Güzel kardeşlerim bu kitabı özellikle bana önerdiğinde alttan alttan bir mesaj verdiklerini düşünmedim değil. Sonuçta cimrilik üzerine yazılmış dünyadaki ilk felsefi kitap olma özelliğini tanıyor. Yani yeri geliyor gülüyor, yeri geliyor düşünüyorsunuz. Ebu Osman El Cahiz ya da kısaca Cahiz, özgür düşünceli bir Abbasi aydını aslında. Kendisi hem İslam uygarlığının altın çağında yaşamış hem de Arap nesrinin en büyük dehası sayılmıştır. Böyle olunca en iyi eserlerinden birini de merak etmemek olmazdı tabi.
Bunun yanında dil, felsefe, hayvanbilimi, insan ve hayvan psikolojisi gibi ilgi çekici konularda da yazmıştır. Günlük yaşantı, adetler, zaaflar, cehalet ve cimrilik yahut para ve mal sevgisi gibi konuları da çokça işlemiştir. 94 yaşına kadar yani vefatına kadar geride bıraktığı eser sayısı tam 360 arkadaşlar. Şimdiye kadar saptanan toplam 244 eseri olduğu da biliniyor. Yani araştırıldığında gerçekten dolu dolu bir insan görüyoruz karşımızda.
Bizim elimize ulaşan toplam 90 eseri bulunmaktadır. Öyle ki ben sizlere bu eserleri konu konu kısaltılmış olarak buraya resmetmek istiyorum:
hizliresim.com/HmXmvm
Özellikle övülen ve öne çıkan Hayvanlar Kitabı adlı eserini de zaman geldiğinde onu da okuyacağım. Onun haricinde İstanbul’a Allah nasip eder de dönersem Türklerin Üstünlükleri adlı kitabını da araştıracağım.
Biraz da kitabımızdan bahsedelim istiyorum. Zeki insanların cimrilikleri üzerinde durulması çok hayretimi çekti öncelikle buradan giriş yapacağım. Yemeğini misafirinden saklayanlar, zengin ama hayırsız bürokratlar, ticaret yapanlar, tefeciler, göçmenler ve neler neler...
Bunların yanında günümüzde de geçerli olan altın niteliğinde bir sözün içinde buluruz kendimizi: “Zenginlik ve sermayeyi elinde tutanlar gücün de sahibi olurlar.” Yorum artık sizlerin.
Şöyle
Cimriler KitabıEbu Osman El Cahız · Bordo Siyah Yayınları · 2012185 okunma
Cimri olmayanların kendini aptal hissedeceği bir kitap... Cimrilikten veya pintilikten haz etmeyen biri olarak, okurken irite olduğum çok fazla durum oldu. Cömertliğin, savurganlık ve kendini bilmezlik olarak adlandırıldığını ilk defa duyuyorum. Züğürt tesellisi nedir, herkes bunu bilir... Cimrinin cömertçe davranışları karalamasını ve kendini zeki olarak affetmesini pinti tesellisi olarak varsaymak istiyorum.
Cimriler KitabıEbu Osman El Cahız · Bordo Siyah Yayınları · 2012185 okunma
Câhiz'in Cimriler Kitabı, dünya edebiyatında cimrilik üzerine yazılmış, felsefî içerik taşıyan derli toplu ilk kitaptır. Cimrilerin, servetlerini koruma adına başvurduktan oldukça şaşırtıcı önlemler; kiracılardan şikâyetleri, misafir ağırlamamak için bulunan yöntemleri kısa, özlü hikâyelerle anlatılmakta; sofraya konulan ekmek sayısından suyun ekonomik bir biçimde değerlendirilmesine, elbiselerin yama yapılarak mümkün olduğunca uzun süre giyilmesine kadar, yaşam için gerekli olan her şeyin nasıl tutumlu bir şekilde kullanılabileceği çeşitli örneklerle gözler önüne serilmektedir. Cimrilik ruhu, cimrileri filozoflaştırmış ve bir anlamda iktisat felsefesinin ilk nüveleri onların kendi fikirlerini savunma çabalarından doğmuştur. Cimriler Kitabı: Bu kitap, cimrileri anlamak ve aklımızı başımıza devşirmek için ilk evrensel çağrıdır!
Bu kitabı okumaya karar verdiğimde cimrilerin kitabı mı olur demiştim. Evet, oluyormuş. Hem de bu kitapta cimrilerin her çeşidi var. Yazar kitapta cimrilerle ilgili değişik hikayelerle birçok örnek vermiştir. Siz siz olun cimri olmayın...
Tavsiye eder miyim diye sorarsınız ederim neden olmasın...
Cimriler KitabıEbu Osman El Cahız · Bordo Siyah Yayınları · 2012185 okunma
Arap edebiyatının önde gelen nesircilerinden el cahiz müthiş bir betimleme ile cimriliği anlatmış.
Okurken şaşırdığım nokta lardan birisi emeviler dönemindeki halifelerden Ömer B. Abdülaziz in cimriliği oldu
Yer yer tebessümlerin eksik olmadığı başyapıt
Cimriler KitabıEbu Osman El Cahız · Bordo Siyah Yayınları · 2012185 okunma
Cimrileri anlamak için okuduğum kitapta krizler geçirdim her hikayesinde ağızları açık bıraktıyor. Siniri bozan bir konusu olmasa bile okunabilir bir kitap yine de siz bilirsiniz
CİMRİLER KİTABI
Yazar: Câhız
Kitabın adı: Cimriler kitabı
Kitabın özgün adı: Resâilu’lcâhız (seçki)
Çevirmen: Salahattin Hacıoğlu
Yayınevi: Kapra Yayıncılık
Romanın sayfa sayısı: 165
Tür: felsefe - düşünce
CAHIZ
Cahiz, Arap edebiyatının en büyük nesir yazarlarındandır.Tam adı Ebu Osman Amr b. Bahr b. Mahcub elCahiz el-Kinani’dir. 767 veya 777 yılları arasında Basra’da doğduğu tahmin edilmektedir. “Cahiz” lakabı kendisine patlak gözlü olmasından dolayı verilmiştir. Çirkinliğine rağmen meziyetleriyle kendini sevdirmişti. En yüksek makamlarda bulunan devlet adamları ile münasebet kurabilmiştir. Cahiz’in İslam düşünce tarihinde önemli bir yeri bulunmakla beraber, onun asıl şöhreti, yazarlığı ve edipliği dolayısıyladır. Arap nesrine en mükemmel şeklini veren Cahiz olmuştur. Cahiz’in en çok dikkat çeken taraflarından biri de, psikolojik tahlillerdir. Bu tahlillere küçük risalelerinde rastlanır. Tabi çevrenin insan ve hayvanları etkisi üzerinde ısrarlı duran Cahiz, bu hususta sosyal çevrenin etkisinden de önemle bahseder. Cahiz, devrinin en büyük zooloji ve antropoloji alimiydi. Hayvanların her türünü inceledi. Eserlerinde hayvanların yaşayışları hakkında ince bilgiler verdi ve hayvanları deney için kullanan ilk alim oldu.
Tetkik ve deneylerini, o konu hakkında doğru bildiğini elde edinceye kadar sürdürdü. Hayvanlardaki uzvi değişiklikleri de inceledi. Hayvanların adetlerini ve hususiyetlerini izah ederken, Allahu Teala’nın onları yaratmasındaki hikmeti de gözler önüne serdi.
Cahiz, kendi düşüncelerini, eserlerini, hayvanları konuşturmak suretiyle ortaya koydu. Bu durum daha önce doğu edebiyatlarında Kelile ve Dimne ile Hint’te, 13. asırda Mesnevi Şerif ile Mevlana’da görülür. Cahiz, Arap edebiyatında en çok eser veren müellifler arasında yer alır. Kitaplarının sayısı
Cimriler KitabıEbu Osman El Cahız · Bordo Siyah Yayınları · 2012185 okunma
Eğer bir iş seni aciz bırakırsa o zaman, “Allah bana yeter, ‘de..”
... S:157
Farklı bir dünya görüşü ve uygulanmış ve olan bana göre olmayan
Cimrilik, ben cimriyı de cimrilik edenide sevmem araya yazayım da
Arap topraklarında yaşayan cimri kişilerden ve bunların cimriliklerinde ne kadar ileri gittiklerinden tutunda kimilerinin cimriliğiyle aşırı gurur duymasından ve övünmelerinden,Cimriliği hat safhaya kadar çıkarmalarına kadar her şeyi anlatmış yazar. Kitabı okurken çok eğlendim bir o kadar da şaşırdım hatta bu kadar da olmaz ki dedim..:) Cimrilerin yanında Arapların yaşamları,yiyecekleri,kültürleri hakkında da pek çok sey var, okumayan isteyenler için
Kefili degilim okuyun efendım m
Yer yer cimriliği öven yer yer eleştiren bir eser. Mizahi ve felsefi yönü güçlü tahliller içeriyor. Cahız bu eserinde okuyucuya cimrilik ekseninde Arap gelenekleri, yeme-içme adetleri, toplumsal ilişkileri, yerel atasözü ve deyişleri hakkında da farklı bilgiler veriyor.
Cimriler KitabıEbu Osman El Cahız · Şule Yayınları · 0185 okunma
Cimriler, Cahız’ın günlük hayatta karşılaşılabilecek cimri insanları eğlenceli ve düşündürücü hikâyelerle anlattığı keyifli bir eser. Kitapta yer alan karakterler bazen şaşırtır, bazen güldürür ama hepsi insan doğasına dair tanıdık yönler taşır. Cahız, sade ve akıcı anlatımıyla cimriliği sadece eleştirmekle kalmaz, okuyucuya insan davranışlarını sorgulama fırsatı da sunar. Bu yönüyle eser, hem eğlenceli hem de anlamlı bir klasik olarak öne çıkar.
El-Cahız (Arapça: الجاحظ) gerçek ismi ve tam künyesi Ebu Osman Amr bin Bahr el-Kinani el-Fukaimi el-Basri (d. yaklaşık 781 - - Aralık 868 veya Ocak 869) olan, Basra doğumlu Arap bilim adamı. Etnik açıdan Doğu Afrika kökenli bir Afro-Arap olduğuna inanılır. Tanınmış bir Arapça nesir yazarı olduğu gibi birçok Arapça edebi, bilimsel, (Mu'tezili) teolojik, siyasal-dini polemik ve erken dönem İslam felsefesini konu alan eserler vermiştir. Bilimsel eserlerinde biyoloji, zooloji, tarih ve İslami psikoloji gibi dallara değinmiştir.
Gençliğinde filoloji, sözlükçülük (leksikografi) ve şiir konulu derslere katılmıştır. Eğitimine uzun süre devam eden el-Cahız teoloji ile de uğraşmış, Kur'an ve hadis üzerine çalışmıştır. Ek olarak başta Aristo olmak üzere birçok Yunan filozofun eserlerinin tercümelerini okumuştu. Yazın hayatı oldukça verimli geçer el-Cahız yaşamı boyunca 200 kadar kitap yazmıştır. Eserleri çok çeşitli konulara sahipti: Arapça gramer, zooloji, şiir, retorik ve leksikografi gibi... El-Cahız 816 yılında dönemin Abbasi başkenti olan Bağdat'a taşınmıştır. Bağdat'ta elli yıl kadar kaldıktan sonra Basra'ya dönmüştür. Yaklaşık 869 yılında ise Basra'da, 93 yaşında, vefat etmiştir.