Darkness Visible

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı
İngilizce

2023 14. kitabı
Okunma: 11 Mart 2023 21:42
"Hayat yolculuğumuzun ortasında Kendimi karanlık bir ormanda buldum. Yolu kaybetmiştim." İlahi Komedya (3 Cilt Takım) Dünyaca ünlü Sophie'nin Seçimi kitabının yazarı William Styron, 1985 yılında Paris'e ödül almaya gidiyor. Ödül gecesi güzel de bir konuşma yapıp ödülden gelen paranın 3/2'sini yardım kuruluşlarına bağışlayacağını söylüyor ve tören bitip herkes dağılınca Styron'da kalacağı otele yerleşiyor. Ancak içinde çok büyük bir sıkıntı, bir depresyon hali meydana geliyor ve sabaha kadar gözlerini tavana dikerek o geceyi uykusuz geçirip ertesi sabah ilk iş olarak bir psikiyatriste randevu alıyor. Doktoru ise manik depresife, bir nevi ruhsal bunalıma girdiğini söylüyor ve Styron'da oturup depresyon halindeyken yaşadığı ruhsal çöküntüyü kaleme alıyor. Ben aslında daha farklı bir kitap bekliyordum çünkü tanıtım yazısında hayranı olduğum, erken yaşta trafik kazası sonucu aramızdan ayrılan Albert Camus ve onun gibi intihar düşüncesi ile umutsuzluğun dibini boylayan aydınların yaşamlarına dair kısa kısa bilgiler okuyacağımı sanarken tam yüz sayfa boyunca sadece yazarın bunalımlarını okuyoruz. Ancak o bunalımlardan nasıl kurtulduğunu anlatmıyor, sürekli bir çöküntünün rüzgarına kapıldım gidiyorum mottosundan öteye gitmiyor anlattıkları. Tamam da, anlattığın şeyler bana ne kattı ben ona bakarım. Anlattığı şeyler aslında herkesin bir dönem yaşadığı depresyon halleri. Oturur bende yazarım o dönem yaşadığım zorlukları ancak sen bana bu dibe çeken ruh hallerinden şu şekilde kurtuldum gibi karanlığıma umut olmayacaksan ben neden senin bozuk ruh hallerini okuyayım ki? Ayrıca yazarın anlattıkları günümüz Türkiye'sinde ki beş gençten dördünün yaşadığı bunalımlar. Amerika gibi bir ülkede üf dizim acıdı, hemen bu acılarımı kitabımda anlatayım diyorsan demek ki burada asgari ücretle bir sene kira ödeyip ev
Yaşantı
2025 28. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2025 20:09
Karanlık Gözükünce ŞÖHRET, BAŞARI, ÖDÜLLER MUTLU OLMAYA YETER Mİ? BUNLAR SİZİ DEPRESYONA KARŞI KORUYABİLİR Mİ? William Styron Dünya çapında yankı uyandırmış daha sonra sinemaya da uyarlanan (çok sevdiğim Merly Streep'in muhteşem oyunculuğuyla) Sophie'nin Seçimi kitabının da yazarı aynı zamanda. İşte tam da bu dönemde Sophie'nin Seçimi'nin yazarı başarının doruğundadır. Bir ödül almak için gittiği Paris'te ruhundaki kara delikle yüzleşir ve depresyonun karanlığına boğulur. Depresyon, çöküntü ile yüzleşirken aynı zamanda bu kara deliğin içinde daha önce kaybolmuş Albert Camus, Romain Gary, Primo Levi gibi yazarların da izlerini sürer. Camus, Styron'un kitaplarından birini okumuş ve çok beğenmiştir. Styron'un ve Camus'un ortak arkadaşı olan Romain Gary bir akşam yemeği davetinde ikisini tanıştıracağını söyler ve Styron buna çok heyecanlanır. Üstelik ünlü bir yazar olan Camus kitabını okumuş ve beğenmiştir. Maalesef ki bu tanışma gerçekleşemez. 1960 yılında Camus bir trafik kazasında ölür. 2006 yılında 81 yaşındayken zatürreden ölen Styron, kendi ruhunun karanlık tarafına ayna tuttuğu güncesinde (Karanlık Gözükünce), sadece ruhsal çöküntünün doğasını anlamak için değil, depresyon, çöküntü gibi hastalıklara da edebi bir bakış açısıyla tanıklık ediyoruz. Tomris Uyar'ın güzel çevirisiyle... "Fiziksel olarak yalnız değildim. Ama içim yalnızlıktan sızlıyordu." "Çöküntü sürüp gidecekse intihar gerçekten bu derdin tek devasıdır." Kitapla kalın...
Karanlık GözükünceWilliam Styron · Doğan Kitap · 2019147 okunma
Çılgınlığın kanat seslerini duyan bir yazarın güncesi
·100 syf.·
2019 84. kitabı
İntiharın eşiğine gelmiş yazarların çılgınlık anlarına, kendinden bir ayna tutan bir yazar. Bir delilik güncesiyle çılgınlığın kanat seslerini duyduğunu söyler. Kanat sesleri. Van Gogh un yıldızlarında gelgit yaşayan edilgen bir benliğin anlamını duyumsatmaya çalışır.. Yargılamadan... Ders vermeden... Anlamaya çalışarak... Romain Gary, Virginia Voolf, Albert Camus ve diğerleri... Yazar kendisinin de depresyon, ruhi bunalım, çöküntü, bıkkınlık ve yaşamdan zevk alamama durumunun doğal uzantısı intiharın nasıl da doğal bir şekilde zihne girdiğini kendi tecrübeleri ile aktarıyor. İyi okumalar dilerim...
Karanlık GözükünceWilliam Styron · Doğan Kitap · 2019147 okunma
Artık umutsuzluğun davulları her gün kafamı dövüyordu.
2024 30. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2024 01:02
Çöküntünün rüzgârı karışık yönlerden eser, ışığı da solgundur. ꧁●꧂ Bazen ruh dünyanızı karanlık bulutlar kaplar; kendinizi çaresiz, önünü görmez ve çıkmazda hissedersiniz. Duygu ve düşünceleriniz artık sizi terk etmiştir tek hissettiğiniz karanlık bir boşluktur. Bu karanlığın boşluğunda dibe vurduğunuzda ise tek istediğiniz kendinizi ölümün kollarına bırakmaktır. Bu kitap yoğun bir depresif ruh hâli ve melankolik duyguların satırlara dökülmüş hâlidir. ✎ 〱 Çünkü en korktuğum başıma geliyor, ve yıldığım şey üzerime geliyor. Kaygısız değilim ve sükûnda değilim, ve rahat değilim; ancak sıkıntı geliyor.
İnsan ve Duygular
2023 108. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2023 11:37
Hayat yolculuğumuzun ortasında.. Kendimi karanlık bir ormanda buldum Yolu kaybetmiştim ya!.. . . Merhabalar sevgili kitap dostlarım... Biyografi okumayı sever misiniz? Çünkü, William Stryon 'un melankoli ve depresyona girişini ve bu yolda nelere maruz kaldını okuyacaksınız bu delilik güncesinde!... Yazarımız, Paris'e bir ödül almaya gitmiş ve orada depresyonun karanlığa karıştığını fark etmiş... Karanlık Gözükünce için hazırsanız başlıyoruz . . Efendim, yoruma başlamadan önce, kitabı okurken kafamda dönüp duran şarkıyı söylemek istiyorum... " SENİN DERDİN DERT MİDİR BENİM DERDİM YANINDA " yani, evet depresyona saygımız sonsuz ama, sırf kitabı beklenen ilgiyi görmedi diye intihar eden yazarlardan, ya da kafasının içindeki karmaşaya yenik düşen yazar ve şairlerden bahsediyor. Ve hiçbiri Türkiye'de yaşamıyor öyle olsa bunlara kaygılanacak vakit bulamazlar ve intiharı düşünmezlerdi diye sorgulamadım değil hani İntihar etmeye yer arıyorlarmış.... Bana, depresyonu ve melankoliyi çok hissettirmedi korkarım.. Son yıllarda çevremde gördüğüm yıkımlar, ölümler, vahşet, doğu görevinde yaşadığım çatışmalar, ölüm kalım mücadelesi derken, sizlerin derdi, pek sarmadı. Boşuna ölmüşsünüz. Keşke, daha verimli olmak için çabalayıp, bizlere daha güzel eserler bıraksaymışsınız.. Üzgünüm ama, ZAYIF İNSAN SEVMİYORUM Tavsiye eder miyim? Ederim, siz de ne kadar güçlü olduğunuzu fark etmek için alıp okuyabilirsiniz . . Yıllarca çöküntüyle boğuşan William James, hastalığın tam bir tanımını yapamayacağını anlamış, bu çabanın boşunalığını Dinsel Deneyimin Çeşitleri'nde şöyle dile getirmişti: "Somut, aralıksız bir işkence, sıradan, sağlıklı yaşamda asla bilinemeyecek bir ruh yıpranması." . . Gerçekten ciddi sayılacak bir tek felsefi sorun vardır, o da intihardır. Hayatın yaşanmaya değer
Depresyondan Muzdarip İnsanlar Mutlaka Okumalı
2024 28. kitabı
Depresyon üzerine yazılmış müthiş bir anı deneme türünde kitap. Depresyonun doğası ve ondan kurtuluş yolları hakkında bilgi edinmek ve yazarın edebi müthiş gücünü görmek isteyenler muhakkak okumalı. Hayranlıkla okudum. Tekrar tekrar okunası kitap.
Karanlık GözükünceWilliam Styron · Doğan Kitap · 2019147 okunma
“Hiçbir yaşayan yaratık, başka bir yaratığın acısını yaşayamaz.”
2020 5. kitabı
“Geceyi göstermek. İnsan geceyi gösterebilir mi? Gecenin ne olduğu anlatılabilir ya da duyumsatılabilir, ya da her neyse yapılabilir mi?” “Gelecek Uzun Sürer”de Louis Althusser depresyon sırasında yaşananların anlatılamayacağını bu sözlerle ifade eder. Tüm o umutsuzluk, acı, değersizlik hissi, ölüm düşüncesi başkasına aktarılamaz, çünkü “hiçbir yaşayan yaratık, başka bir yaratığın acısını yaşayamaz”. “Karanlık Gözükünce” Althusser’in deyimiyle geceyi gösterebilen ender kitaplardan bir tanesi. William Styron kitabında depresyonun karanlığına karıştığını fark ettiği andan ışığı gördüğü ana yaşadıklarını, hissettiklerini, “günlük yaşamda yakamı bırakmayan, soğuk rüzgarını ensemden eksik etmeyen bir yaratık” olarak tanımladığı ölüm hakkındaki düşündüklerini akıcı bir dille anlatıyor. Ayrıca kitapta, yazarın büyük saygı duyduğu, ancak tanışma fırsatı bulamadığı Albert Camus’un “Sisifos Söyleni”nde belirttiği şu soru üzerine düşünceleri yer alıyor: “Gerçekten önemli olan bir tek felsefe sorunu vardır, intihar. Yaşamın yaşanmaya değip değmeyeceği konusunda bir yargıya varmak, felsefenin temel sorusuna yanıt vermektir.” Depresyonun neden olduğu “soluksuz kalmayı ya da boğulmayı andıran”, “gerçek acıya yakın ama aynı zamanda tanımlanamayacak kadar uzak” acı, değersizlik hissi, şaşkınlık, zihin dağınıklığı, bir noktada odaklanamama, intihar eğilimi bu kitapta yer alır. Bu öyle bir değersizlik hissidir ki, kendisiyle özdeşleştirdiği günlüğünü yakılmaktansa, çöpe atılarak ortadan kalkmaya layık görür. Bu öyle bir intihar eğilimidir ki “evdeki aletlerin çoğu canına kıymada kullanabileceği araçlara” dönüşmüştür. Depresyon bir cehennemdir, ancak kurtulunamaz değildir. "Çöküntünün en ağırını geçirenlerin bile büyük çoğunluğu hastalığı atlatıp en az sağlıklı insanlar kadar mutlu bir
2022 70. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2022 00:00
Anlatım olsun içerik olsun her satırı ayrı bir dikkat ve ilgiyle okunacak bir eser. Kitapla ilgili blogda daha uzun bir anlatım olacak. Depresyon da olanların okuması belki iyi olmayabilir amma yazarın başka eserini de okumuş olanlar bilir mutlaka burda karamsarlık değil siyahı beyazla birleştirmek gibi bir durum. edebiyatdanostalji.blogspot.com/2023/01/karanlg...
Karanlık GözükünceWilliam Styron · Oğlak Yayıncılık · 1996147 okunma
2023 75. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2023 00:00
Pulitzer gibi çok prestijli ödüllerin sahibi, sinema uyarlaması da olan Sophie’nin Seçimi gibi kitapların yazarı Amerikalı William Styron’un yazdığı Karanlık Gözükünce bir biyografi kitabı. Yazarın, çöküntü dediği, hastanede geçirdiği ve o dönemki ağır depresyonla deliliğin sınırlarında melankolinin pençesindeki zamanlarını anlattığı bir eser. Yazarın sade ve samimi anlatımından çok etkilendim. Ödüllü eseri Sophie’nin Seçimi’ni hemen sipariş verdim, en kısa zamanda okumayı ve sonrasında filmini izlemeyi planlıyorum çok merak ettim
depresyon
2023 46. kitabı
hemen okunabilecek bir kitap. bana yeni bir bakış açısı kazandırmadı. sanırım zaten okuduğum bir konu olduğu için. ama bu konuda çok fazla okumamış kişilere tavsiye ederim. yazarın anlatımı karışık olduğu için bağlantı kurmak zor olabilir.

William StyronYazar · 5 kitap
William Styron est né à Newport News (Virginie) en 1925. Après la guerre, où il servit dans un régiment de Marines, il termina ses études à Duke University. Il fut de nouveau mobilisé pendant la guerre de Corée. Son premier roman, Un lit de ténèbres, paru en 1951, lui valut le prix de Rome de l'Académie des arts et lettres. Il publia ensuite La marche de nuit en 1952 tiré de son expérience en Corée et La proie des flammes. Malgré les réactions hostiles de la critique lors de sa parution aux États-Unis, ce dernier roman constitua une étape importante dans l'oeuvre de Styron. Suivit en 1967 Les confessions de Nat Turner. Ce roman, inspiré par une révolte d'esclaves noirs dans une plantation de Virginie au xix' siècle et que Styron qualifiait de méditation sur l'histoire, fut couronné l'année suivante par le prix Pulitzer. En 1979, Styron écrivit Le choix de Sophie, qui évoque, à travers la rencontre d'un écrivain du sud des Etats-Unis et d'une jeune catholique polonaise rescapée des camps de la mort, l'esclavage et le racisme brutal ou larvé de la société américaine. Ce livre puissant connut un succès mondial et inspira la réalisation d'un film dont l'interprète, Meryl Streep, fut récompensée par l'oscar de la meilleure actrice. Styron fut également l'auteur d'essais et de critiques : un grand nombre de ces textes, parus dans la presse entre 1953 et 1982, furent rassemblés en un volume intitulé Cette paisible poussière (1982).