Çıplak ve Ölü

The Naked and the Dead
Sıralamalar

2022 3. kitabı
Okunma: 10 Mart 2022 22:04
#okudumbitti #çıplakveölü #normanmailer #Japonlar tarafından ele geçirilen Anopopei adasına saldırı düzenleyen Amerikalı 13 askerin yaşadıklarını anlatan savaş romandır. *Kitaptan bazı alıntılar; *Bir ulus, elindeki insan ve malzeme sayısı oranında dövüşür.Bir askerin sivillikteki yaşam standardı ne kadar düşük olursa o askerin askerlikteki davranışı o kadar iyi olur. *Bir ordu, üstten korktuğu, astını hor gördüğü sürece iyi işler. *Bir soytarının var olan toplum düzeninden bir şeyler koparabilmesi için milyonlarca insanın ölmesi kötü bir şey. *İşleri düzeltmek için savaşa girmek, belsoğukluğundan kurtulmak için geneleve gitmeye benzer. *Bir sürü film görmüşüzdür. Elinde silah olduğu zaman silahsız bir adamı öldürürsen kötü bir yaratık, alçak bir insan olursun. Çok gülünç bir düşünce bu. Biliyor musun, senin elinde silah olması, ötekinin olmaması bir rastlantı değildir. Bu durum bütün başardığın şeylerin bir sonucudur, yani şu demektir ki, aklını başına toplamış olaydın, gözünü açsaydın, silaha tam ihtiyacın olduğunda senin de elinde bir silah olurdu. *Ceza suçla orantılı olsaydı, iktidar yumuşardı.İyi bir korku ve itaat yaratmanın tek yolu çok güçlü ve orantısız iktidardır. *Kapitalist bir devlette ahlâkı temsil edenler aynı ahlâkı başka amaçlar için kullanırlar. *Orduda yalnız iki numara giysi vardır derler :Ya çok büyük, ya çok küçük.
Siyaset & Politika
Çıplak ve ÖlüNorman Mailer · Can Yayınları · 200084 okunma
2023 50. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2023 21:14
Kötü değildi ama harcanan zamanı ,daha iyilerine verilebilirdi. Okunmasını tavsiye etmem, pek verimli bilgiler içermiyor. Akıcı ama boş akıyor. Puanımız 10/4
Çıplak ve ÖlüNorman Mailer · Can Yayınları · 200084 okunma
2020 68. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2020 19:40
2. Dünya Savaşı'nı ve savaşın anlamsızlığını anlatan en iyi kitaplardan biri olarak literatüre geçen kitabımıza 1000kitap'da daha önce inceleme yapılmamış olması beni şaşırttı açıkçası. Kitabımız kalın olsa bile okuma kolaylığı, net ifadeleri ile bizi yormadan okumamızı sağlıyor. Kitapta birçok karakterimiz var. Bazen isimlerdeki harf benzerliklerinden dolayı kişileri karıştırsakta yinede karakterlerin hayat hikayelerinin verildiği kısımlar ile daha önce ne iş yaptıklarını ve kişilik özelliklerini bizlere okutturuyor. Kitap bir yandan bir sorgulama içindeyken bir yandan da Miller'ın gözlemci yeteneği ile tam bir askeriyenin ve savaşın içinde buluyoruz kitabı. Büyük Amerika'nın Japonya'nın bir adasını kuşatması anlatılan kitapta yüceltilmiş Amerikan askeri görülmüyor. Hepsi kusurlu ve her zaman hatalı oldukları konular var. Hepsi savaşı sorguladıkları, saçma buldukları halde hepsi de savaşın içerisindeler. Hem kendilerine karşı verdikleri savaş hem de doğal koşullara verilen savaşı görüyoruz. Kitap gerçekten de okunması gereken kitaplardan birisiydi. Ancak kitabı okurken her dakika sorgulamalar için de kalabilirsiniz. Eğer okuyacak olursanız şimdiden iyi okumalar dilerim. Kitabı okuduktan sonra Full Metal Jacket'i izleyebilirsiniz.
2025 98. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2025 22:28
Sefalet içinde yaşayan insanların siyasi çıkarlar uğruna zorla dahil edildikleri savaşta daha da sefil hala gelmelerini farklı karakterler üzerinden anlatıyor yazar. Kendisi de bu savaş katılmış bir asker. Açlık, acı ve korku içinde yaşamış ve ölmüş bir neslin özeti
Çıplak ve ÖlüNorman Mailer · Everest Yayınları · 201984 okunma
Savaş Karşıtı Bir Edebî Manifesto, Barışın Kitabı !
2022 48. kitabı
II. Dünya Savaşı deneyimi olan bir yazar tarafından yazılmış, savaş dönemi ve sonrasındaki cadı avı dönemi Amerikan kamuoyu düşünüldüğünde, yazıldığı yılların toplumsal değerlerine topyekün savaş açmış ama aynı zamanda savaşı mahkûm eden bir manifesto diyebiliriz Çıplak ve Ölü için! Savaşı en iyi anlatan roman olduğunu iddia edenler var. Yine savaş deneyimi olan Ernest Hemingway'in yazdığı Çanlar Kimin İçin Çalıyor adlı kitapla birlikte bu konuda birinciliği verebiliriz bence. Savaşın anlamsızlığını, korkunç yönlerini, insan psikolojisinde yarattığı tahribatı alttan alta sıkı bir eleştiriyle veren kült bir eser olduğunu düşünüyorum. Tüm konu savaş ortamında geçmesine rağmen Norman Mailer 1950'ler dönemi ABD'sinin o korkunç McCarthy'ci baskı ortamında savaşı ve milliyetçiliği hedef tahtasına koyan taş gibi bir "barış romanı" yazmış aslında. Bu cesaretini takdir ettim okurken. Spoiler vermeden biraz konuya girmeye çalışacağım. Pasifik'te Japonların kontrolündeki Anapopei Adası'na çıkarma yapan ABD ordusunun bir keşif takımının bireyleri, kitabın kahramanları. Her bir karakter tek tek birer romana konu olabilecek derinlikte işlenmiş, mükemmel karakter analizleri ve psikolojik çözümlemeler var. Ara bölümlerde bu askerlerin savaş öncesinde ABD'deki hayatlarını anlatan kısa pasajlar, savaş ortamının ağır havasını hafifletiyor ve aynı zamanda 1930'lar sonu, 1940'lar başı Amerikan toplumunun farklı kesimlerinin bir tasvirini yapıyor, kapitalizmi, zenci ve Yahudi düşmanlığını ince ince eleştiriyor. Birçok kahraman içerisinde bence en dikkat çeken üçü şunlar: * Kapitalist bir ailenin sol görüşlü oğlu olan, sivil hayatta haklarını savunduğu sıradan insalara orduda emir verme pozisyonunu kabullenmek zorunda kalan, burjuva niteliklerinden tam anlamıyla kurtulamadığını acı acı
2024 18. kitabı
Okunma: 26 Mart 2024 13:32
Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün karşınıza benim yeni tanıştığım bir yazar olan Norman Mailer ve onun “Çıplak ve Ölü” kitabı ile geldim. Kitap 828 sayfadan oluşuyor. Ama sayfa sayısı gözünüzü korkutmasın hem kitabın boyutu küçük hem de çok akıcı ilerliyor. Ayrıca kitabın içine yer yer serpiştirilmiş savaş harita resimleri de kitabın okunmasını daha eğlenceli ve akıcı kılıyor. Sayfa sayısının fazla olmasından korkup okumayanlara yada okumayı erteleyenler duyurulur. Kitap,İkinci Dünya Savaşı’nda,Amerika’nın Pasifik cephesinde Japonya’ya ait Anapopei adasına yaptığı çıkarmayı anlatmaktadır. Kitap keşif takımında yer alan yaklaşık on iki askerin gözünden anlatılmaktadır. Bu askerlerin hem sayısının fazla olması hem de bazılarının isimlerinin birbirine çok yakın olmasından dolayı kitabın başlarında karakterleri unutabiliyoruz yada karıştırabiliyoruz fakat kitabın ilerleyen bölümlerinde peyder pey bu karakterlerin hayatlarının detaylı olarak tek tek incelenmesiyle bütün kafa karışıklıklarımız,sorularımız kaybolup gidiyor. Bütün bu askerlere baktığımızda hepsinde savaşın korkularını,acılarını buram buram hissediyoruz ve bu savaşların anlamsızlığını,boşunalığını kilometrelerce uzaklardan gelerek dilini, coğrafyasını, iklimini bile bilmediği bu yerde askerlerin ne aradıklarını benliklerinde sorgularken anlıyoruz. Savaşın yıkıcı etkilerinin sadece can alıp can vermek olmadığını da psikolojik,sosyolojik,ekonomik gibi etkilerinin de yadsınılmaması gerektiğini yine bu kitabı okurken anlıyoruz. Bireylerin, özelikle belirli bir mevkideki bireylerin kişisel çıkarlarının,egolarının yüzlerce, binlerce insanın hayatını doğrudan yada dolaylı yoldan etkilediğini de time bu kitabı okurken anlıyoruz. Ben kitabı çok beğendim ama çok fazla okunmadığını da gördüm. Daha çok değer verilmesi

Norman MailerYazar · 12 kitap
Norman Mailer (31 Ocak 1923, New Jersey - 10 Kasım 2007, New York) ABD'li gazeteci, romancı, oyun yazarı, film yönetmeni, senarist. Brooklyn'de büyüyen yazar, Harvard Üniversitesi'ne girdi. II. Dünya Savaşı sonrası eğitimine Sorbonne'de devam eden Mailer, Fransa'nın en prestijli ödüllerinden biri olan Legion d'Honneur ( Lejyon Denör) ödülü sahibidir. Bu ödül , Fransa Cumhurbaşkanı Jack Chirac adına, Fransa'nın ABD büyük elçisi tarafından yazara sunulmuştur. Pasifikte savaşan 13 askerin öyküsünü anlattığı romanı Çıplak Ve Ölü(ordudaki deneyimlerine dayanarak yazmıştır), dünya çapında büyük başarı kazandı. Norman Mailer, Pulitzer Ödülü sahibidir. Tüm eserleri Barbarlık Kıyısında - (Troçki Cinayeti) {Bu Kitap, Tel Yayınları tarafından, 1974 yılında Seçkin Cılızoğlu çevirisyle, Körler Körlere Yol Gösteriyor adıyla yayınlanmıştır.) Çıplak Ve Ölü Amerikan Rüyası Celladın Şarkısı