Türk Edebiyatı Klasikleri - 20

8.210 üzerinden
1.407 kişi
2021 41. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2021 23:20
Doğruyu söylemek gerekirse kitaba romanlara olan merakımdan başladım.Roman dediysemde calgılı çengili oynayıp azla mutlu olan neşeli insanlar varya iste onlar. Ama karşılaştığım konu cok sevdiğim bir diziyle birebir aynıydı.Gönül çelen dizisi kitabın konusuyla aynı konuyu işlemiş gerçekten diziyi de cok beğenerek izlemiştim kitapta Şems adında bir istanbul beyfendisi var kendisi kültürlü bir Ses eğitmeni. Şems birgün arkadaşlarıyla birlikte bir eğlenceye katılır.eğlenceye bir grup romanda gelir kendi hallerinde eğlenirken şemsim gözü bir bayana takılır.Ziba adındaki bu bayan oldukca yeteneklidir .Şems bayana egitim vermeyi teklif eder.Ailesiyle birlikte yaşadığı yalısına taşınırlar hikaye aslında burda başlar.Şemsin ailesiyle yaşadığı karmaşayla beraber Zibanin zamanla g üzel kültürlü ve mukemmel bir sanatçı olması Şemsi ona aşık eder.kitabın olay örgüsü hakkinda bilgi vermek istemem ama eğer gönül çeleni izlemediyseniz kitabı mutlaka okuyun.Yazarın kusursuz diliyle harmanlanmış kültür çatışması bununla birlikte herşeye rağmen yaşanan saf ve temiz aşk .Keyifli okumalar..
ÇingeneAhmet Mithat Efendi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20213,992 okunma
2022 34. kitabı
İnsan bir şeyde iyilik görmeye çalışırsa mutlaka görülecek fenalıkları görmezlikten gelerek gözleri hep iyilikleri göreceği gibi, şayet bir şeyde fenalık bulmaya çalışacak olursa o şeydeki iyiliklerin hiç birisini göremez. #ahmetmithatefendi #çingene O kadar güzel bir Türk Klasiği okudum kihayran kaldım kahramanların arasında geçen o hoş sohbetlereAralarında geçen o naif atışmalar o manidar tavırlar beni benden aldıSanırım roman bundan dolayı adeta bir film şeridi gibi geçti gözümün önünden Önce biraz Ahmet Mithat Efendi'nin geniş bir zaman dilimine yayılmış olan eserlerine konuk olalım. Mithat Efendi Letâif-i Rivayât adı altında toplamış olduğu külliyatı, 1870-1894 tarihleri arasında, yirmi dört yıl gibi bir zaman diliminde yayımlanmış otuz eseri kapsıyor. Bu kitap külliyatın on beşinci kitabı Okuru yormayan, rahatlıkla okunan, üslubu ve cümlelerdeki ahenk takdire şayan Eser konusu itibariyle her ne kadar belirli bir döneme has bir mesele olmasa da, unsurları itibariyle bir dönem romanı olduğundan kitapta geçen gündelik Yaşam nesneleri, kıyafetler, oyunlar, deyimler ve argo ifadeler aynıyla korunmuş Romanım baş kişisi varlıklı bir tüccarın eğitimli, yakışıklı, toplumda saygın bir ailenin oğlu Şems HikmetDiğer karakter ise Şems'in Kağıthane'de tesadüfen karşılaştığı Çingene kızı ZibaBu kesişme öyle bir noktada can buluyor kiSormayın gitsin. Yan karakterler zaten başlı başına bir tiyatro oyunu gibi. Her telin akordu ayarlanmış da seslerin o ritmik ahengi okuru sarıp sarmalayan cinsten Artık her ay okuma listemde bir Türk Klasiği olacağı kesin
Etimoloji Defteri
Mücellit Nedir ?
2024 25. kitabı
Okunma: 31 Mart 2024 11:06
Döneminin çarpıtılmış tüm toplumsal ön yargılarına ve hurafelerine karşı farklı bir bakış açısı getirerek her fırsatta halkını hümanist bir yaklaşımla aydınlatma çabası içinde olan Ahmet Mithat Efendi , Çingene isimli bu eserinde yine nahoş fakat basılması gereken bir noktaya parmak basıyor: Irk ayrımcılığı. Tam 122 sene önce Ahmet Mithat Efendi tarafından büyük bir ustalıkla kaleme alındıktan sonra ilk defa günümüz okuyucusuna kazandırılan okunamaya değer güzel bir eser.
Türk Edebiyatı Klasikleri
2024 685. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2024 19:45
Çingene'de romanın başkahramanı Şems Hikmet Bey,yaşadığı asrın kabiliyetleri üstünde bir merak ve teşebbüsle toplumsal narrolara ve davranışlara ters düşmesi dolayısıylaSokrat'a benzetilmekte ve bin yıl sonra Şems Hikmet'in de toplum nazarında Sakrat gibi bir kahraman olacağı ifade edilmektedir. Hatta yazar, adeta ütopist bir öngörü ve temenniyle Şems Hikmet Bey üzerinden geleceğin insan ve toplum modelini şöyle tasvir etmektedir: "... Çünkü o zamanlar insanoğlu tümüyle yeknesak bir medeniyete tabi olacak ve insanlar arasında ne kavmiyetçe, ne medeniyetçe hiçbir fark kalmayacak kadar medeniyet yaygınlaşacaktır. Dünya bir insan memleketi ve insan da medeni bir aileden ibaret sayılacaktır! İşte Şems Hikmet bir Çingene kızım terbiye ederek hanım yapmayı kafasına koyduğu zaman kendisini böyle birkaç bin sene sonra gelmiş bir adam gibi görerek bu niyete düşmüştür. Lakin bundan önce de kendi asırlarının kabiliyeti üstündeki teşebbüslerinin kötü sonuçlarına kadanan zamansız gelmiş birçok insan görmez miyiz?" Çingene sevgili dışında Hintli bir öğretmen ve Ermeni bir ressamın da dahil olduğu, etnik açıdan heterojen bir çevre içinde kurgulanan eserde genç ve zengin İstanbul beyefendisi ile güzel ve yoksul Çingene kızının toplumsal konumları arasındaki zıtlık eğitimle, medenileşrnek suretiyle aşılabilir mi tartışmaları sürerken o dönemdeki kimi yanlış önyargılar yazar tarafından sorgulanır. Çingene romanında aşk toplumsal önyargılarla mücadelede motivasyon sağlayan güçlü bir duygudur.
Hayata Dair
Kişisel incelemem
2026 10. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2026 23:21
Çingene beni en çok, insanın toplum tarafından nasıl etiketlendiğini göstermesiyle etkiledi. Ahmet Mithat, “çingene” kimliği üzerinden aslında insanların önyargılarını, sınıf ayrımını ve dış görünüşe göre kurduğu yargıları eleştiriyor. Karakterin sürekli aidiyet araması ve kabul görmek istemesi, insanın sevilme ve değer görme ihtiyacını çok gerçek hissettiriyor. Kitap bence sadece bir aşk ya da kimlik hikâyesi değildir. Toplumun “öteki” gördüğü insanlara nasıl yaklaştığını anlatan güçlü bir psikolojik ve sosyal eleştiri. Özellikle karakterlerin iç çatışmaları, insanın bazen doğduğu yere değil, anlaşılabildiği yere ait olduğunu düşündürüyor.
Özet