Debreli Hasan

Yakın Plan Yayınları

Şahane Türkünün Şahane Romanı
·368 syf.·
2021 47. kitabı
Okuduğunuz bir kitabın yazarı ile tanışmış olmak güzel bir duygudur. Peki ya yazarıyla arkadaş hatta dost olmak nasıl bir şey olabilir? Doğrusu, bu bambaşka bir duygudur. İşte Debreli Hasan'ın yazarı olan Akın Üner benim çok samimi bir dostum, bir ağabeyimdir. Samsunlu bir hemşerim olmasının yanı sıra aile kökleri Balkanlar'a dayanan bir mühendis aynı zamanda… Fakat onu farklı kılan özelliği kalemi kuvvetli sıkı bir romancı olmasıdır. Ahbabım diye iltimas geçmiyorum; Akın Üner’in romancılığı gerçekten takdire şayan başarılı bir romancılıktır. Akın Üner'in son romanı Debreli Hasan Ağustos 2021’de piyasaya çıktı. Kendisinin bu romanı uzun süredir çalıştığını, onun için hazırlıklar yaptığını biliyordum. Yani romanın yazılış safhasından haberim vardı. Ancak hiçbir şekilde metinleri okuma teklifinde bulunmadım. Çünkü istiyordum ki, roman piyasaya çıktığında alayım ve büyük bir keyifle okuyayım. Nitekim öyle de oldu… Akın Üner okurları bilirler ki onun kendine has bir üslubu vardır. Özellikle anlattığı hikayeler Balkan/Rumeli coğrafyasından izler taşır. Rumeli Türklüğünün kültürel kodlarını verirken elbette köklerine bağlı milli bir duruş sergiler ancak evrensellikten ve insanı merkeze almaktan da hiçbir zaman vazgeçmez. Debreli Hasan meşhur Drama Köprüsü türküsünde adı geçen kişidir. Bu türkü Akın Üner’in önsözde dediği gibi, Rumeli Türkleri için adeta ikinci bir milli marş gibidir. Bir mübadil düğününe gidip de Debreli Hasan oynamamak, dinlememek imkansızdır. Aslında yakın tarihte yaşamış olmasına rağmen adeta efsaneleşmiş birisidir Hasancık. Çünkü kim olduğu ile ilgili pek çok farklı rivayet vardır. Sanırsınız ki, Debreli Hasan değil de Sarı Saltuk! yüz yıl önce değil de bin yıl önce yaşamış… Türkülere de konu olan bu kişi ile ilgili Akın Üner önce hikayenin peşine
Debreli HasanAkın Üner · Yakın Plan Yayınları · 202116 okunma

Akın ÜnerYazar · 9 kitap
1971’de Samsun’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise tahsilini Samsun’da tamamladıktan sonra 1992’de Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Daha sonra aynı üniversitenin ulaşım planlama ana bilim dalında yüksek lisansını tamamladı. 1993 – 1999 tarihleri arasında Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalıştıktan sonra Samsun Büyükşehir Belediyesinde görev yapmaya başladı. Samsun Ulaşım A.Ş’de 2 yıl süreyle genel müdürlük yaptıktan sonra halen Büyükşehir Belediyesi’nde raylı sistem proje müdürü olarak çalışmaktadır. Rumeli kültürü ve tarihi üzerine çalışmalarıyla tanınan Akın Üner, bu konuda faal sivil toplum örgütlerinde yöneticilik yaptı. Romanlarında Balkan Türkçesinden ve kültüründen izler taşıyan özgün bir edebiyat dili kullanan Akın Üner’in üçüncü kitabı “Selanik Masalı” ise 93 Harbi öncesinde bu şehirde yaşanan acıklı bir aşk hikâyesini işliyor. Üner 2015 Genel Seçimleri için Milliyetçi Hareket Partisi’nden milletvekili aday adayı oldu. Akın Üner, evli ve bir çocuk babasıdır.