Cinsel Seçilim

Charles Darwin

2023 12. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2023 17:30
Şahane bir kitap! Hayvanlar aleminden her kesim hayvanın doğal yaşamını geçirdiği evrimleri ele alan, resmen bir belgesel tadında bir kitap. Öğreneceğiniz bilgilere öyle şaşıracaksınız ki asla okuduğunuza pişman olmayacağınız bir kitap. Zaten Darwin'in kitabını okuyupta bir şeyler kapmamak elde değil. Bol bilgili güzel anlatımıyla asla sıkıcı değil. Her türden canlıyı ele alan, onlar üzerinde gözlemler yapılarak sağlam bilgilerle dolu. Eğer belgesel seven biriyseniz okumalısınız.
Cinsel SeçilimCharles Darwin · Alfa Yayınları · 2020257 okunma
2021 64. kitabı
Çocuklarınızı meraklı yetiştirin. Soru soran macera perest ve meraklı çocuklarınızın o ateşli ruhunu öldürmeyin. Öldürmeyin ki böyle gözlemci dahiler ortaya çıksın ve insanlığa faydaları olsun. 9 yaşından beri hikayeler bir şeyler yazarım... Çocukluğumdan beri gözlem yapmayı severim... Bana harika şeyler öğretmiştir. 15 yaşlarında bu eserle tanışmıştım gözlem yeteğinin nasıl doğru kullanılacağını o zaman daha iyi sindirip kavramıştım. Biyolojinin babalarından birisidir. Sonrasında evrsimel biyolojiyi parlatacak zekalara ışık tutmuştur bu ve diğer eserleri... Okuyun okutun insanların mukayese ve diğer yeteneklerini büyütecek bir kitap.
Cinsel SeçilimCharles Darwin · Alfa Yayınları · 2020257 okunma
Puan vermedi·488 syf.·
2017 46. kitabı
Hayvan türlerinin yapısal farklılıklarını anlatan ( ve bu farklılıklara başlıca eşeysel seçmenin neden olduğunu vurgulayan; çeşitli araştırma insanının çalışmalarından ve gözlemlerinden de faydalanılarak oluşturulmuş bir C.Darwin kitabı. Dişinin genel olarak seçici konumunda olmasından dolayı erkek türlerin onlar için savaşması, özel renklere bürünmesi, şarkılar söylemesi gerekmiş. Güçlü ve göz alıcı olan genlerini aktarırken, zayıflar zamanla elenmiş durumda. Bazı böcek türlerinde dişilerde kanat yokken erkekler de olmasının, bazı böceklerin erkeklerinde ötüş kabiliyeti gelişmişken ( kur yapmak için kullandıkları gözlemlenmiştir) dişilerin de bulunmamasının, daha alt sınıf hayvanlarda dişi de olmamasına rağmen erkeğinde dişiyi sarabilmek için tutma organlarının gelişmiş olmasının -gibi bir çok örneklem ile- sebeplerini eşeysel seçme ile ilgili olduğunu belirtmiştir.
Felsefe
Seksüel SeçmeCharles Darwin · Evrensel Basım Yayın · 2016257 okunma

Charles DarwinYazar · 19 kitap
İnsan dahil tüm canlı türlerinin doğal seçilim yoluyla bir ya da birkaç ortak atadan evrildiğini öne sürmüş ve o günün şartlarına göre bu teoriyi destekleyen pek çok kanıt sunmuştur. Darwin'in fikirleri üzerine inşa edilen modern evrim teorisi, bugün biyoloji biliminin temeli ve birleştirici öğesidir. Evrimin gerçekleştiği olgusu Darwin hayattayken, doğal seçilim teorisinin evrimin ana açıklaması olması ise 1930'lu yıllarda bilim dünyası tarafından kabul görmüştür. Darwin'in orijinal teorileri modern evrimsel biyolojinin temelini oluşturmakta, hayatın çeşitliliği üzerine birleştirici bir mantıksal açıklama sunmaktadır. Darwin'in doğa tarihine duyduğu ilgi, önce Edinburgh Üniversitesi'nde tıp, sonra Cambridge Üniversitesi'nde teoloji okurken gelişti. Beagle gemisinde yaptığı beş senelik yolculuk sırasında, zamanın meşhur jeoloğu Charles Lyell'ın ortaya attığı, geçmişteki jeolojik süreçlerin bugünkülerle aynı olduğunu savunan teoriyi destekleyecek pek çok gözlem yaptı ve iyi bir jeolog olarak ünlendi. Aynı yolculukta, canlıların coğrafi dağılımı ve fosiller üzerine yaptığı dikkatli gözlemler sonucunda, türlerin birbirine dönüşümüyle ilgilenmeye başladı ve 1838'de doğal seçilim fikrini geliştirdi.Daha önce benzer fikirlerin "sapkınlık" olarak nitelendirildiğini ve bastırıldığını görmüş olduğundan, uzun süre fikirlerini en yakın arkadaşları dışında kimseye açmadı.Olası itirazlara en iyi şekilde cevap verebilmek için araştırma yapmaya ve kanıt toplamaya başladı.1858'de Alfred Russell Wallace'dan aldığı bir mektubu okuyunca, Wallace'ın da kendisininkine benzer bir teori geliştirdiğini anladı, ve nihayet teorisini yayımlamaya karar verdi. 1859'da yayımladığı On the Origin of Species (Türlerin Kökeni Üzerine) adlı kitabı, canlıların ortak atalardan evrilerek çeşitlendiği fikrinin geniş kabul görmesini sağladı. Daha sonra yayımladığı The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex (İnsanın Türeyişi, ve Cinsiyete Mahsus Seçilim) kitabında insan evrimini ve cinsel seçilim fikrini inceledi. The Expression of the Emotions in Man and Animals (İnsan ve Hayvanlarda Duyguların İfadesi) adlı kitabında ise insanların ve hayvanların duygularını ifade ediş şekilleri arasındaki benzerlikleri ortaya koydu. Darwin bugün, John Herschel ve Isaac Newton gibi isimlerle beraber Westminster Kilisesi'nde gömülüdür.