Bir Kötülük Deneyi

Orijinal Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri

2025 52. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2025 22:52
Bir tarih öğretmeni olan Ben Ross, öğrencilerine Nazilerin nasıl bu kadar güçlü hale geldiğini anlatmakta zorlanınca, sınıfta küçük bir sosyal deney başlatır: Dalga Başta disiplin ve birlik duygusunu pekiştirmek amacıyla yapılan bu deney, kısa sürede kontrolden çıkar. Öğrenciler “Dalga”ya körü körüne bağlanır, sorgulama yetilerini kaybeder, kendi arkadaşlarına bile baskı kurmaya başlarlar. Roman, otoriteye boyun eğmenin, bireysel düşünceden vazgeçmenin ve kitle psikolojisinin ne kadar kolaylıkla tehlikeli bir güce dönüşebileceğini çarpıcı biçimde gösteriyor. Laurie karakteri, bu sistemin dışında kalabilen ender bireylerden biri olarak, eleştirel düşüncenin önemini temsil ediyor.
Todd Strasser
, sade ve gayet sürükleyici bir anlatımla okuru içine çeken ama rahatsız eden bir gerçekliği anlatıyor: faşizmin temeli, çoğu zaman “birlik olma” arzusuyla atılır. Gerçek bir deneyden yola çıkması, hikâyeyi daha da sarsıcı kılıyor.
Dalga
1969 yılında, Palo Alto tarafından California’da bir lisede, tarih dersinde yaşanan gerçek bir olaydan yola çıkarak yazılmıştır. Öğretmen Ron Jones’a göre, sonraki üç yıl boyunca hiç kimse bu olaydan bahsetmedi. “Bu benim sınıfta yaşadığım en korkunç olaylardan biriydi,” diyordu. Ayrıca romana ek olarak, ABC kanalı için bir saatlik televizyon programı haline de getirilmiştir. İnsan psikolojisini anlamak isteyenler, distopik kurgu sevenler, sürükleyici bir roman arayanlar severek okuyacaktır.
2022 4. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2022 15:49
Filmini izledikten sonra merak edip de okuduğum bir kitap oldu. İlk olarak filmle kıyaslayacak olursam filmi izlemenin daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Hem daha kısa sürer, hem cebinizden para çıkmaz hem de bir iki noktada filmin daha sansasyonel olduğunu düşünüyorum. Konusuna gelecek olursak, bir öğretmen nazilerle ilgili ders işlerken sınıfça bir deney başlatıyor ve bu deney yavaş yavaş gerçek bir toplumsal oluşuma dönüşüp kontrolden çıkıyor. Oldukça güzel bir konuydu, ele alınış şekli güzeldi. Kitap biraz aceleye gelmiş gibiydi ama en azından sıkmıyordu. İktidarın hem "lider" hem "takipçi" konumundakileri nasıl etkilediğini görmek açısından güzeldi. Öneririm.
2019 17. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2019 14:44
Okulda labaratuvarlar yerine sınıfta deney yapmaya kalkışsanız ve deney malzemeniz fareler değil de insanlar olsaydı. Peki ya bu deneyiniz Alman halkının çok küçük bir kısmını oluşturan Nazileri ele alsaydı? Ben Ross öğrencilerine 2. Dünya Savaşı sonrasında halkın yapılan onlarca katliama, gaz odalarına rağmen hiçbir şeyden haberi olmadıklarını söylemesinin nedenini öğrencilerine göstermek adına öğrencilerinin üzerinde bir deney yapıyor. Başta deneyin amacı kötü olmasa da sonraları çığırından çıkıyor. İlk başta anlatımın basitliği gözünüze takılsa da daha sonra kitabın akışına siz de kendinizi kaptırıcaksınız. Düşünmenin, sürü psikolojisinin ve kimsenin ardından körü körüne gitmemenin önemini yeniden anlayacağınız bu kısa kitaba bir göz atın derim
2017 142. kitabı
Sosyal psikolojiye meraklı olanları doyurucu bir roman. Roman diyorum ama kendisi gerçek bir deneyden uyarlamadır. Hitler onca insanı katlederken neden bütün Almanya buna uydu? Hitler Almanya'sı çok mu eskide kaldı? Çok mu gelişti dünyamız ve insanlar, günümüzde artık böyle şeyler olması imkansız mı? Sorularıyla başlayıp faşizmin emarelerini bir bir ortaya koyup toplumun nasıl da bu kadar kolay yönetilebildiğini görünce siz de şaşıracaksınız. Ülkemizde de bunun örneklerini çeşitli gruplarda bulabilirsiniz. Kitap eğitici, sarsıcı ve bir solukta okunacak kadar kısa. Ben çok beğendim, tavsiyemdir.
DalgaTodd Strasser · April Yayıncılık · 2014356 okunma
Hepimiz özel falan değiliz...
2025 184. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2025 01:07
Psikiyatrist ve kişilik kuramcısı Sullivan "Her bireyin, başka bir şey olmaktan çok daha fazla insan olduğunu varsaymamız gerekir." Der. Yani hepimiz ne kadar farklı olsak da aslında insan olarak ortak noktalarımız çok daha fazladır. Kitap tam da bunu ispatlar nitelikte. 1940ların Almanyasında yaşayan insanlarda 70lerin Amerikasında yaşayan bir grup genç benzer durumlara benzer tepkiler veriyor ve kimliklerini grup dinamiği içinde kaybediyor. Kitabın gerçek olaya dayalı olması merak duygusunu körüklüyor ve bir oturuşta bitiyor. Derin psikolojik analizlere girilmeden bile insanı anlama açısından herkese hitap edecek mesajlar veren bir kitap olduğunu düşünüyorum
2020 5. kitabı
Baktım gündemin stresinden konsantre olamıyorum, döndüm geçmişte okuduğum ve akıcı anlatımı ile çok beğendiğim bu kitapçığı tekrar okudum... "Dalga", bir tarih öğretmeninin Nazi dönemi Almanya'sını anlatırken, konuyu ciddiye almayan öğrencileri ile yürüttüğü bir deneyi anlatıyor. Öğrencilerin "Almanlar da aptalmış, biz olsak asla Hitler'in peşinden gitmezdik" gibi kibirli tutumlarını, bir deney ile sınayan öğretmen, okulda Nazi tipi bir örgütlenme yaratıyor. Giderek kontrolden çıkan deney, kısa bir sürede okulu ve hatta şehri etkileyen otoriter bir harekete dönüşüyor. Günlük hayatımızdaki sıradan faşizmi ve içinde yaşadığımız toplumsal yapının, faşizme üremeye uygun bir ortam yarattığını anlatan, akıcı, sürükleyici ve düşündürücü bir romancık. Arzu edenler içşn filmi de var... Okuyun, evde kalın, düşünün... #EvdeKalGüvendeKal
2020 11. kitabı
Bu kitabın bende özel bir anısı var. Kitabı bende bu kadar anlamlı kılan şey de bu anı. Kitabı okumaya başladığım andan itibaren gözümde nazi hareketi canlandı. Daha önce 1933 Almanya’sı hakkında edindiğim bilgiler neticesinde bu aradaki bağı kurmam çok kolay oldu. Kesinlikle okunası bir kitap. Okuyacak arkadaşlara şimdiden iyi okumalar:)
2025 2. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2025 23:56
Hem çok güzel hem de çerezlik bir kitap. Ben isimli tarih öğretmeni öğrencilerinin "Naziler tüm bu eziyetleri yaparken almanlar neden hiç ses çıkarmadı?" Sorusuna bir cevap veremiyor ve eve geçtiğinde kaynakları araştırırken bu sorunun cevabı olabilecek hiçbirşey bulamıyor. Bunun üzerine öğrencileriyle bir deney yapmaya karar veriyor. Deney disiplin yoluyla tüm ülkenin geleceğinin değiştirilebileceği düşüncesini ideoloji edinen Dalga isimli bir topluluk yaratılarak başlıyor. Başlangıçta deney yalnızca tarih dersi sınıfıyla yapılırken tüm okula yayılıyor ve öğrenciler diğer derslerini asıp tarih dersine girmeye başlıyorlar yani öğrenciler Dalga'ya bu denli bağlanıyorlar. Yalnızca bir hafta sonra Dalga, topluluktan olmayanları dışlama ve korkutma noktasına geliyor. Öğrencilerden birinin dövülmesi üzerine Ben deneyi bitirme kararı alıyor tabii onun da bu kararı alması kolay olmuyor. Çünkü o da bu esnada ufak bir güç zehirlenmesi yaşıyor. ×××××××× Dün kitap kafede otururken canım sıkıldı ve kitap okumak istedim fakat yanımda kitap yoktu, telefonumda şarjdaydı o yüzden kitaplığa yöneldim. Dikkatimi çekti hemen arka kapağını okudum. Bayağı iddialıydı internetten de bir kaç yoruma bakınca beklentim aşırı yükseldi. Artık çarpıcı bir son bekliyordum. Kitabın sonu belli bir yerden sonra kendini aşırı belli etmeye başladı zaten sonunu anlamıştım fakat yine de okumaya devam edip süreci bilmek istedim. Neler olursa olsun heyecan ve merak duygusunu tutmayı başardı fakat su götürmez bir gerçek var ki sonu kesinlikle çarpıcı değildi. Belki bir ortaokul öğrencisi bu sonu epik bulmuştur fakat ben de aynı etkiyi yaratmadı.
2021 7. kitabı
Kitlesel psikoloji hakkında güzel bilgiler veren güzel bir kitap, fakat sonu pekte istenilen hızı karşılamıyor ama okuması zevkli güzel bir hikaye barındırıyor.
Roman
2017 56. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2017 23:35
Çok etkilendiğimi soyleyemeyecegim. Konu olarak güzel fakat nedense ben öyle hemen oturup bitiremedim. Sayfa sayisi 154 ama zor bitirdim. Umdugumu bulamadim. Yine de çok kötü olduğunu söylemiyorum. Cikarilacak dersler de var. İyi okumalar..

Todd StrasserYazar · 2 kitap
Todd Strasser, Amerikalı bir yazardır. Sanatçı adı
Morton Rhue
Morton Rhue
, kendi ifadesine göre Fransızca Mort (ölüm - Todd) ve Rue (sokak - Strasser) kelimelerinin birleşiminden oluşan bir kelime oyunudur. Strasser gençliğini Long Island'da geçirdi. Okuldan sonra önce New York'ta bir kolejde edebiyat ve yaratıcı yazarlık okudu, ancak kısa süre sonra okulu bıraktı. Kısa bir süre sonra Avrupa'ya taşındı ve sokak müzisyeni olarak geçimini sağladı. ABD'ye döndüğünde, Wisconsin eyaletindeki Beloit College'da edebiyat okumaya başladı ve 1974 yılında mezun oldu. Ardından birkaç yıl Middleton Times Herald-Record gazetesinde muhabirlik ve Compton Advertising şirketinde reklam metin yazarı olarak çalıştı. O dönemde The New York Times, The New Yorker ve Esquire dergilerinde kısa öyküler yayınladı. 1979'da Angel Dust Blues adlı ilk romanı çıktı. ABD'de çok sayıda yayın ve gençlere yönelik romanlarıyla ün kazandı. Almanca konuşulan ülkelerde ise özellikle Die Welle (Dalga) adlı kitabıyla tanındı ve bu kitap birçok okulda okuma listesine girdi. Rhue kitaplarında Nazizm, okullarda şiddet veya evsizlik gibi karmaşık konuları ele alıyor ve bunları gençler için işliyor. Morton Rhue, 1981'den beri Pamela Older ile evlidir. Eşi ve iki çocuğuyla 15 yıl New York'ta, daha sonra da Larchmont, New York'ta yaşamıştır.