Marcus Tullius Cicero
Okunma
Beğeni
2.175
Görüntülenme
Cicero Latin edebiyatının ve felsefesinin belki de kendisinden sonraki çağları en çok etkilemiş yazarıdır. Roma'nın geleneksel değerlerinin ve devletinin sadık bir bekçisi olmuş, bu uğurda yaşamını yitirmiştir. Consul'luğa ve vatanın babası unvanına (pater patriae) uzanan siyasi kariyeri boyunca verdiği eserler sadece yaşadığı dönemin değil, sonraki çağların entelektüel zihinleri için de yol gösterici olmuştur: Deneyimlediklerini yazmış, yazdıklarını deneyimlemiştir. Burada çevirisini sunduğumuz De Re Publica da Roma'nın kuruluşu ile krallık devrinden cumhuriyetin son yüzyılına uzanan deneyime dayanan kolektif bir bilincin tarihsel ve teorik bir öyküsüdür. Cicero biçim bakımından Platon ve Aristoteles'in siyasi metinlerini örnek almışsa da, bu öyküyü bir Romalı gibi, görev duygusuyla kaleme almış ve her zaman olduğu gibi devletin esenliğini her şeyin önüne koymuştur. Ona göre erdem (virtus) iyi bir şeyse, uygulamaya dökülmelidir, o halde en yüce erdem de toplumun malı sayılan devlete hizmettir.  Erken dönemde Kilise tarafından "erdemli pagan" olarak değerlendirilen ve birçok eseri değerli görüldüğü için korunup çoğaltılan Cicero her şeyiyle klasik dönemden çok farklı bir iklimi yaşayan Ortaçağ'da Kilise Babaları'yla birlikte Lactantius, Augustinus, Ambrosius ve Hieronymus gibi önemli isimleri görüşleriyle etkilemiştir. Rönesans döneminin de gözde yazarıdır şüphesiz: başta Petrarca ve Erasmus olmak üzere Eskiçağ'ı hayranlıkla öğrenip inceleyen hümanistlerin ve Machiavelli ve Thomas Hobbes'un da. Sözün kısası, bu büyük yazarın büyük yapıtı Latince aslından çevirisiyle "nihayet Türkçede!" İyi okumalar…  (Tanıtım Bülteninden)
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 29 dk.Sayfa Sayısı: 264Basım Tarihi: Nisan 2019Yayınevi: İthaki YayınlarıOrijinal Adı: De Re Publica
ISBN: 9786053754077Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

152 syf.
Puan vermedi
Yazar filozof ve bilginlerinde devlet yönetiminde görev alması gerektiğini ileri sürüyor. Monarşi, aristokrasi veya demokrasiden hangisinin daha doğru bir yönetim şekli olduğu (adalet, erdem kavramları ile birlikte) yöneticiler arasında karşılıklı konuşma şeklinde anlatılıyor. Bazı bölümlerde eksikliler olsa da okumaya değer bir eser. İlgilisine tavsiyemdir. “Halkın çıkarlarını kendi arzularından daha çok düşünen ülke liderini nerede bulabilirim?” “Devlet, ne kralsız olmalı ne de uzun süreli bir kralı olmalı; hiç kimsenin güce alışmasına ve onu teslim etmekte ağırkanlı davranmasına ya da onu sürdürmek için fazla hırslı olmasına izin verilmemelidir..” "Kitaplarım için her zaman boş zamanım var" “Halkın çıkarlarını kendi arzularından daha çok düşünen ülke liderini nerede bulabilirim?” “Bu kral adaletsiz bir hâkimiyet biçimine yöneldiği an, tirana dönüştü; insanlar için bundan daha korkunç daha iğrenç ya da daha nefret dolu bir hayvan düşünülemez. İnsan görünümüne sahip olmasına rağmen karakterinin kötülüğü sayesinde en vahşi hayvanları geride bırakır.”
Devlet ÜzerineMarcus Tullius Cicero · Karbon Kitaplar · 2021305 okunma
125 syf.
10/10 puan verdi
Hiçbir şey yazamam; merak edin diye. TEK CÜMLE: MUHTEŞEM BİR KİTAP. İçindeki sır dolu cümleler aslında açıklanmış gibi görünüyor. Ama bunu çözen pek yok. Analiz edilmesi gereken muhteşem bir kitap.
Devlet ÜzerineMarcus Tullius Cicero · Kapra Yayıncılık · 2021305 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.