Sovyetler Birliği dünya üzerindeki dengede giderek daralan bir konuma gelmekteydi. Bunun sebebi, diğer ülkelere hakim olan yönetici güçlerin komünizmden korkmalarıydı. Çünkü komünizm, var olan sosyal yapıyı ve egemen güçleri hedef almaktaydı. Onun için herkes ABD'nin etrafında toplanmaktaydı. ABD'nin etrafında toplanmalarının bir diğer sebebi de Kızıl Ordu korkusuydu. Rusya bu iki korkuyu ortadan kaldırdı. Önce komünist rejimi ve Komünist Partisi'ni ortadan kaldırdı. Sonra
dünyayı yöneten güçlere şu mesajı verdi: Artık sizin düşmamnız ortadan kalkmıştır. Hesaplarınızı bu tehdide göre yapmayın.
Kimse sizi tehdit etmemektedir.”
Glasgow Üniversitesi tarafından Filistin'le ilgili haberler üzerine yapılmış öncü bir çalışma var.İngiltere'de televizyon izleyen genç insanlarla görüşmüşler. %90'ından fazlası kanuna aykırı yerleşimcilerin Filistinliler olduğunu düşünüyor. Danny Schecter'in ünlü deyişiyle: "Ne kadar çok televizyon izlersen o kadar az bilirsin.”
Glasgow Üniversitesi tarafından Filistin'le ilgili haberler
üzerine yapılmış öncü bir çalışma var. İngiltere'de televizyon
izleyen genç insanlarla görüşmüşler. % 90'ından fazlası kanuna aykırı
yerleşimcilerin Filistinliler olduğunu düşünüyor. Danny
Schecter'in ünlü deyişiyle: "Ne kadar çok televizyon izlersen o
kadar az bilirsin.'
Uçağın bulunduğu bölgedeki nöbetçi asker, kazadan bir gün
önce, hiç tanımadığı bir kişinin, parola vererek bölgeye girdiğini bildirdi. Bu meçhul kişi hiç araştırılmadı. Kara Havacılık Okulu Anket Heyeti, kaza nedeni için, "yüzde 40 pilotaj, yüzde 60 aşırı buzlanma” dedi. Müşterek kanaat raporunu düzenleyen heyet ise, tam aksi görüş bildirdi. Askeri Savcılık, uçuştan üç saat önceki hava raporunu temel alarak "buzlanma” sonucuna vardı. Ancak uçuş saatindeki hava raporu karın erimeye başladığını gösteriyordu. RP Lideri Necmettin
Erbakan, 1993 Aralık ayında, uçağı Çekiç Güç'ün düşürdüğünü
iddia etti. Uçağın düşmesine ilişkin İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından hazırlanan raporda, uçağın buzlanma nedeniyle
düşmediği iddia edildi. Faili meçhul cinayetler konusunu araştıran CHP heyeti üyesi Mahmut Işık, Bitlis'i Kahraman Bilgiç'in öldürdüğünü öne sürdü.
Uçağın pilotlarından Yüzbaşı Tuğrul Sezginler'in ablası Saime Sezginler, dosyanın sümenaltı edilmek istendiğini ileri sürdü. Abla Sezginler'e göre, davaya bakan Yargıç Üzeyir Termeli bazı tanıkların yanında "karanlık güçlerin baskısı altında kaldığını” itiraf etmişti. Bu nedenle yargıcın reddi talep edildi.
(Sayfa 26)
Evet, bilirkişi raporu kazadan çok, sabotaj olasılığını işaret ediyordu ama askeri makamlar bunu hiç dikkate almadılar.
Acaba neden? Korunması gereken kimseler mi vardı? Yoksa bazılarının iddia ettiği gibi bu olay, ABD'nin planladığı bir sabotaj
mıydı? Sabotaj tanığı nöbetçi askerin ifadesi çok dikkat çekicidir. K.K.K. As. Savcılık hazırlık dosyasında dizi 70'te ifadesi bulunan olay tanığı Tahir Metin'in askeri savcıya verdiği 18.02.1993 tarihli ifadesinde; Şubat günü saat 19.00-21.00 arasında 5 no'lu kulübe nöbetçisi idim. Saat 19.30 civarında dahili kışlık kıyafetli, pilot bereli, astsubay