Mart 2013
Can Yayınları

Kurtlar'ı okurken aynada kendimle göz göze geldim
2021 65. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2021 02:00
Kurtlar ile tanışmam takip ettiğim Bütün Dünya kültür sanat dergisinin bir sayısında yazarın yaptığı inceleme ile başladı. Türk edebiyatında daha önce hiç duymadığım bir kadın yazar karşımdaydı ve
2024 2. kitabı
Peride Celal'den etkilenmemek elde değil. Okurken sizi alıp kitabın içine bir yere koyuyor. Kitap bitse bile siz o dünyadan çıkamıyorsunuz. Osmanlı'nın son döneminden 12 Eylül darbesine kadar olan çok geniş bir zaman aralığında giden gelen bir yapıya sahip olan roman başlarda insanı biraz yorabiliyor. Bir kadın yazarın 24 saatini anlatırken insanın kendisi, sevdikleri ve çevresiyle olan çatışmalarını, hayata olan hesaplaşmasını okuyor, aynı zamanda ülke gerçeklerini, yakın tarihimizdeki kırılmaları, sosyal ayrışmaları da net bir şekilde görüyorsunuz. İster istemez yaşamınızı sorgulayıp kendi iç hesaplaşmanızı da yapıyorsunuz. Sabırlı okurlara tavsiyemdir.
2017 39. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2017 10:04
Osmanlı'nın son döneminden 12 Eylül darbesine kadar olan çok geniş bir zaman aralığında giden gelen bir yapıya sahip olan roman başlarda insanı biraz yorabiliyor. Bir kadın yazarın 24 saatini anlatırken insanın kendisi, sevdikleri ve çevresiyle olan çatışmalarını, hayata olan hesaplaşmasını okuyor aynı zamanda ülke gerçeklerini, yakın tarihimizdeki kırılmaları, sosyal ayrışmaları da net bir şekilde görüyorsunuz. İster istemez yaşamınızı sorgulayıp kendi iç hesaplaşmanızı da yapıyorsunuz. Sabırlı okurlara tavsiyemdir.
2026 49. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2026 01:31
KurtlarKurtlar, yakın geçmişimizde, anarşi ve kargaşaya bulanmış, dört bir yanı kurtlarla çevrili bir kentte, kocasını yeni yitirmiş bir romancı kadının, bir sabah bunalımlar içinde uyanışıyla başlıyor.
Arka Kapak Yazısı
2020 51. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2020 22:59
kurtlarla çevrili, yozlaşmış büyük bir kentin çukurunda, yalnız bir kadının kendi kendisiyle hesaplaşması, böyle bir şeyler... Kurtlar, 1991 Orhan Kemal Roman Ödülü'nün sahibi.
2023 343. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2023 17:38
Anlatıcı yazar bir sabah kâbuslar içinde uyanır. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarından bu güne kadarki hayatını karşısına alarak ve ona sen diye hitap ederek kendi geçmişi ile konuşmaya başlar. Anlatıcı yazar kadın sevgisiz bir hayat sürmüş, yaşamını sorgulamaya başlamıştır. Evlendiği günleri dünyaya gelen çocuklarını, annelik duygusunu, kocasının ölümünü sen diye hitap ettiği geçmişini yaşayan ve sen diye hitap ettiği beni ile tartışır. Yazar’ın karşısına aldığı geçmişini yaşayan ben’in adı ise Mine’dir. Yazar – anlatıcı, en yakın arkadaşı da olan öz teyzesi kızı Nilüfer’in sevdiği adamı baştan Çıkarmış ve Nilüfer’e çok büyük acılar yaşatmıştır. Anlatıcı bundan dolayı büyük bir pişmanlık duymakta ama bir Macar Yahudisi olan Istvan’la yaşadığı aşktan dolayı da kendisini bahtiyar hissetmektedir. Kocasını sevmemiş, onunla bir mantık evliliği yapmış, - kendisinin romancı ve yazar olmasını sağlayan - bu adama karşı da çok da güzel duygular beslememiştir. Yazar – anlatıcı çocuklarını da pek sevemediği gibi – kendi geçmiş ben’i olan Mine’yi de bir türlü sevememiştir. .Çünkü Mine pek çok hatalar yapmış, istediği hale bir türlü gelememiş, böyle olunca da kendisini gerçekleştirmediği gibi, kendisini yeniden yaratmayı da başarmamıştır. Üstelik Mine’yi ele almaya çabaladığı her seferinde kendisiyle karşılaşmış, kendi “ben”i ile Mine’nin aynı kişi olduğunu fark etmiştir.
Hayata Dair
2023 25. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2023 01:11
1991 Orhan Kemal Roman Ödülü almış almış olan bu romanı uzun zamandır okumak istiyordum. Nihayet okuyabildim. Çok beğendim. Sonuç olarak "Kurtlar" harika bir roman... Öneririm.

Peride CelalYazar · 18 kitap
İlk öyküsü Sedat Simavi'in Yedigün Dergisi'nde Ak Kız'ın Hikâyesi adıyla 27 Kasım 1935'te P. Gençay imzasıyla yayımlandı. Daha sonra Son Pasta, Cumhuriyet, Tan ve Milliyet gazetelerinde öyküler, röportajlar yayımladı. Roman da yazmaya başlayan yazar, Üç Yirmidört Saat adlı romanıyla Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü'nü kazandı. 1916'da İstanbul'da doğdu. Tam adı Peride Celal Yönsel. İstanbul'da Saint Pulchérie Fransız okulunda okudu. 1944'te İsviçre'ye gitti, Bern'de Basın Ateşeliği'nde sekreter olarak çalıştı. Yurda dönüşte Basın-Yayın Kurumu ve Yeni İstanbul gazetesinde görev aldı. "Ak Kızın Hikayesi" adlı ilk öyküsü 1935'te Yedigün dergisinde yayınlandı. Kolay okunan romanlarıyla tanındı. Başlangıçta hareketli aşk ve serüven kitapları yazdı. 1950'den sonra ise gözlem, sanat ve çözümleme yanları ağır basan ürünler verdi. 15 Haziran 2013 tarihinde 97 yaşında hayatını kaybetmiştir. Cenazesi aile arasında yapılan sade bir törenin ardından İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.