Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çocuk Hak İhlallerinde Cezasızlık Öyküleri

Devlet Dersi

Gökçer Tahincioğlu

Devlet Dersi Gönderileri

Devlet Dersi kitaplarını, Devlet Dersi sözleri ve alıntılarını, Devlet Dersi yazarlarını, Devlet Dersi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Acılar dinmez. Sadece unutulabilir. O acıyı yaşadığın, kalbinin o acıyla attığı bir anlığına, sanki hiçbir şey yokmuşcasına unutulabilir. Unutmaların sıklığı arttıkça yaşama dönersin yavaşça. Ama acılar dinmeyecektir, o acıyı yaşadığını unuttuğun birkaç dakikadan sonra o acı kalbini daha fazla yoklayabilir.
Sayfa 179Kitabı okudu
Kalp, gerçekten de kırılabilir. Öyle ruhun örselenmesini anlatmak için kullanılmış bir deyimde kaldığı gibi değil, gerçekten de kırılabilir.
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
Zira, “hesap sorulamama” üzerine kurgulanmış büyük bir toplumu günahlardan sadece “unutmadan” değişmek kurtarabilir.
Birileri bir yerde şiddeti öğrenmesin diye çocuğuna oyuncak silah bile almazken kurşunla,roketatarla,keskin nişancı muhimmatiyla,bombayla olmuslerdi
Buraya bakın burada, bu kara mermerin altında, Bir teneffüs daha yaşasaydı, Tabiattan tahtaya kalkacak bir çocuk gömülüdür, Devlet dersinde öldürülmüştür. (devletin ve tabiatın ortak yanlış sorusunu soran kıymetli insan Ece Ayhan)
236 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
“Hak ihlallerini giderebilmenin yolu da önce anlatmaktır. Bu kitapta güzel cümleler yok. Okumak iyi de hissettirmeyecek. Hafif hissetmek, bahara kavuşmak, güzel bir son görmek istiyorsanız okumayın. Karanlık hikayeler de güzel cümlelerle anlatılamıyor maalesef. Ama unutmayın ki bu ülkedeki çocuklar bu hikayelerle büyüyor. Devletin çocuklara verdiği dersleri sonlandırabilmek de esaslı bir yüzleşmeden geçiyor.” Sokağa çıkılması yasak kentlerde ölen, iş cinayetlerinde, okulların güvensizliğinde yaşamını yitirmiş, istismara uğramış, cezaevinde ölümle tanışmış, büyüyemeden soluksuz kalmış çocukların; hak ihlallerinin ve cezasızlık kültürünün boyutlarının çok somut ve acı hikâyeleri... Vicdanınızı hedef almıyor, ciddi bir adalet sorununun altını çiziyor.
Devlet Dersi
Devlet DersiGökçer Tahincioğlu · Nota Bene Yayınları · 201519 okunma
Reklam
“Onlar çalışmak zorunda kalan, oynayamayan, okuyamayan, güvenceleri olmayan, bir küçük ışıkla sevinen, büyük bir karanlığa mahkum edilen çocuklardı. Daha dün şanssız doğmuş bebeklerdi. Daha bebek bebeklerdi. Pres makinaları kaderleriydi. Ve “kader”, bazı ülkelerde, başa gelen her şeyi açıklamaya yeterdi. Ahmet öldü. 13 yaşındaydı. Değişmedi hiçbir çocuğun kaderi.” #AhmetYıldız
Sayfa 137 - NotaBene Yayınları, 2. BaskıKitabı okudu
“Unutursak kalbimiz kurusun. Kalptir Roboski. Ölümü kuru bir haber gibi karşılayanlarla, bir çocuğun kantine tost borcunu ödemek için gittiği kaçakta parçalanmasıyla parçalananların hazin mücadelesi. Roboski, cezasızlık denilen kültürün tam ortasındadır. Devletin bekası söylemleri ile ezilenlerin, ötekilerin, bir başka yaşama şansı verilmeyenlerin yer aldığı bir terazi. Tartıya konulduğu buzlaşmış bir beyinle kalbin, zulümle merhametin, ayaz ile serin ikindilerin. Tarafınızı doğru seçmelisiniz. Kalp ki gerçekten kırılabilir. Bir gün kalbinizin kırılabileceğini bilmelisiniz. Dedim ya Roboski kalptir, bu öyküyü kalbinizle dinlemelisiniz.”
Sayfa 104 - NotaBene Yayınları, 2. BaskıKitabı okudu
“Çağdaş Gemik, henüz 17 yaşında, polislerin motorlarıyla takibi halinde kolayca yakalanabilecek, ilerideki ekibe bildirilmesi halinde kolayca etkisizleştirilebilecekken motorunun üzerinde yaşamını kaybetti.”
Sayfa 93 - NotaBene Yayınları, 2. BaskıKitabı okudu
“Çocuklar bir ülkede, küçük elleri ters kelepçede, küçük kolları havada, küçük ayakları tekmelerle boğuşuyorsa ve hesabı sorulamıyorsa, o ülkenin üzerini kırmızıyla işaretleyin.”
Sayfa 83 - NotaBene Yayınları, 2. BaskıKitabı okudu
Reklam
“16 kilogramın yarattığı boşluğun ağırlığını, hiçbir terazi ölçemiyor.” #BerkinElvan
Sayfa 75 - NotaBene Yayınları, 2. BaskıKitabı okudu
“Diyarbakır’da 2006’da yaşananlar, bütün failleri cezasız bırakılsa da bir gün bütün hikayeleri yazılacak ve bir ülkenin karanlık tarihinde ilk sıraları alacak büyük bir cezadır. Kafatasından çıkan gaz fişeği bile çalınan Mahsum Mızrak’ın hikayesi de o toplumun çekmesi gereken cezaların en başındadır.”
Sayfa 62 - NotaBene Yayınları, 2. BaskıKitabı okudu
“Türkiye’nin, “tazminatı öderim, gerisine karışmam” mantığını açığa çıkaran hikaye, 2006’da 13 yaşında olan Abdullah Yaşa’nın hikayesiydi.”
Sayfa 54 - NotaBene Yayınları, 2. BaskıKitabı okudu
“Çok değil birkaç sene önce silkelenen dutları toplamak için açtığı eteğini yine açmış, yavrusundan kalan parçaları dokunmaya kıyamadan dolduruyordu.” #CeylanÖnkol
Sayfa 43 - NotaBene Yayınları, 2. BaskıKitabı okudu
“Uğur Kaymaz’ın öldürüldüğü sırada üzerinde bulunan kanlı atleti, kurşun delikleriyle dolu kazak ve süveteri, ölü bir çocuğun kıyafetiydi. Sadece kıyafetleri bile olanları anlamaya yetebilirdi. Ama “cezasız”bırakma, sistemin devamı için gerekliydi.”
Sayfa 38 - NotaBene Yayınları, 2. BaskıKitabı okudu
31 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.