Immanuel Wallerstein 2019 yılında aramızdan ayrıldı. Noam Chomsky, Howard Zinn, Eric Hobsbawm Fernand Braudel, Pierre Bourdieu gibi çağdaşlarıyla beraber düşünceleriyle ve kitaplarıyla dünyaya yön veren 20. yüzyılın en önemli düşünür ve aktivistlerinin biriydi. Tarihi çok doğru okuyarak geleceğe dair tasavvurlarıyla okuyucularına yön veriyordu. "Chaotic Uncertainty" yani Türkçesiyle "Kaotik Belirsizlik" kitabı Wallerstein'ın ölmeden önce yazdığı kısa yazıların derlendiği bir kitap. 2014 -2017 yılları arasında yazdığı bu kitapta ABD başkanlık seçimleri, Trump'ın politikaları, Ortadoğu'nun durumu, İsrail'in saldırganlığı, BRICS ülkelerinin geleceği, Avrupa Birliği'nin gidişatı, NATO'nun konumu gibi birçok konuda geçmişi değerlendirip, gelecek hakkında öngörülerde bulunuyor.
Kitabı okurken dediği birçok şeyin gerçekleştiğini şaşkınlıkla şahit oluyorsunuz. Rusya-Ukrayna savaşının göz göre göre geldiğini, Trump'ın kötü politikalarının açtığı tahribatı, Avrupa Birliği'nin işlevini kaybetmesini, Çin'in yavaş ama emin adımlarla ilerleyişini, tüm dünyada aşırı sağın güç kazanmaya başlayışını ve sol düşüncenin buna çare olamamasını öngören Wallerstein'ın tüm söyledikleri maalesef bir bir gerçek oluyor.
Kitap şu an internette ucuz bir fiyata satılıyor. Neden henüz Türkçe'ye çevrilmediği ilginç. Uluslararası ilişkiler bugün yaşananları daha iyi anlamak için çok uygun bir kitap.