Devlet Üzerine

Marcus Tullius Cicero
2022'nin özeti
Başıma beklenmedik bir şey gelmedi; En kötüsünü beklediğimi düşünürsek, beklediğimden daha kötüsü olmadı.
Eğer özgür bir halk kendisini teslim edebileceği insanları seçerse (güvende olmak istiyorsa en iyi insanları seçecektir), bu durumda kuşkusuz vatandaşlarîn güvenliği en iyi insanlarîn kararlarında yatacaktır, zira şurası açık ki, doğa daha zayıf olan insanları yönete­bilecek kadar erdemli ve cesur yaratmamış, aynı zamanda zayıf insanları da gönüllü olarak en iyilere boyun eğecek şekilde yaratmıştır. Buna karşın diyorlar ki, bu ideal durum insanların kötü kararlarıyla altüst olur; sadece az insanda görünmeyip, aynı zamanda az insan tarafından düşünülüp anlaşılan erdemle ilgili cehaletlerinden ötürü malı mülkü olanın ve zenginin ya da soylu bir ailede doğmuş olanın “en iyi” olduğunu sanırlar. Avamın bu hatasından ötürü, devleti erdemler değil de azınlığın zenginliği yönetmeye başlayınca, bu liderler ısrarla “en iyi vatandaşlar” ismine yapışır, oysa gerçekte öyle değillerdir. Zira zenginlik, şöhret ya da malvarlığı sağduyudan ve yaşama ya da başkalarını yönetme yönteminden yoksunsa, rezillik ve küstahlıkla do­ludur; zenginin “en iyi” olduğunun düşünüldüğü bir site sisteminden daha kötüsü yoktur. Kuşkusuz devlet er­demle yönetildiğinde, bundan daha görkemli ne olur?
Sayfa 144
Hangi tür kitapları seviyorsun? 🔎 Polisiye 💕 Romantik 🚀 Bilim Kurgu 🏰 Fantastik 📖 Klasik 🧠 Kişisel Gelişim 🏛️ Tarih 😱 Gerilim
Özgürlük halk yetkisinin en üst düzeyde olmadığı hiçbir sitede kendisine yer bulamaz; kuşkusuz özgürlükten daha tatlı bir şey olamaz, ancak adil olmayan özgürlük de olmaz.
Sayfa 140
Nasıl ki liderlerin yıkımı aşırı güçlerinden gelirse, aynı şekilde özgür halkın aşırı özgürlüğü de onları köleliğe götürür.
Sayfa 153 - ithaki
Siyaset
Sayfa 153
"İnsanlar hakkında ne söyleyebilirim? ahlakın kendisi ,eski insanların azalması nedeniyle ortadan kalktı."