aşk, kıskançlık, esaret ve vatan sevgisi o kadar dengeli ve etkileyici işlenmişti ki… Özellikle Perihan’ın Adil’in odasına gelip ağladığı sahnede, Adil’in onu teselli edişi beni derinden etkiledi: “Ne oluyorsun iki gözüm! Bu hüznün kime ne faydası var? Herkes bir gün toprak olmayacak mı? Hayatın lezzetini birbirinden ayrılmakta bulan iki sadık sevgili için aynı yer ve zamanda ölmekten daha büyük mutluluk mu olur? Özellikle hem masumuz hem de kutsal bir gaye uğrunda canımızı feda ediyoruz. Üstelik bir de şehitlik makamına kavuşacağız…” (s.344) Bence iki âşık için bundan daha büyük ve kutsal bir son düşünülemezdi. Bir noktaya daha özellikle değinmek istiyorum. Son zamanlarda art arda tarihi romanlar okudum. İlk kez Cezmi’de kadına değer verildiğini ve kadının iradesinin önemsendiğini bu kadar açık şekilde hissettim. Cezmi’ye babası kendi kızını
Edebiyat & Roman
CezmiNamık Kemal · Ötüken Neşriyat · 20245,6bin okunma
2024 39. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2024 14:38
Kitabın giriş kısmında yazar çok kıymetli ve 'böyle tarih anlatıldı da biz mi dinlemedik?' dedirtecek şekilde tarihten olaylar anlatıyor. Namık Kemal'in birçok türde eseri vardır. Eserlerinde vatan, millet kavramlarına çokça yer vermiştir.Cezmi daha çok onun koruyuculuğunu yaptığı Kırım şehzadesi Adil Giray ve İran şahının kızı Perihan'ın aşkı ve Perihan'ın ablası Şehriyar'ın da Adil Giray'a aşık olduğu için çevirdiği oyunları ve bu aşk üçgeni sonunda yaşanan trajediyi anlatıyor.. ....İnsan insanı bilmekle günah mı işlemiş olur?
CezmiNamık Kemal · Rönesans Yayınları · 05,6bin okunma
Ne Kadar Kitap Kurdusun?
0-30p: Kontrollü okuyucu 📖 40-70p: Hafif bağımlı 👀 80p+: Geçmiş olsun, kitaplar seni ele geçirmiş 😅
'' CEZMİ '' NAMIK KEMAL
2023 60. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2023 00:00
Kitabın Adı: Cezmi Kitabın Yazarı: Namık Kemal Türü: İlk Tarihi Roman CEZMİ, Şair, roman ve tiyatro yazarı, gazeteci olan Tanzimat Edebiyatı yazarlarından Namık Kemal tarafından yazılmıştır. 1880'de ilk kez basılmıştır. Cezmi’, Namık Kemal’in İntibah’tan sonra kaleme aldığı ikinci romanıdır. Türk edebiyatında tarihi roman türünde yazılmış ilk eser kabul edilir Namık Kemal Cezmi'yi genç, cesur, vatanını ve milletini herkes ve her şeyden çok seven bir vatansever olarak öne çıkarırken, topluma "herkes vatanı için elinden gelen her şeyi yapmalı, hatta canını bile seve seve vermeli" mesajı vermek ister. Olayların döngüsü 16. yüzyılda gerçekleşir. Olaylar, İstanbul’da başlar; ancak büyük bir bölümü İran sarayında geçer. Vatanını ve milletini her şeyden daha çok seven bir vatan severin devleti için yaptıkları ve savaştaki kahramanlıkları anlatılmıştır. Romanında üç devletin tarihi hayatı vardır. Bunlar Osmanlı İmparatorluğu, İran şahlığı ve Kırım hanlığıdır. Romanda II. Selim Dönemi’nde İranlılarla yapılan savaşta yer alan vatansever bir askerin, Cezmi’nin, başından geçenler anlatılır. Cezmi yiğit bir sipahi olduğu kadar, aynı zamanda bilgin bir şairdir. Ciritte, atlı sporda ustadır. Tarihî roman özelliği taşımakla birlikte sürükleyici bir aşk ve tutku romanıdır. ŞAHIS KADROSU: Cezmi: At binmede ve okçulukta son derece uzman olan yiğit bir delikanlıdır. Adil Giray: Şairliğinin yanında asker yaratılışlı bir insandır. Vicdanı temiz, kültürlü ve dindardır. Perihan: İran Safevi Devleti’nin hükümdarı Tahmasp’ın kızıdır. Cesur, son derece güzel ve ahlaklı bir kızdır.
Tarihi Roman
CezmiNamık Kemal · Sis Yayınları · 20155,6bin okunma
Puan vermedi·352 syf.·
2020 21. kitabı
Kitap sadece Tarih romanı değildir, ayriyeten içinde saf ve temiz bir aşk hikayesi de vardır. Vatanseverliği, Milliyetçiliği ve temiz aşkı insana aşılayan bir roman. Namık Kemal kendini geliştirmek isteyenler için en büyük yazarlardandır. Okumaya niyetlenirseniz eğer bir sahaftan eski basım olanlardan almaya özen gösterin kitap kokusu ve içendeki anlatımların uyumunu yaşamanız gerekli.
CezmiNamık Kemal · Sembol Yayınları · 20075,6bin okunma
2021 82. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2021 19:13
Erişir menzil - i maksuduna aheste giden, Tiz - i reftar olanın payine damen dolaşır. (Yavaş giden amacına ulaşır, hızlı gidenin eteği ayağına dolaşır.) İlk basımı 1880 yılında olan roman, Türk Edebiyatının ilk tarihi roman olma niteliği taşır. Kitapta bilgili, becerikli ve şair olan Osmanlı sipahisi Cezmi nin başından geçen maceralar anlatılmaktadır.
CezmiNamık Kemal · Maviçatı Yayınları · 20165,6bin okunma