Deli Aşk

Can Yayınları

İnsan olmanın acısı
·273 syf.·
2019 17. kitabı
Peride Celal; Hikayeleri en derinden yakalamış ve karakterlerin ruhsal tahlillerini böylesine güçlü anlatabilecek seviyeye ulaşmış, edebiyat dünyamızın arka planında kalan -benim gözümde- usta bir yazardır. Kendisi hakkında daha çok bilgiye sahip olmak adına araştırma yaparken, hayatla “barışamadan” öldü başlıklı bir gazete yazısına denk geldim. Peride Celal; “Ben hiçbir zaman kendimle barışamadım. Hala barışamadım. Hayatla barışamadım,” diyor ve gerçekten de bu duyguyu karakterlerine yansıtıyor. Zamanın dönem aydınları arasında Peride Celal için “piyasa” romancısı diye söylemişler. Kendisi de bir konuşmasında çok yoksul bir çocukluk geçirdiğini ve o zamanlar para kazanmak için yazmam gerekiyordu diye söylüyor. Hayatı çoğu yazarlar arasında birinci dönem ve ikinci dönem diye ayrılmış. İkinci dönem yazdıklarıyla kendini toplamış, belirli bir seviyeye ulaşmış -fakat hala kendisini çok yetersiz görmesine rağmen- çeşitli ödüller kazanmıştır. Orhan Kemal roman ödülü de bunlardan biridir. KurtlarKurtlar romanıyla kazanmıştır. Kitaba gelirsek eğer roman iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümü Cem’in ağzından, ikinci bölümü ise Elif’in ağzından okuyoruz. Cem ve Elif evli bir çift. CEM SONER; Sürekli çelişki halinde, kararsız, hayata dair bir amacı olmayan -varsa bile bomboş olan-, patavatsız, yalaka, yalancı, arsız, paragöz, sürekli yatak muhabbeti yapan, cinsel dürtüleri tavan yapmış, eşinin kuzenini bile altında hayal eden şerefiz bir adamın tekidir. Eşinin imkanlarıyla zengin olmuş ve kendi geldiği yeri de baya unutmuştur. Elif ona İstanbul senin için ne ifade ediyor dediğinde ise: “Nesini anlatayım, Anadolu’dan göç edenlerle dolup taşan, pis, kabalaşmış bir kent,” diyerek yine kendisini olabildiğince büyük görmüş, sürekli yalan haberler
2022 145. kitabı
Kitap iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde olaylar Cem’in penceresinden, ikincisinde ise Elif’in penceresinden aktarılıyor. İlk bölümde, Elif'in eşi Cem Soner anlatıcı. Romanın asıl kahramanı olan Elif ölmüş, gazeteci Cem işten atılmış bunalımdadır. Hem eşinin ölümünden sonra yaşadıkları hem de evlilikleri süresince hissettiklerini anlatıyor bize. İkinci bölümde ise Elif anlatıyor bize geçmişini, erken yaşta kaybettiği annesini, diplomat babasını, dadısı Zekiye'yi. Babası Cem'le evlenmesine izin vermemiş ama o hiç bir şey düşünmeden koşmuştur bu evliliğe. Ama yaşadığı sorunları çözemeyip boşanmak yerine Paris'e kaçmıştır. Kitabı okurken Elif’e hem kızdım hem üzüldüm. Elif’in Cem Soner’e duyduğu şey gerçekten aşk mıydı yoksa takıntı mı? Bunu çok düşündüm ama Cem Soner’in bencilliğini, Elif’i sevmediğini düşünmeden edemedim. Cem Soner tam bir devir adamı. Her devrin şekline giren, eşinin kuzenine dahi yan gözle bakan,tüm yaşamı da Elif’in imkanlarından yararlanarak geçinen balon bir gazeteci. En önemlisi de Elif gibi derin birini hak etmeyen biri olması. Elif belki de birçok kişi için histerik kaçsa da aslında öyle olmayan hislerini duygularını sonuna kadar yaşayan biri. Celal'in tutkulu bir aşk öyküsünü anlattığı Deli Aşk, Türkiye'nin yakın tarihine de ışık tutuyor. Peride Celal, "Aşık bir kadının neler yapabileceği" düşüncesinden yola çıkarak kurguladığı Deli Aşk'ı 3 buçuk yılda tamamladı. Derinlik ve inceliğin yaşla ilgisi olmadığını bana hatırlatan bir Peride Celal romanı.
Puan vermedi·273 syf.·
2019 50. kitabı
Sanırım en uzun sürede okuduğum 2 kitaptan diğeri bu kitap. 1. kitap Balzac'ın Vadideki Zambak kitabıydı- neyse bu kitaba geri dönelim. Israrla okumak için çabaladım, sonunda çabaladığıma değecek bir şeyin beni beklediğini hissetmiş olmalıyım. Öyle de oldu. Kitaptaki hanımefendiyi çok sevdim ve de üzüldüm............... okuyun, olayların ağır ilerlemesi sizi delirtse de bırakmayın.
2023 22. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2023 14:29
Birbirini deli gibi seven iki insanın hem yakın hem uzak ilişkisi hastalıklı bir ilişki olarak kitapta iki bölümde anlatılıyor ilkini erkek ikinci bölümü kadının ağzından dinliyoruz. yalnız sonu süprizi beklenmedik …

Peride CelalYazar · 18 kitap
İlk öyküsü Sedat Simavi'in Yedigün Dergisi'nde Ak Kız'ın Hikâyesi adıyla 27 Kasım 1935'te P. Gençay imzasıyla yayımlandı. Daha sonra Son Pasta, Cumhuriyet, Tan ve Milliyet gazetelerinde öyküler, röportajlar yayımladı. Roman da yazmaya başlayan yazar, Üç Yirmidört Saat adlı romanıyla Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü'nü kazandı. 1916'da İstanbul'da doğdu. Tam adı Peride Celal Yönsel. İstanbul'da Saint Pulchérie Fransız okulunda okudu. 1944'te İsviçre'ye gitti, Bern'de Basın Ateşeliği'nde sekreter olarak çalıştı. Yurda dönüşte Basın-Yayın Kurumu ve Yeni İstanbul gazetesinde görev aldı. "Ak Kızın Hikayesi" adlı ilk öyküsü 1935'te Yedigün dergisinde yayınlandı. Kolay okunan romanlarıyla tanındı. Başlangıçta hareketli aşk ve serüven kitapları yazdı. 1950'den sonra ise gözlem, sanat ve çözümleme yanları ağır basan ürünler verdi. 15 Haziran 2013 tarihinde 97 yaşında hayatını kaybetmiştir. Cenazesi aile arasında yapılan sade bir törenin ardından İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.