Cumhuriyet Türkiyesi'nde Bir Mesele Olarak İslam 1

İsmail Kara

Cumhuriyet Türkiyesi'nde Bir Mesele Olarak İslam 1 Sözleri ve Alıntıları

Cumhuriyet Türkiyesi'nde Bir Mesele Olarak İslam 1 sözleri ve alıntılarını, Cumhuriyet Türkiyesi'nde Bir Mesele Olarak İslam 1 kitap alıntılarını, Cumhuriyet Türkiyesi'nde Bir Mesele Olarak İslam 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mustafa Kemal Paşa:
Her şeyden evvel şunu en iptidaî bir hakikat-i diniye olarak bilelim ki, bizim dinimizde bir sınıf-ı mahsus yoktur. Ruhbaniyeti reddeden bu din inhisarı kabul etmez. Mesela ulema, behemahal tenvir vazifesi ulemaya ait olmadıktan başka dinimiz de bunu kat'iyetle meneder. O halde biz diyemeyiz ki, bizde bir sınıf-ı mahsus vardır, diğerleri dinen tenvir dine mefsede hakkından mahrumdur. Böyle telâkki edersek kabahat bizde, bizim cehlimizdedir. Hoca olmak için, yani hakayik-i diniyeyi halka telkin etmek için, mutlaka kisve-i ilmiye şart değildir. Bizim ulvî dinimiz her müslim vemüslimeye amme taharrisini farz kılıyor ve her müslim ve müslime ümmeti tenvir ile mükelleftir.
Nurettin Topçu:
Üniversitelerinden bile ilim ve ahlâkın kovulduğu bu yurdun Alpaslan'larla Akşemsettin'lerin yurdu olduğuna kim inanır şimdi?
Reklam
Ahmed Hamdi Akseki:
"...Şer'in zâhirinden birisi akıl ile tearuz ettiği zaman aklın hükmüyle hareket olunmasının sebebi ikidir: 1. İslâm nazarında hak ta'addüd etmez, 2. Muhal olan bir akidenin, yahut hilafı delil ve burhan ile sabit bir hükmün kabulüne aklı ilzam etmek müstahildir."
Cumhuriyet ideolojisinin ve aydınların tehlike olarak gördükleri şey İslâm ve halkın Müslümanlığı mı yoksa aktif ve "örgütlü" dinî hareketler, moda deyimiyle "siyasal İslam" mıdır?
Nurettin Topçu:
Ayasofya'nın açılması ve meclisin orada toplanması ne demek? Sen Piyer'i cami veya meclis yapsalar ne olacak? İçerisinde vatan sevgisiyle kendini fedaya hazır başlar yükselmedikten sonra...
Bilginin ve geleneğin yeniden inşası ise, işin mahiyetini kavrayarak, tarihî tecrübeleri kuvvetle hesaba katarak sebep ve gaye fikirleri eşliğinde, sabiteler de ısrarlı fakat değişmeye açık, krizlere ve aktüel ihtiyaçlara da cevap verecek yorumlarla üst bir çerçevenin kurulması ve aşağıya doğru işler hale getirilmesi mânasına gelmektedir. Cemaat ve tarikatlarda hiç veya yeterince olmadığını söylediğimiz husus budur. Belki de aktüel olayların tehditkâr akışına paralel olarak korunma, kendini gizleme ve azla yetinme gibi dürtülerle örtüşen muhafaza ve aktarma fikri ve bu temayüller etrafındaki yoğunlaşma değişen unsurları ve zamanın ruhunu üst düzeyde anlama ve buna göre yeni fikirler geliştirme niyetini ve cehdini önemsizleştirmekte, zayıflatmakta veya alt sıralare ve tavırlarlara indirmektedir. Korku ve baskıların, bozulmaların getirdiği içe kapanma ve büzülme temayüllerini de hesaba katmak lazım.
Reklam
Geri16
68 öğeden 61 ile 68 arasındakiler gösteriliyor.