Devlet Ana

Puan

8.410 üzerinden
2.382 kişi
2023 25. kitabı
Osmancık romanı ile beraber Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarını anlatan en iyi roman diyebilirim. Tarihi arka plan ve karakterlerin işlenişi oldukça başarılı. Kitabın tek eksiği bence yazarın tercih ettiği üslup olabilir. Üsluba baktığınızda 13. yy Türkçesinin anlatım imkanlarından yer yer yararlanmaya çalıştığını hissediyorsunuz. Özellikle diyalog bölümlerinde yoğun bir şekilde hissediliyor. Üslubun bu kadar arkaik olması alışık olmayan okuyucular için romanın akıcılığını etkileyebilir.
Edebiyat & Roman
2021 17. kitabı
Kitapta; Osmanlı imparatorluğunun kuruluş dönemine tanıklık ediyoruz. Ertuğrul gazinin son dönemlerini, Osman Bey’i ve Orhan Gazi’nin ilk gençlik yıllarında olan tarihi olayları okuyoruz. Türkmen geleneklerini, ahilik teşkilatının işlevini, dürüstlüğü, güzel ahlaklılığı görüyoruz. Ayrıca; Türkmen kadınına verilen önem ve Türkmen kadınının yiğitliği Bacıbey karakteri üzerinden çok güzel anlatılıyor. Kitabın dili oldukça akıcıydı. Ben severek okudum. Tarihi roman okumaktan hoşlanan tüm kitapseverlere öneririm.
Devlet AnaKemal Tahir · Tekin Yayınevi · 20048,9bin okunma
Hangi tür kitapları seviyorsun? 🔎 Polisiye 💕 Romantik 🚀 Bilim Kurgu 🏰 Fantastik 📖 Klasik 🧠 Kişisel Gelişim 🏛️ Tarih 😱 Gerilim
2026 13. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2026 11:27
Devlet Ana romanını en az iki yönden değerlendirmek gerekir. Öncelikle romana edebî cihetten bakıldığı zaman, insan tahlili ve tahkiye bakımından oldukça güçlü olduğunu söylemek gerekir. Ancak aynı müspet ifadeleri romanın ideolojik temelleri açısından kullanmak mümkün değil. Roman adeta Türk tarihine dair kutsal olan her ne varsa onları yıkmak üzere inşa edilmiş hissi vermektedir. Bu yönüyle edebî başarı, ideolojik saplantılara kurban edilmiş manzarası arz etmektedir. Romanı Tarık Buğra'nın "Osmancık" romanı ile mukayeseli olmak oldukça faydalı görünmektedir. Aynı tarihî devri, hatta aynı olayları bu kadar zıt anlatan iki roman daha yazılmış mıdır? Ciddi bir merak konusu...
2020 197. kitabı
Kitap Osmanlı'nın kuruluş dönemini anlatıyor açıkcası edebi bir eser beklerken tarihi bir kitaba deng gelmem şaşırttı tarih okumak isteyenler için güzel bir bir kitsp TV ler de seyir edeceğimize bu gibi güzel tarihi eserler okumak daha çok şey katacak bize
2011 23. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2011 18:08
Ertuğrul Gazi’nin hastalığından Orhan Bey’in Nilüfer Hatun’la evliliğine kadar geçen süreyi anlatıyor. Roman, adını, kadın savaşçıların lideri Bacıbey’den alıyor.