Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cumhuriyet Türkiyesi'nde Bir Mesele Olarak İslam 1

İsmail Kara

Cumhuriyet Türkiyesi'nde Bir Mesele Olarak İslam 1 Gönderileri

Cumhuriyet Türkiyesi'nde Bir Mesele Olarak İslam 1 kitaplarını, Cumhuriyet Türkiyesi'nde Bir Mesele Olarak İslam 1 sözleri ve alıntılarını, Cumhuriyet Türkiyesi'nde Bir Mesele Olarak İslam 1 yazarlarını, Cumhuriyet Türkiyesi'nde Bir Mesele Olarak İslam 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Batılılaşma döneminde ise esas itibariyle ne batıya bir şey verilebilmiş ne batıdan doğru dürüst düşünce ve kurumlar alınabilmiş ne de İslam/Müslümanlar bu yönelişten, büyük hamleler gerçekleştirmek, "kurtulmak" veya mevcut siyasi problemleri çözmek manasında kazançlı çıkmıştır. Buna karşılık hayli tahriplerde bulunulmuş, çok şey atılmış, birçok değerden vazgeçilmiş, neticede her yönüyle fakirleşilmiştir.
Sayfa 268Kitabı okudu
öz kabuksuz, merkez çevresiz, esas teferruatsız düşünülemez ve yaşatılamaz. Dolayısıyla kabuğa yönelik bir tasfiyenin özü etkilemeyeceğini söyleyemeyiz ve garanti edemeyiz.
Sayfa 268Kitabı okudu
Reklam
Yarım asırlık tecrübeler göstermiştir ki tarihi köklere sahip olmayan ve sabitelerden güç devşirmeyen, solcu veya İslamcı yahut milliyetçi aktif muhalefet biçimleri zaman içinde giderek daha dayanaksız ve neticeleri itibariyle daha uzlaşmacı ve konformist hale gelmiştir.
Sayfa 246Kitabı okudu
Diyanet'in Türkiye'yi "pozitivist bir anıtkabir" haline getirmek hususundaki çabalara katılma arzusu ve oranı küçümsenemeyecek boyutlardadır.
Cumhuriyet ideolojisinin batılı manada bir din-devlet/siyaset ayrılığını öngörmediği hatta bunu kendisi için tehlikeli ve tehditkar bir husus olarak telakki ettiği açıktır.
Osmanlı modernleşmesinin mimarları Müslüman kalarak, İslam aleminden de mesul Müslüman bir devlet olduklarının tamamen farkında olarak nasıl modernleşebileceğini öne çıkarırken Cumhuriyet ideolojisi İslam unsurunu devredışı bırakarak, en yumuşak tabirle İslamı ve Müslümanlığı paranteze alarak nasıl modernleşme projesi yürütebileceklerinin peşinde oldular denilebilir.
Reklam
Sadece düşünce ve tartışmalar değil meclis, adalet, ordu ve eğitim kurumları başta olmak üzere Cumhuriyeti bugüne taşıyan müesseseler ve kurucu kişiler de Osmanlı bakiyyesidir. Bu sebeple Cumhuriyet modernleşmesinin bazı bakımlardan Osmanlı batılılaşmasının bir tür uzantısı olduğu rahatlıkla söylenebilir.
İslami endişe sahibi aydınların Cumhuriyet ideolojisi ve laiklik anlayışı/uygulamaları karşısındaki fikirlerinin, tutumlarının umumiyetle tepkisel olmaktan, tutukluktan ve hamasetten tamamen kurtulmuş olduğu söylenemez.
bütün modernleşme tarihimiz boyunca mücadele edilen ve dönüştürülmek istenen İslam ve Müslümanlıktır.
"İslâmlığı fedaya kalkınca ortaya o nitelikte koyacak başka hiçbir şey bulamayacağız ve koyamayacağız. Belki maddî eserler göreceğiz, belki çok ilerlemiş olacağız, fakat hayvanca, maddece bir ilerleyiş." Ahmet Hamdi Başar ( Siyasetçi - I.TBMM Üyesi)
Reklam
"Hakikat şu ki, biz sadece abeste ısrar ettik. Din derslerinin, Arapçanın mektep programlarından çıkarılması gibi..Din meselesi ihmal edilmeyecekti, kanalize edilecekti. Dini bir cenaze gömme meselesi yaptık. Türkiye müslümandır; bu hakikati unuttuk. Gizli ate'lik yaptık. Her şeyi yerine yenisini koymadan zedeledik." Başar, Atatürk'le Üç Ay, Ahmet Hamdi Başar'ın Hatıraları
Cumhuriyet ideolojisinin bazı dönemlerde ve birçok konuda İslâmla çatışmayı göze aldığı, İslâmla çatışarak bir kimlik oluşturmaya çalıştığı da bir vakıadır.
İlk bakışta problem ne kadar farklı gözükürse gözüksün bütün modernleşme tarihimiz boyunca mücadele edilen ve dönüştürülmek istenen İslâm ve müslümanlıktır.
Dini gericiler eline almıştır ve cemiyeti harap etmiştir diye ortadan kaldırmak, cahil şoförler adam eziyor diye otomobilleri kaldırmaya benzer.
Sayfa 49 - Ahmet Hamdi Başar'ın HatıralarıKitabı okudu
Tekkeler kapatıldı, tarikat faaliyetleri ve kültürü yasaklandı. Tarikatlar çok büyük çoğunluğu itibariyle aktif muhalefete geç(e)medi, irâdî olarak doğrudan sistem karşıtlığı yapmadı veya yapısal olarak yapamadı. Fakat zor şartlarda varlıklarını ve her bakımdan çeşitliliklerini bir şekilde sürdürmeyi başardılar. Değişerek devam ettiler. Kendi güçlü gelenekleri ve derin birikimleri ölçü alınırsa zayıfladılar, yeni şartlara uyum teknikleri ölçü alınırsa kuvvetlendiler. Cumhuriyetçiliğe ve hatta Atatürkçülüğe doğru kayan, fötr şapka giyen, kravat takan şeyhler ve tarikat mensupları da vardı, içine kapanarak daha (koyu) dindarlaşan, içe doğru kıvrılarak derinleşen ve sesini yükseltmek için beklemeyi tercih edenleri de vardı.
Sayfa 188Kitabı okudu
68 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.