Selammm kitap dostlarım!
Size seve seve okuduğum bir kitabın yorumuyla geldim. Şimdiden listelere ekleyin çünkü hiç sıkılmadan okuyacaksınız bu kitabı.
Öncelikle konusundan bahsedeyim biraz size. Kitabımızda birçok karakter var ama okudukça birbirleri ile nasıl bir bağları olduğunu anlıyorsunuz. İlk başta baktığımızda sanki sadece bir teknoloji kitabı okuyacakmışız gibi düşünsek de aslında işin iç yüzü hiç de öyle basit değil.. :)
Bu kitabı okurken en çok hoşuma giden şey, klasik bir “gelecek teknolojisi” hikâyesi olmamasıydı sanırım. Konu yapay zekâ, insan zihni ve teknoloji etrafında dönüyor ama aslında merkezinde insanın kontrol etme arzusu var. Kitapta geliştirilen sistem ve yapılan deneyler ilk başta insan hayatını kolaylaştıracak, sınırları aşacak bir buluş gibi görünüyor. Fakat olaylar ilerledikçe bunun sadece teknolojiyle ilgili olmadığını anlıyorsunuz. Çünkü insanların düşüncelerine, kararlarına, hatta bilinçlerine kadar ulaşabilen bir gücün ne kadar tehlikeli olabileceği yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
En etkileyici tarafı da buydu bence..
Teknoloji geliştikçe özgürleştiğimizi düşünüyoruz ama burada tam tersi bir atmosfer var. Her şey ilerledikçe karakterlerin üzerindeki baskı artıyor, güven duygusu kayboluyor ve olaylar gittikçe daha karanlık bir hâl alıyor…
Kibir ana tema aslında. İnsanın doyumsuzluğu birkaç karakter üzerinden yansıtılmıştı. Mesela Deniz, yokluktan göklere çıksa da hep daha fazlasını istedi hep, Serdar’ı anlatmak istemem inanın, onun hırsını okumanız gerek gerçekten..
Yazarın dili de aşırı akıcıydı. Bölümler kısa kısa aktığı için “bir bölüm daha” derken baya ilerliyorsunuz. Özellikle son kısımlarda tempo inanılmaz yükseldi. Hem bilim kurgu havası var hem de psikolojik gerilim gibi hissettiriyor. Kitap bittikten sonra bile etkisi hemen
ÇıbanFurkan Emre Aynur · Tilki Kitap · 202685 okunma
Bazı kitaplar hikâye anlatır, bazılarıysa insanın zihninde uzun süre kapanmayan bir kapı aralar. Çıban ikinci türden bir roman.
İlk bakışta teknoloji, yapay zekâ ve geleceğe dair bir kurgu okuyacağınızı düşündürüyor; fakat sayfalar ilerledikçe bunun çok daha derin bir mesele olduğunu fark ediyorsunuz. Romanın merkezinde aslında teknoloji değil; insanın sınır tanımayan kontrol arzusu, güce duyduğu açlık ve kendi karanlığıyla kurduğu ilişki yer alıyor.
Birbirinden bağımsız görünen karakterler zamanla aynı yapının içinde birleşiyor ve her biri büyük resmin başka bir yüzünü gösteriyor. Serdar; başarıyı kusursuzlukla karıştıran, aklıyla yükselirken kendi iç dünyasına yabancılaşan bir karakter. Kurduğu düzenin hâkimi olduğunu sanırken, fark etmeden kendi zihninin labirentine sürükleniyor. Ezgi umut ve vicdanın temsilini taşırken, Deniz’in yükselme tutkusu insanın doyumsuz tarafını görünür kılıyor. Ayruk ise sistemle savaşırken kendi sınırlarını zorlayan bir adalet arayışını temsil ediyor. Ve sonra Bekir Amca çıkıyor karşımıza; sıradan görünen ama hikâyenin yönünü değiştiren o kırılma noktası gibi…
Romanın güçlü taraflarından biri karakterlerini yargılamaması. Burada kimse bütünüyle masum ya da bütünüyle suçlu değil. Herkes kendi yarasının, kendi geçmişinin ve kendi gerekçelerinin içinde var oluyor. Bu yüzden okur karakterlerle her zaman aynı fikirde olmasa bile onları anlamaya başlıyor.
Teknolojik gelişmenin özgürlük getirdiği düşüncesinin tersine, romanda ilerleme arttıkça baskı da büyüyor. Bilgi çoğaldıkça huzur değil; şüphe, yalnızlık ve çözülme hissi derinleşiyor. Hikâye bu yönüyle yalnızca bilim kurgu değil; psikolojik gerilim, toplumsal eleştiri ve felsefi sorgulamaları aynı zeminde buluşturuyor.
Özellikle geçmiş medeniyetlere uzanan detaylar ve sistem eleştirisi,
Çıban
"Dünyanın en ağır yüklerini taşıyanlar, birbirlerinin gözlerindeki o tanıdık ağırlığı bir milisaniyede hisseder."
İşinde oldukça başarılı bir mühendis olan Serdar oldukça kibirli ve mükemmeliyetçi biriydi. O gün gittiği bir pastanede fenalaşan evsiz bir adamı hastaneye götürmüş ve yanında refakatçi olarak kalmıştı. Fakat Bekir Amca'nın sayıkladığı kelimeler onu sıradan bir evsiz olmaktan çıkartıyordu. İşte bu kelimeler başta Serdar olmak üzere birçok kişinin hayatını değiştirecekti ama o an kimse bunu bilmiyordu.
Ezgi, Bekir Amca'nın yattığı hastanede başarılı ve idealist bir doktordu. Ve Serdar'ın zekası onu epeyce etkilemişti. Aralarındaki kıvılcım daha ilk andan itibaren yanmaya başlamıştı.
Ayrık, haksızlığa uğrayanların, yoksulların ve kimsesizlerin yanında olan bir avukattı. Plazaların ve büyük şirketlerin o görkemine karşı büyük bir savaş açmıştı.
Deniz ise o plazalarda kendine bir yer edinmek isteyen yeni mezun bir genç kızdı. Yoksulluktan kurtulup en tepe çıkmak istiyordu.
Peki Bekir Amca'nın sayıkladığı o kelimeler bütün bu insanların hayatlarını nasıl değiştirecekti?
Gücün, hırsın, modern teknolojinin ve kibrin insanları nasıl etkilediğini anlatan sürükleyici bir bilimkurgu kitabı bu. Satır aralarında verdiği mesajlar ise insanlığın nereye gittiğinin gerçeğini yüzünüze tokat gibi çarpıyor aslında.
Sürekli konuşuyoruz ama aslında hiçbir şey söylemiyoruz. Durmaktan ve kendimizle kalmaktan o kadar korkuyoruz ki, kelimeleri birbirimizin üzerine kusuyoruz.
Zaman bir ilerleyiş değil; aynı karakterlerin aynı rolleri oynadığı, kendi kuyruğunu yiyen bir canavardı.
ÇıbanFurkan Emre Aynur · Tilki Kitap · 202685 okunma
Kontrol etmeyi seven bir insanın, bir noktadan sonra kendi zihninin içinde kayboluşunu okumak nasıl bir his olurdu diye düşündüm kitap boyunca. Çıban tam olarak böyle ilerleyen bir hikâye sunuyor. İlk başta yalnızca başarılı, hırslı ve ne yaptığını bilen bir karakter görüyoruz. Fakat olaylar derinleştikçe o kusursuz görünen düzenin altında bastırılmış korkuların, güç arzusunun ve insanı yavaş yavaş değiştiren karanlık tarafın büyüdüğüne şahit oluyoruz.
Serdar karakteri özellikle ilgimi çeken taraflardan biri oldu. Çünkü onu sadece “iyi” ya da “kötü” olarak değerlendirmek mümkün değil. Zekâsı, kibri, kontrol tutkusu ve geçmişle kurduğu bağ karakteri oldukça katmanlı hale getiriyor. Güce yaklaştıkça dönüşmesi, bazı noktalarda ürkütücü derecede gerçek hissettirdi. Özellikle insanın eline büyük bir güç geçtiğinde sınırlarını ne kadar koruyabileceği sorusu hikâyenin arka planında sürekli hissediliyor.
Bekir amcayla başlayan o küçük karşılaşmanın böylesine büyük bir kapıyı aralayacağını tahmin etmiyordum. Hikâye ilerledikçe olayların yalnızca bireysel bir mesele olmadığını anlıyorsunuz. Teknoloji, geçmiş medeniyetler, sistem eleştirisi ve insan psikolojisi iç içe geçiyor. Luviler detayı ise kitabın atmosferini bambaşka bir yere taşımış. Geçmiş ile geleceğin aynı noktada birleşmesi hissi oldukça etkileyiciydi.
En sevdiğim detaylardan biri de karakterlerin gerçek hissettirmesiydi. Kimse kusursuz değil. Her karakterin içinde ayrı bir boşluk, ayrı bir yara ve ayrı bir kırılmışlık var. Bu yüzden yapılan hatalar bile tamamen yabancı hissettirmiyor. İnsan bazen okurken karakterlere kızıyor ama aynı zamanda onları anlamaya da başlıyor.
Kitabın psikolojik tarafı teknoloji kısmından bile daha yoğun hissettirdi bana. Çünkü anlatılan şey yalnızca gelişmiş sistemler ya da gizemli
Herkese Merhaba
Bugün sizlere Furkan Emre Aynur kaleminden Çıban kitabının yorumu ile geldim
Haziran ayının sıradaki kitabı 2026 yılı basımlı 284 sayfalık bir kitap
"Zaman düz bir çemberdir, sahip olabileceğin şey budur, sahip olamadığın şey budur."
•Dönüp arkamıza baktığımızda ilerleme dediğimiz şey, bizi gerçekten daha ileriye mi taşıyor yoksa sadece daha şık bir şekilde çürümemizi mi sağlıyor?
• Kitap, teknoloji dünyasının tam kalbine siber-distopik ve psikolojik bir neşter vuruyor. Lüks plazalar, klimalı ofisler ve steril siteler arasında aslında nasıl devasa bir hapishane inşa ettiğimizi soluksuz okuyorsunuz.
Serdar Hissan: 1.94 boyunda, Vortex Mühendislik'in sahibi, kibirli ve aşırı titiz bir adam. İnsanlardan tiksinen, bu steril gücün zihniyetini kitaptaki şu sözleri çok net özetliyor: “Eğer bir prosedür o an satışın ve başarının önüne geçiyorsa, o prosedürü esnetmenin ve delmenin bir yolunu bulurum.” İşte bu sınır tanımaz kontrol arzusu ve hırs, onun en büyük trajedisi oluyor.
Ayruk: Bir avukat. Mesleği gereği başkalarının yalanlarını bulmakta ne kadar acımasızsa, kendi iç muhasebesinde o kadar savunmasız. Zihni onu sürekli karanlık, psikolojik labirentlere sürüklüyor. Eskiden bir amacı varken, şimdi ucuz dizilerle zihnini uyuşturmaya çalışan, ölüm korkusu ile boğuşan melankolik ve entelektüel bir karakter.
•Serdar’ın, ölümsüzlük vaat eden mucizeleri bekleyen milyarderlerin karşısına çıkıp, Size verecek yeni bir oyuncağım yok dediği an ipler tamamen kopuyor. Teknolojik şemalar saniyeler içinde eriyip binlerce yıllık antik Luvice çivi yazılarına dönüşürken, sistem sadece 7 dakika içinde çöküveriyor.
•En tepedeki o kibirli insanın, Kadıköy’ün paslı demirlerine tutunan evsiz bir gölgeye dönüşmesi; insanın kendi yarattığı cehennemde nasıl boğulacağını
ÇıbanFurkan Emre Aynur · Tilki Kitap · 202685 okunma
Modern dünyanın parlak camları ardında, ruhumuzu sızlatan o derin yara: "ÇIBAN"
Bugün masamda Furkan Emre Aynur’un Çıban’ı var. Hikaye, zeki bir uçak mühendisi olan Serdar’ın, dışarıdan bakıldığında kusursuz görünen ama içten içe paslanan dünyasıyla başlıyor. Modern plazaların soğukluğu, teknolojik mucizelerle perdelenmiş bir çürüme...
Kadim bir medeniyetin (Luviler) dijital izleri, unutulmuş bir geçmiş ve "aynadaki yüzünüzden iğreneceğiniz" o sarsıcı yüzleşme...
"İğrenme" dedim çünkü bu fiade karakterin distopik bir evrende kendi vicdanıyla ve ruhundaki o "çıbanla" yüzleştiği anlardaki sarsıcı etkiyi tam karşılıyor.
Karakterlerimizin yaşadığı bu distopik sarmal, aslında hepimizin içindeki o "görünmez yaranın" bir yansıması gibi.
Kitap, modern dünyanın yapaylığı ve insanın kendi inşa ettiği sistem içinde yaşadığı çürüme üzerine kurulu. Dolayısıyla "aynadaki yüz" metaforu, Serdar'ın (ana karakterin) kendi mühendislik projeleri ve teknolojik dünyasıyla yüzleşip, aslında sistemin bir parçası olarak kendine ne kadar yabancılaştığını fark etmesini mükemmel ifade ediyor.
Peki ya biz? Sistemin kusursuz dişlileri arasında kendi ruhumuzu kaybetmeden yaşamayı başarabiliyor muyuz? Yoksa biz de aynadaki o yabancıya mı dönüşüyoruz? Bu soruya kitabı okuyup karar verin derim.
Meşhur masamdan bir not: Bu kitap, sadece bir kurgu değil; sistemin, kibrin ve rasyonel aklın kendi cehennemini nasıl inşa ettiğine dair keskin bir itiraf.
ÇıbanFurkan Emre Aynur · Tilki Kitap · 202685 okunma
Furkan Emre Aynur tarafından kaleme alınan "Çıban" adlı bir bilimkurgu / distopya romanı. Hikaye, havacılık ve savunma sanayisinin en prestijli projelerinden biri olan "Vortex" adlı insansız hava aracını geliştiren, rasyonel akla ve formüllere fazlasıyla inanan Serdar karakteri etrafında şekilleniyor.Serdar’ın hayatı, masasına bırakılan "özel bir kargo" ile değişir. Bu kutunun içinden, dedesinin Sakarya Meydan Muharebesi'nde kullandığı parçalanmış, paslı bir tüfek namlusu ve eski bir defter sayfası çıkar. Ekrandaki kusursuz, sıfır sürtünmeli dijital dünya (Vortex) ile dedesinden kalan o kirli, paslı ve yaşanmışlık dolu metal parçası arasında derin bir tezat yaşayan Serdar, büyük bir zihinsel ve felsefi kırılma evresine girer. Kitap, insanlığın teknolojik mucizelerle (güvenlikli siteler, klimalı ofisler) ileri gittiğini sanırken aslında sadece "daha şık bir şekilde çürüdüğünü" savunuyor. Zamanın düz bir çizgi değil, kendi kuyruğunu yutan acımasız bir sarmal olduğu fikri işleniyor. İnsan rasyonelliğinin ve kibrinin kendi cehennemini nasıl inşa ettiğini anlatan romanda, medeniyetin sadece yirmi yıllık bir ömrü kaldığının fark edilmesiyle başlayan karanlık bir yüzleşme anlatılıyor. Özetle; geçmişin fedakarlıklarıyla (kurtuluş mücadelesi) geleceğin mekanikleşen, kibrine yenik düşen yapay dünyasını karşı karşıya getiren, insan aklının sınırlarını ve medeniyetin çöküşünü sorgulayan sürükleyici bir modern Türkiye bilimkurgusu diyebiliriz.
ÇıbanFurkan Emre Aynur · Tilki Kitap · 202685 okunma
Furkan Emre Aynur, yeni romanı Çıban ile okuyucuyu modern medeniyetin, plaza hayatlarının ve kusursuz teknolojik mucizelerin arkasındaki karanlık anatomiyle yüzleştiriyor. Güvenlikli sitelerin, klimalı ofislerin ve rasyonel kibrin insanı kurtarmaya yetmeyeceğini söyleyen roman; bir tarafta ilaç lobilerine karşı duran idealist doktorları, diğer tarafta gökyüzünün kurallarını değiştiren otonom teknolojileri ve binlerce yıllık kayıp sırların peşinde hayatını kaybedenleri bir araya getiriyor.
ÇıbanFurkan Emre Aynur · Tilki Kitap · 202685 okunma
Ana karakter Serdar, bir yanda Vortex gibi en gelişmiş insansız hava aracı projeleri üzerinde çalışırken, diğer yanda dedesinden kalan, Sakarya Meydan Muharebesi'ne tanıklık etmiş eski ve paslı bir tüfek parçasıyla yüzleşiyor...
Bu durum, yazarın modern savunma sanayisinin soğukluğu ile fedakarlıkla dolu geçmişin canlı mirasını karşı karşıya getirdiğini gösteriyor.
Yazarın Ellerıne sağlık okumaya doyamadım.kitab severlere tavsıyem Bu kitabı mutlaka okumalısınız.gercekleri o kadar güzel anlatmıskı bazı kıtapları insan yaşıyorgıbı hıss eder
ÇıbanFurkan Emre Aynur · Tilki Kitap · 202685 okunma
15 Mart 1992 tarihinde Isparta’da doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Profesyonel kariyerini savunma sanayisinde sürdüren yazar, denizaltıların modernizasyonu üzerine makine bölümünde görev yapmaktadır. Çok küçük yaşlardan itibaren dünyaya ve insan doğasına dair hiç bırakmadığı o sessiz gözlem alışkanlığı, zamanla zihninde bir tortuya dönüştü. İlk romanı Çıban, yıllar içinde heybesinde biriken bu sessiz gözlemleri okurla paylaşma gayretinin mütevazı bir ilk adımıdır.