Çocuk Hak İhlallerinde Cezasızlık Öyküleri

9786059020961
Sıralamalar

Puan vermedi·236 syf.·
2026 404. kitabı
“ bana tutunacak bir şey ver ki hazdan fazla devam etsin ve ıstırap içinde dahi dayanabilsin.” tagore Türkiye'de çeşitli sebeplerle yaşamını yitiren veya mağduriyet yaşayan çocukların gerçek ve karanlık hikâyelerini konu alır.  Devlet Dersi Kitabın ismini aldığı "Devlet Dersi" kavramı, şair Ece Ayhan’ın "Meçhul Öğrenci Anıtı" şiirindeki "Devlet dersinde öldürülmüştür" dizesine dayanır. Eserde anlatılan başlıca konular şunlardır Cezasızlık Politikaları: Şiddet, istismar veya ihmal sonucu zarar gören çocuklar için adalet sisteminin nasıl işletilmediği ve sorumluların cezasız kalma süreçleri incelenir. Sokağa çıkma yasaklarında, eylemlerde hayatını kaybeden çocuklar, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocuk işçiler, istismar ve taciz mağduru çocuklar ile cezaevlerinde kötü muamele görenlerin hikâyelerine yer verilir.Adalet Sisteminin Eleştirisi: Karartılan dosyalar, kaybolan deliller ve muktedirlerin tarafını tutan yargı uygulamalarının çarpıcı örnekleri anlatılır. Devlet Dersi Gökçer Tahincioğlu'ın kalemınden okuduk Devlet Dersi
Araştırma-İnceleme
2018 23. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2018 16:05
Çocuk hak ihlallerinde cezasızlık öyküleri... İçinde hem çocuk hem de öykü kelimeleri geçince insan kendi kendine‘’okuyacaklarım ne kadar kötü olabilir ki’’ diyor. Çocuklar üzerinde hak ihlallerinin meydana gelmesini dahi insanın aklı almazken bu ihlallerin cezasız kalışının, üstünün kapatılışının, görmezden gelinişinin hikayesini okuyorsunuz bu kitapta. Devlet Dersi, çok farklı alanlarda, coğrafyalarda, farklı yaş gruplarından çocukların, farklı nedenlerle ölümlerini ve bu ölümlerin ardındaki cezasızlık öykülerini anlatıyor. İsmini, kitabın girişinde de yer alan Ece Ayhan'ın Meçhul Öğrenci Anıtı şiirinde yer alan şu dizelerden alır: Buraya bakın, burada, bu kara mermerin altında Bir teneffüs daha yaşasaydı Tabiattan tahtaya kalkacak bir çocuk gömülüdür Devlet dersinde öldürülmüştür Söz konusu ‘’çocuk’’ olduğunda biz yetişkinlerin birçok şeyi aklı almıyor ne yazık ki. Kimi zaman bazı şeyleri yapamayacaklarını düşünüp ‘’çocuktur, aklı ermez, nereden bilecek ki, ...’’ deyip kestirip atarken kimi zaman onları gözümüzde en tehlikeli varlık haline getirebiliyoruz. Ama hangi bağlamda değerlendirirsek değerlendirelim bir çocuk hakkında unutmamamız gereken bazı şeyler var. Mesela çocuğun da bir insan olduğu, dolayısıyla insan haklarına sahip olduğu, yaşamaya, oynamaya, eğitim alamaya hakkı olduğu, korunma ihtiyacı olduğu, bir yetişkinden daha çabuk zarar görebilecek bir ‘’ruh sağlığı’’na sahip olduğu... Oysa bu kitapta yer alan öyküler çocukların çeşitli suçların bazen mağduru bazen de faili olduğunu ve suçun hangi tarafında yer alırlarsa alsınlar bu haklardan mahrum bırakıldığını anlatıyor. Fail(!) oldukları zaman Devlet’in gözünde bir yetişkinin üstlenebileceği bütün fiilleri yapmaya güçleri yetebilecek; mağdur olduklarında ise beyanları dikkate alınmayan,
2021 88. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2021 16:46
“Hak ihlallerini giderebilmenin yolu da önce anlatmaktır. Bu kitapta güzel cümleler yok. Okumak iyi de hissettirmeyecek. Hafif hissetmek, bahara kavuşmak, güzel bir son görmek istiyorsanız okumayın. Karanlık hikayeler de güzel cümlelerle anlatılamıyor maalesef. Ama unutmayın ki bu ülkedeki çocuklar bu hikayelerle büyüyor. Devletin çocuklara verdiği dersleri sonlandırabilmek de esaslı bir yüzleşmeden geçiyor.” Sokağa çıkılması yasak kentlerde ölen, iş cinayetlerinde, okulların güvensizliğinde yaşamını yitirmiş, istismara uğramış, cezaevinde ölümle tanışmış, büyüyemeden soluksuz kalmış çocukların; hak ihlallerinin ve cezasızlık kültürünün boyutlarının çok somut ve acı hikâyeleri... Vicdanınızı hedef almıyor, ciddi bir adalet sorununun altını çiziyor.

Gökçer TahincioğluYazar · 6 kitap
Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon Anabilim Dalı’nda, “Askeri Darbeler Öncesi ve Sonrası Medya Özgürlüğü” konulu teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1997’de çalışmaya başladığı Milliyet gazetesinde halen Ankara Haber Müdürü olarak görev yapmaktadır. Çağdaş Gazeteciler Derneği İzzet Kezer Fotoğraf Ödülü, Musa Anter Basın Şehitleri Yılın Haberi Ödülü, Abdi İpekçi Yılın Haberi Ödülü, Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Rafet Genç Haber Ödülü sahibidir. İki dönemdir Çağdaş Gazeteciler Derneği yönetim kurulu üyesidir.