Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Fanatizm: Ya Bizdensin Ya Öteki

Cogito - Sayı 53

Cogito Dergisi

Cogito - Sayı 53 Sözleri ve Alıntıları

Cogito - Sayı 53 sözleri ve alıntılarını, Cogito - Sayı 53 kitap alıntılarını, Cogito - Sayı 53 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hep “biz”den olan, bizim gibi düşünen, bizim gibi yaşayan insanlar aramayı sürdürüyoruz. Buluyoruz da. Burnumuz her yerde tanıdık kokusu alıyor. Hep “bizimkiler”den güç alıyoruz. Kamuda ve hatta özel sektörde yükselmeler hep bazı toplumsal asansörler sayesinde oluyor. Hemşericiliğin, hısımı, akrabayı, eşi dostu, “bizimkiler”i kayırmanın alıp yürümüş olması eski soy-sop tarzı örgütlenmemizin bakiyesi davranışlardır. İdeolojik-siyasi segmentlerin sembolleri (örneğin bayrak, Atatürk, din, Türklük, Batılılaşma, laiklik gibi) de toplumumuzun tarihsel belleğinin bir devamı niteliğindedir ve fanatizm için çok verimli bir besiyeridirler. Sürekli birbirimize sataşıyoruz, niye böyle yapıyoruz diye sormadan. Suçu hep diğerlerine, öteki ilden, öteki partiden olanlara atıp duruyoruz. Hepimiz iltimastan, adam kayırmacılıktan, haksızlıklardan yakınıyoruz ama hepimiz aynı davranış kalıbının içindeyiz. “Sen benim kim olduğumu biliyor musun?” diyenler, ne çok burada! İşte o her birimizin “kim” olduğumuz, sırtımızı dayadığımız yer ise, fanatizmimizin atlama tahtasıdır.
Reklam
Korkuyorum, kahramana ihtiyacım yok!
Korkuyorum! Herhalde içinde bulunduğumuz fanatik ortamda insanlar ölümü sıradanlaştırırken; sağ kurtulan askerler "Neden ölmediniz! Niye sağ döndünüz, cenazenizi bekliyorduk!" diye hainlikle suçlanırken; komşu ülkelere yönelik askeri operasyonlar kışkırtılırken; faşizm yükselirken korkmaktan utanmamak gerekir. Daha fazla kahramanlara ihtiyacımız yok! Kahramanlar hep ölümü istiyor, kendilerinin ve ötekilerin ölümünü, Kahramanlar hep ölüyor.
Sayfa 13 - Kubilay Akman • Ayrışma, Çatışma ve FanatizmKitabı okudu
Descartes: "Aklın yaptığı her şeye vicdan tanıklık etmez."
Sayfa 173 - Armağan Öztürk • Kant, Adalet, BarışKitabı okudu
Ahlaki özgürleşmenin önündeki gerçek engel, ahlaksızlık (amoralism) değil, fanatizmdir.
Sayfa 31 - Hakan Poyraz • Fanatizm, Bağlanma ve AhlakKitabı okudu
Bu dünyanın daha baskıcı, daha yıkıcı hale gelmesinin nedeni, olguların öyle olması değil, de­ğerlerimizi diğerlerinin değerleri üzerinde görmemiz meselesidir. Kısaca kendi değerlerimizi mutlaklaştırma meselesidir.
Sayfa 34 - Hakan Poyraz • Fanatizm, Bağlanma ve AhlakKitabı okudu
Reklam
Tutumu sorgulamak değil. “Sen niye PKK yanlısısın?” değil yahut “Niye PKK karşıtısın?” da değil, “Sen niye bu şekilde PKK’yı savunuyorsun?”, “Sen niye bu şekilde PKK’ya karşı çıkıyorsun?” önemli olan.
Diyelim ki, bugün İkinci Cumhuriyetçi düşünceyi destekliyorsun. İkinci Cumhuriyetçilerle konuşmaya kalktığında, diyelim ki AKP’yi eleştiren bir söylemle çıkarsan karşılarına hemen orducu olmakla, İttihat ve Terakkici olmakla, darbeci olmakla suçlanıyorsun. Bu da fanatik bir tutum. Şimdi, bunların ikisinin karşıtı yok mu? Ben hem ordunun birtakım söylemlerine karşı olup hem AKP karşıtı olamıyor muyum? Yani ikisi birden olamaz mı? Öbür taraftan, diyelim ki çok Kemalist, çok ulusalcı bir tarafa geçtiğinde de, liberal bir söylemi savunmaya çalıştığında, o zaman da dinci oluyorsun. Bunun ortası yok. İkisi hakikaten uç nokta, onun için aşırı.
Hep "biz"den olan, bizim gibi dü­şünen, bizim gibi yaşayan insanlar aramayı sürdürüyoruz. Buluyoruz da. Burnumuz her yerde tanıdık kokusu alıyor. Hep "bizimkiler"den güç alıyoruz. Kamuda ve hatta özel sektörde yükselmeler hep bazı toplumsal asansörler sayesinde oluyor. Hemşericiliğin, hısımı, akrabayı, eşi dostu, "bizimkiler"i kayırmanın alıp yürümüş olması eski soy-sop tarzı örgütlenmemizin bakiyesi davranışlardır.
Sayfa 59 - Erol Göka • Fanatizmin Psikolojisi ve Türklerin Psikolojisinde FanatizmKitabı okudu
Entelektüel olabilirsem eğer olmak istediğim pozisyon budur.
Bir entelektüel olarak, şu içinde bulunduğumuz toplumsal ortamda herhangi bir sıfata sahip olmam gerekiyorsa bunun ne Türk, ne modern, ne laik, ne de başka bir şey değil; her şeyden çok "sağduyulu" olmasını isterim.
Sayfa 13 - Kubilay Akman • Ayrışma, Çatışma ve FanatizmKitabı okudu
Reklam
Kant bir düşünür olarak savaşın ardındaki çıkar çatışmasını ve insanlığın çıkarları arasında gerçekten bu kadar büyük farkların (çatışmaya yol açacak kadar büyük) olup olmadığını sorgulamamakta, sosyal eşitliğe ve eşit özgürlüğe değinmeden hak ve ödevler eşitliği bağ­lamında bir ulus içi ve uluslar arası biçim eşitliğine yönelmekte, ayrıca bu biçim eşitliği olsun ya da olmasın devrimci tepkiyi haksızlıkları düzelttiği için övmemekte ama yalnızca huzuru bozduğu için yermektedir.
Sayfa 174 - Armağan Öztürk • Kant, Adalet, BarışKitabı okudu
Kişi laik olmaz; devletin de dini olmaz.
M.T.: Laiklik tabii ki kamusal alanda bir pozisyon. Kişi laik olmaz... Dindar olur, dinsiz olur, agnostik olur, ne olursa olur, ama devlet laik olur.
Sayfa 157 - Mete Tunçay - Murat Paker • Fanatizm İlkelliktirKitabı okudu
Nikomakhos'a Etik'te Aristoteles, bilinçle takip edilen nitelikli mutluluk ya da mutlu yaşam (eudaimonia) idealini, insan yaşamının amacı olarak önerir ve yaşamda başarının yöntemi olarak gösterir. Mutlu olmak için, özgül olarak insani olan şeyleri yapmak gerekir. Yani insanı hayvandan ayıran şeyleri yapmak, idrak sahibi olan, zeka sahibi olan insanların kendi içlerinde kutsal kabul ettikleri şeylere ya da değerlere göre yaşamaları. İnsana özgü mutluluk, entelektüel faaliyette bulunarak, düşünce dünyasının içine girmekle mümkün olur. Ancak bütün erdemler entelektüel erdemler değildir, ahlaki olanlar da vardır. Ahlaki erdemler, Aristoteles tarafından, pratik bilgeliğe sahip ihtiyatlı insanın (phronimos) tercihleri olarak tanımlanır.
Sayfa 17 - Cengiz Çağla• Fanatizm ve Sivil Toplum Üstüne SorularKitabı okudu
M.P.: Hayat karmaşıktır, fanatiğin ise karmaşıklığa tahammülü yoktur, basitlik peşindedir.
Sayfa 164 - Mete Tunçay - Murat Paker • Fanatizm İlkelliktirKitabı okudu
Bu içinde bulunduğumuz, ötekileştirmenin, marjinalleştirmenin, ayrıştırmanın ve giderek antagonist bir hal alan gerginliklerin ortasında, paranoidce bizi bölecek, birbirimize düşürecek bir "dış güç" aramanın hiç gereği yok. Bizler bir toplum olarak birbirimizden kopmaya doğru edimleri kendi ellerimizle yeniden üretiyoruz ve bunlara agresif "birlik" haykırışlarının eşlik etmesi "fanatizm"imizi gizle(yeme)mekten öte geçemiyor.
Sayfa 8 - Kubilay Akman - Ayrışma, Çatışma ve FanatizmKitabı okudu
130 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.