Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gençlik Oyunu

Deli Dumrul

Mevlüt Uluğtekin Yılmaz

Deli Dumrul Gönderileri

Deli Dumrul kitaplarını, Deli Dumrul sözleri ve alıntılarını, Deli Dumrul yazarlarını, Deli Dumrul yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
64 syf.
10/10 puan verdi
Deli Dumrul
Deli Dumrul
Mevlüt Uluğtekin Yılmaz
Mevlüt Uluğtekin Yılmaz
Dede Korkut hikayeleri herkesin malûmudur ki 12 hikayeden oluşur ama son olarak bulunan Türkistan nüshası olan nüsha da 13. Boy yani hikaye de vardır. O hikayeyi de
Metin Ekici
Metin Ekici
hocanın
Soylamalar ve 13. Boy - Salur Kazan'ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi
Soylamalar ve 13. Boy - Salur Kazan'ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi
bu kitabında okuyabilirsiniz.
Mevlüt Uluğtekin Yılmaz
Mevlüt Uluğtekin Yılmaz
,
Muharrem Ergin
Muharrem Ergin
hocanın
Dede Korkut Kitabı
Dede Korkut Kitabı
'ndan aldığı Deli Dumrul hikâyesini senaryolaştırmış ama gerçekten muazzam bir tiyatro kitabı olmuş zaten Dede Korkut Hikayelerinin hepsinin yazılış biçimin bunu yapmaya çok müsaittir.
Mevlüt Uluğtekin Yılmaz
Mevlüt Uluğtekin Yılmaz
kitabı yazarken Bilge Ozan ve Han isimli iki karakter oluşturmuş ve bu iki karakterin arasında ki diyaloglar + Deli Dumrul hikayesi üzerine bir tiyatro metni yazılmış ve deyim yerindeyse harikulade bir kitap olmuş, okuyup bitirdiğim de keşke daha uzun olsaydı dedim ve bence bu kitap günümüzde yeniden basılıp satışa sunulmalı diye düşünüyorum...
Deli Dumrul
Deli DumrulMevlüt Uluğtekin Yılmaz · İLK-SAN Matbaası · 19881 okunma
Şöyle sevildik de biz mi bekar kaldık (!)(ironidir)
HATUN: Kapı eşiğinde her zaman oğlancıklarımızı severdin.. Gördün yüzlerine bakmadın.. Boynu bükük bekleşirler dışarda.. Deli Dumrul'um.. Yiğidim.. N'oldu, söyle bana.. Kara başım kurban olsun sana!. DELİ DUMRUL: Ah n'olmadı ki kadınım, n'olmadı ki.. HATUN : (Şefkatli) Anlat, hepsini anlat yiğidim..
Reklam
Ord. Prof. Dr. Fuat KÖPRÜLÜ, şöyle diyor: «Bütün Türk edebiyatını terazinin bir gözüne, Dede Korkut'u da öbür gözüne koysanız, yine Dede Korkut ağır basar» Gerçekten, Türkçemiz bütün güzelliğiyle hikâyelerde kendini gösterir. Her cümle, bir şiir mısraıdır Dede Korkut'da! Mükemmel bir söyleyiş güzelliği yanında anlatımdaki hüner, çok daha çarpıcıdır. Mesela, elinizdeki kitapda yeralan «DELİ DUMRUL> u, oyunlaştırırken hiç de zorlanmamışızdır. Esasen hikâye son derece dramatik bir yapıdadır.
Dede Korkut Hikâyelerinde Türk Milletinin damgası vardır. Milletimizin bütün özellikleri her vesileyle işlenmiştir. Söz gelimi: Misafir severliğimiz, çalışkanlığımız, vatan ve millet sevgimiz, insan sevgimiz, tabiat sevgimiz, Allah sevgimiz, cesaretimiz, öfkemiz... kısacası, Türk milletinin bir anlamda kimliği olan erdemleri, hikâyelerde görmek mümkündür..
Ord. Prof. Dr. Fuat KÖPRÜLÜ, şöyle diyor: «Bütün Türk edebiyatını terazinin bir gözüne, Dede Korkut'u da öbür gözüne koysanız, yine Dede Korkut ağır basar» Gerçekten, Türkçemiz bütün güzelliğiyle hikâyelerde kendini gösterir. Her cümle, bir şiir mısraıdır Dede Korkut'da! Mükemmel bir söyleyiş güzelliği yanında anlatımdaki hüner, çok daha çarpıcıdır. Mesela, elinizdeki kitapda yeralan «DELİ DUMRUL> u, oyunlaştırırken hiç de zorlanmamışızdır. Esasen hikâye son derece dramatik bir yapıdadır. Dede Korkut Hikâyelerinde Türk Milletinin damgası vardır. Milletimizin bütün özellikleri her vesileyle işlenmiştir. Söz gelimi: Misafir severliğimiz, çalışkanlığımız, vatan ve millet sevgimiz, insan sevgimiz, tabiat sevgimiz, Allah sevgimiz, cesaretimiz, öfkemiz... kısacası, Türk milletinin bir anlamda kimliği olan erdemleri, hikâyelerde görmek mümkündür..
BİLGE OZAN: Gitmeden önce dua edeyim Hânım.. Dede Korkut töresidir: Yerli kara dağların yıkılmasın! Gölgeli kaba ağacın kesilmesin! Akan suyun kurumasın! Koşar iken ak boz atın sendelemesin! Cenk yerinde alaca mızrağın körelmesin! Hakkın yandırdığı çırağın yana dursun. Tanrı namerde muhtaç etmesin. Ak pürçekli anayın, ak sakallı babayın yeri cennet olsun. Ak alında beş kelime dua kıldık, kabul olsun! Derlesin, toplasın günahınızı adı güzel Muhammet Mustafa yüzü suyu hürmetine bağışlasın Hânım Heeey!
Reklam
BİLGE OZAN: Tepegöz'ü merakla sormuştunuz ama.. HAN: Sormuştum amma, vazgeçtim.. Sen bana Deli Dumrul'u anlat. Deli Dumrul! Adı da pek tuhaf... Gerçekten deli mi bu? BİLGE OZAN: Hânım, bilirsiniz, Oğuz elinde yiğidin yamanına, bahadırına, ele avuca sığmayanına deli demek adettir... Amma bizim Deli Dumrul'da biraz gerçek delilik var gibi...
Oo Dede Korkut! Hani Dede Korkut'tan hikâye anlatacaktın? BİLGE OZAN: Anlatayım, anlatayım da Hânım, hangisini anlatsam acep diye düşünürüm.. HAN: Şöyle güzel birisini anlat. BİLGE OZAN: Her biri ayrı güzellikte Hânım... Dirse Han Oğlu Boğaç Han var... Bamsı Beyrek var... Tepe Göz var... Ne bileyim, tam on iki hikâyesi var Dede Korkutumuzun..
BİLGE OZAN: Devletsiz şerrinden Allah saklasın Hânım sizi..
DEDE KORKUT: Allah, Allah demeyince işler düzelmez! Ecel vakti gelmeyince kimse ölmez.. Çıkan can geri gelmez! Bir yiğidin dağlar kadar malı olsa, nasibinden fazlasını yiyemez.. Kibirlik eyliyeni Tanrı sevmez.. Gönlünü yüce tutan erde devlet olmaz! Kara eşeğin başına gem vursan katır olmaz.. Lapa lapa karlar yağsa yaza kalmaz.. Yapağılı yeşil çimen güze kalmaz.. Eski pamuk bez olmaz.. Eski düşman dost olmaz.. Kız anadan görmeyince öğüt almaz.. Oğul babadan görmeyince sofra çekmez.. Devletli oğul ocağının korudur.. Ee.. Oğul da neylesin babadan mal kalmayınca? Baba malından ne fayda var başta devlet olmayınca!
Reklam
yakın bir devirde, Bayat boyundan Korkut Ata derler bir er ortaya çıktı.. Bilgeydi.. Hem de ne bilge! HAN: Yani senin gibi!. BİLGE OZAN: Aman Hânım.. Bizim bilgeliğimizin lâfı mı olur Dede Korkut yanında...