Cinsiyet ve Cinsellik Üzerine Antropolojik Değiniler

Çin İşi Japon İşi

Tayfun Atay

Çin İşi Japon İşi Gönderileri

Çin İşi Japon İşi kitaplarını, Çin İşi Japon İşi sözleri ve alıntılarını, Çin İşi Japon İşi yazarlarını, Çin İşi Japon İşi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dolayısıyla "mavi" hayatın, "pembe" ise hayalin rengi olduğu için, erkek masmavi hayatı alınca, kadının payına da "pespembe" hayaller kaldığını düşünmek de çok anlamsız olmasa gerektir.
Öyle bir memleket ki bir kadın olarak aynı şehirde açık kıyafet giysen de çarşafa girsen de ölüyor, öldürülüyorsun!
Sayfa 115
Reklam
Kadını erkeğe tabi kılan bu yaygın "ataerkil kültürel yapılanma", toplumsal cinsiyet, kimlik, rol, tutum ve davranışlarının kadına ve erkeğe benimsetilmesinin aynı zamanda hem eşitsizlik yaratan, hem de erkek iktidarını pekiştiren bir süreç olarak değerlendirilmesini kaçınılmaz kılar. Söz konusu "eşitsiz" toplumsal cinsiyet kurulumunu netleştirme yolunda Türkiyede sıklıkla kullanılan iki deyiş üzerinde karşılaştırmalı olarak durmak yararlı olur. Bunlar, "erkek gibi kadın" ve "kadın gibi erkek" deyişleridir. ...
Sayfa 20
"Kadın gibi erkek" (Kadınsı erkek) ifadesi, erkek bireye yönelik bir olumsuzlama yahut negatif değer atfı içerir. Böyle bir erkek, duygusal, zihinsel, ruhsal, ama hepsinden öte fiziksel bir zafiyet içinde algılanan; tartışma ve münakaşalarda alttan alan; edilgen ve kırılgan; ayrıca da yumuşak huyluluk, şefkat ve güleçlik gibi kadınlıkla özdeşleştirilen tavır ve davranışlar segileyen erkektir. Bu klişeleştirme, ataerkil bir kültürel örüntü içerisinde eşitsiz olarak gerçekleşmektedir. Dolayısıyla bir erkeği "kadın gibi" diye nitelediğimizde birey bazında tek bir erkeğe hakaret ve aşağılamada bulunuluyor gibi görünse de burada genel anlamda kadınlık ve kadınların aşağılandığı söylenebilir.
Sayfa 21
152 syf.
10/10 puan verdi
İnsanlığımızdan eksilerek erkek oluyoruz!..
Tayfun Atay, özellikle mevcut iktidara karşı eleştirel bir tutum sergileyen bir yazar-akademisyen-antropolog. Sadece kitaplarında değil, köşe yazılarında da görebilirsiniz bu tutumunu. Feminizm ile alakalı yapılan çeşitli araştırmalar başlarda kadının toplumdaki ezilmişliğine odaklanır. Ancak daha sonraları, kültürel normlardan aslında erkeğin de
Çin İşi Japon İşi
Çin İşi Japon İşiTayfun Atay · İletişim Yayıncılık · 201247 okunma
Kadının kurtuluşu hiç şüphesiz erkek egemenliğini kırmaktan geçiyor. Ama erkek egemenliğini kırmak da her şeyden önce "erkek ergenliği"ni aşmaktan geçiyor.
Sayfa 80
Reklam
110 öğeden 111 ile 110 arasındakiler gösteriliyor.