28 Eylül 2021
Perseus Yayınevi

2021 100. kitabı
Kitap Yorumu//Coya-Begüm Fırat . Bir insan hayatı boyunca kaç kez aşık olabilir? Ya da "gerçek" aşkı bulduğunu zannedebilir? . Zamanında İspanya'dan sürülüp Osmanlı Devleti'ne sığınmış daha sonra da Manisa'ya yerleşmiş bir Yahudi ailesinin torunu olan Coya ticaretle uğraşan varlıklı ailesinin İzmir'de aldığı evde yaşarken müslüman bir genç olan Ali'yle tanışır ve ona aşık olur. Fakat aileler bu ilişkiye karşıdır. Çünkü Ali'nin ailesi gayrimüslim bir gelin istememektedir. Aynı şekilde Coya'nın ailesi de Ali Müslüman olduğu için bu ilişkiye karşıdır. Coya aşkının peşinden gidip gönlünün sesiyle hareket edecek fakat beklemediği durumlar ile karşılaşacaktır. . Kitap, Yahudi bir kızın aşkı bulmasını ve olgunlaşma sürecini anlatırken aynı zamanda 1940-1950 Türkiye'sinde yaşayan gayrimüslimlerin bulunduğu siyasi ortamı ve Varlık Vergisi sürecini de yansıtıyor. Kitabın kapağını ilk açtığınızda karşınıza "Gerçek olaylardan kurgulanmıştır" yazısı çıkıyor. Kitapta sadece bir aşk hikayesi okuyacağınızı düşünmeyin. Dönemin siyasi havasını da soluyacaksınız.
2021 23. kitabı
#coya Ah ben bu kitabı anlatmayı nasıl başarabilirim bilmiyorum Coya henüz dünyaya gelmeden aile fertleri İspanya dan surgunle Osmanlı devletine sığınıp önce Manisa sonra Izmir e yerlesip orada yaşamlarını sürdürmeye devam eder.Burada ticaretle uğraşan hali vakti yerinde bir ailedir. Bu kitapta din çatışması yuzunden imkankız aslında insanların imkansızlaştırdığı Müslüman bir genç ve Yahudi bir genç kızın zorlu aşkına tanıklık ederken insanların nasıl bencil ayrımcılıklara takildığına hala inanamiyorum. Coya ask evliliginden meydana gelen bir çocuk degildi belkide buyuzden en cok aşkı istedi hayatında.Buyuzden Ali ye gonlunu kaptirdi. Ali nin ailesi Coya yı yahudi olduğu için Coya nın aileside Ali müslüman olduğu için bu ilişkiye şiddetle karşıdır.Ayrı dinlere mensup olmaları onların en buyuk imtihanı olurken bir cok zorluk onları bekkiyordur artık.Peki bu aşkın sonu nemi oldu dersiniz?Onuda kitapta bulabilirsiniz. 1940. Ve 1950 yıllarda yaşanan olaylara da değinen yazarımız gerçek bir yaşanmışlığı onumuze seriyor. Her gecengun beni benden alan kitaplar okumanın sevinci ile yeni bitirdigim kitabı rafa kaldirmadan once kitabin insanda nasil guzel bir etki biraktigini soylemeden gecemeyecegim.Severek okumaniz dilegi ile @bgmfirat #coya @perseusyayinevi #masalkitapligii
2022 7. kitabı
Okunma: 19 Mart 2022 08:27
Kitaptaki neredeyse tüm karakterler hayatın anlamını çözmüş, nirvanaya ulaşmış tarzda bir üsluba sahip..bence bu çok yapay durmuş..evet yazanlar çok doğru ama günlük hayatta Meydan Larousse gibi konuşan ya da ölüm ve kayıplar karşısında bu kadar sakin, aşırı duyarlı insan bulmak zor galiba..
Coya
Puan vermedi
Öyle bir kitap yorumu ile geldim ki dolu dolu yüreklere dokunan satırlar var bu eserde. Bazı kitaplar okuru öyle bir etkilerki kapağını kapatıp kaldırsanız bile etkisi sürer. İşte bu öyle bir kitap. Yazarın kalemi ile daha önce tanıştım "Basiretli Tacir " kitabını da okudum inanın onuda çok beğendim. (Sayfamda yorumu var onada bir göz atın derim). Yazar genç yaşına rağmen oldukça etkili bir kaleme sahip. Eminim daha çok kitaplarını biz okurlara sunacak çok satanlar raflarında hakettigi yere gelecek. Gelelim kitabımıza, kitapta Müslüman bir delikanlı ile Yahudi bir genç kızın zorlu aşkını okuyoruz. Ayrı dinlere mensup olan aileler bu sevgiye hiç sıcak bakmazlar,karşı gelirler. Bu dolu dizgin aşk herşeye rağmen mutlu sonlamı bitecek yoksa din ayrımı güden ailelerin karşı koyması bu aşkın noktalanmasınamı sebep olacak. İspanya 'dan Osmanlı topraklarına, Manisa'ya, İzmir'e uzanan hayatlar. 1940,1950 Türkiye'si gerçekleriylede yüzleşiyoruz eserde. Kesinlikle yazarın kalemi ile tüm kitap dostlarım tanışmalı.
Roman
2022 36. kitabı
Gerçek olaydan kurgulanmış olan bir eser olan bu kitap güzel, sizi içine çeken bir aşk hikayesi ile başlıyor. Daha sonra Coya'nın ataları olan bu çiftin inançları sebebiyle yerlerinden yurtlarından edilip Manisaya göç edişleri ile devam edip Coya'nın ve ailesinin İzmir'e uzanan yaşamları ile devam ediyor, Coya'nın evlatları ve torunlarının hikayesi ile de son buluyor, ama bu kitap için bir sondan bahsetmek biraz saçma olur zira kitapta sonsuzluğa çokça atıfta bulunmuş yazar. Atalarımızın, bilinç, duygu, his, tecrübe ve bilgileri ile tarihsel bir devinim içerisinde her daim bizim içimizde yaşadıklarına vurgu yapılmış. Kitapta ilahi aşk ve insani aşk konuları gitgelli olarak işlenmiş, olay akışı çok hızlı ve daha çok şiirsel bir hava ile güzel mesajlara yer verilmiş ki bence yazar zaten olay akışından çok aşk, kader, din, inanç çatışmaları, kadın-erkek ilişkileri, evlat sevgisi, aile bağları gibi konulara daha çok dikkat çekmek istemiş. Yazarın felsefesine hayran kaldım. Gerçekten güzel bir kitap sadece ben olay akışına da daha çok yer verilmesini isterdim. Mantığıma oturtamadığım bazı noktalar olsa da keyifli bir kitaptı mutlaka okuyun derim. 10/7
Felsefe-Düşünce
2022 90. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2022 01:17
Merhaba sevgili kitap kurtları bugün sizlere harika bir kitapla geldim Kitabımız İberyarımadasında yaşayan Yahudilerin ülkesinden kovulması ile başlıyor. Bu kişiler ise 2.Bayezid zamanında Anadolu'ya yerleşiyor. Bu kişiler Coya'nın ataları. Coya güzel bir aile ortamında en çok da annesinin desteği ile büyüyor. Normalde Manisa'da oturuyorlar ama İzmir'de bulunan bir konağı ve özelliklerini çok beğenince orayı da alıyorlar ve arada İzmir'e gidip geliyorlar. Bu gidip gelmeler sırasında Coya Müslüman bir çocuğa aşık oluyor. Coya'nın sevgisi, inancı hiç bitmiyor. Kitaptaki konuşmalarla sanki size hitap ediyor. Zorluklar çekiyor başka bir evlilik yapıyor ve her seferinde ailesi onun yanında düşüncelerinin arkasında duruyor. Yahudi ya da Müslüman... Karşıdaki bir insan. Düşüncelerine saygı duyulması gereken. Ben büyüğüm daha iyisini bilirim yapma onu demek değil de ben her zorluğa rağmen arkandayım, fikirlerinin yanındayım demek aile olmak. Kitabı çık severek okudum. Aileyi, aşkı, sevgiyi, kardeşliği, dostluğu öyle güzel anlatmış ki bazen Coya oldum, bazen de Kumru. Ah size Kumru'dan bahsetmedim değil mi? E onu da siz kitabı okuyunca tanırsınız. Tavsiyemdir Sevgiyle ve kitapla kalın Yazarımızın kalemine sağlık

Begüm FıratYazar · 3 kitap
1984 İzmir doğumludur. İzmir’de özel bir lisenin yabancı dil bölümünde eğitimini tamamladıktan sonra Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünü bitirdi. 2003-2021 yılları arasında uluslararası şirketlerde çalıştı. Dini, felsefi, sosyolojik, psikolojik, spiritüel, metafiziksel ve bilimsel bilgilere her zaman ilgi duymaktadır. Edebi metinler yazmaya 2016 yılında şiir yazarak başladı. İlk romanı “Coya”yı 2019 yılında, ikinci romanı “Basiretli Tacir”i 2021 yılında tamamladı. “Coya” ve “Basiretli Tacir” Eylül 2021’de yayımlandı. 2022 yılında yazdığı üçüncü romanı “Şimdi Yoldayım” Kasım 2022’de yayımlandı. 2023 yılında yazdığı dördüncü romanı “Bunu Konuşmuyorduk” Şubat 2024’de yayımlandı.