Devlet ve Devrim

8.610 üzerinden
221 kişi
2021 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2021 17:51
Kitapta Marx'tan çok Engels'in alıntılarına yer vermesi bile fikirlerinin Engels'a daha yakın olduğunun bir göstergesi sayılabilir. Devletin Marksist teorisinden çok Leninsel teorisi olmuş. Engels ve Marx'tan alıntılar yaparak kendi devrimini ve devletini anlatmış Lenin. Teoride güzel fakat iş pratiğe dönünce karşımıza aşması güç bir yol, olması gereken bir ütopya çıkıyor. Marx'la bazı yerlerde uyuşmadıklarını da söyleyebilirim. Kitabın 9. Sayfasında şöyle bir cümle geçiyor. "Devlet, sınıf çatışmalarının objektif olarak uzlaştıramadığı yerde, zamanda ve uzlaştıramadığı sürece ortaya çıkar. Ve tam tersi, devletin var oluşu sınıf çatışmalarının uzlaştırılamaz olduğunu kanıtlar." 1. Bölüm - Dolayısıyla biz sınıf eşitliğini sağlamak istiyorsak devletin solup gitmesine izin vermeliyiz. 2. Bölüm- (1848-1851 deneyimi) - Proletarya tüm sermayeyi burjuvadizen zorla alacak, ve eldeki tüm üretim araçlarını merkezileştirecek. Burada devleti yöneten sınıf organize olmuş proletarya güç kazanacak; bürokrasi, memurlar ve ordu güç kaybedecektir. Bürokrasinin derhal parçalanması yeniden inşası aşamalı olarak ortadan kaldırılmasını mümkün kılacaktır. 3. BÖLÜM (1871 Paris Komünü) - Kapitalizmden sosyalizme geçiş ilkel demokrasiye geri dönüş olmadan imkansızdır. Özel kesimin özel fonksiyonları yok olacaktır. Komün kurulacak ve komğndeki tüm ücretler eşit şekilde ödenecektir. 4. BÖLÜM ( Anarşistlerle Tartışma) Proletaryanın devlete sadece geçici olarak ihtiyacı vardı. Anarşistler devleti tek gecede bitirmek isterken; onlar ise bunun belirli bir süreçle gerçekleşmesini,bu süreçte devlete geçici olarak ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. 5.. BÖLÜM (Devletin Yitip Gitmesinin Ekonomi Temeli) - İleriye doğru gelişim (komünizme doğru) Proletaryanın diktatörlüğü aracılığıyla ilerler ve
2022 10. kitabı
Kitabın içeriğinden ziyade imla ve yazım hataları ve dolayısıyla oluşan anlam kaymaları rahatsız edici boyuttaydı. Çeviri ve basım hataları varsa (bilemediğim için) kitaba önyargı ile yaklaşmanıza engel olmak için şerh düşüyorum. Paylaşmak istedim. İyi okumalar dilerim.
Luigi Fabbri - İnceleme
Puan vermedi
Lenin'in devrimden sonra yazdığı bir eser, kısa bir süre önce Avanti! tarafından yayınlandı ve başlığı devrim ile devlet arası ilişkiler sorununun kapsamlı bir şekilde ele alınacağını vaat ediyordu. Ancak güçlü bir hayal kırıklığı yaşadığımızı itiraf etmek isteriz. Lenin'in kişiliği tarihe ateşli harflerle kazınmış olarak kalacaktır. O ve partisinin üç yüz milyon nüfuslu bir ulus üzerinde iktidara yerleşmesinden bu yana geçen üç yıl bile, bir gün en ünlü tarihsel isimlerle yan yana anılacak olan bu adamın maddi ve manevi enerjisine tanıklık etmek için yeterli olacaktır. Ancak bize öyle geliyor ki, onun savunucuları, efendilerini yüceltme hususunda, onu "büyük bir sosyalizm teorisyeni" olarak sunarken şu ana kadar hataya düşmüşlerdir. Sadece Rusça olarak yayınlanan ve henüz İtalyanca ya da Fransızcaya çevrilmemiş önceki eserlerine bir atıfta bulunulmadığı sürece, şimdiye kadar [İtalyanca ya da Fransızca olarak] yayınlanan her şey Lenin'in güçlü bir polemikçi olduğunu, Marksizmin metinlerini nasıl kullanacağını bilen ve onlara istediğini söyleten biri olduğunu, lafını esirgemeyen, tartışmada olduğu kadar hakarette de yetenekli bir yazar olduğunu göstermektedir; ancak kendi fikirlerinden, parlak bir genel vizyondan ve kurak, Marx, Mazzini ve Bakunin'in yazılarını her zaman canlı kılan o iç ateşten mahrumdur. Ayrıca tarihsel ve sosyolojik kültürü (en azından şu ana kadar okuduklarımızda) geniş ve derin görünüyor, elbette, ama sadece Marksizmle ilgili olanlar açısından. Başka hiçbir şey onun için var değil gibi görünüyor. Bazıları onu Marx'ın bir devamı olarak görmek istemiştir. Ne büyük bir hata! Marx'ın sadece daha az hoş yönlerine, vahşi dışlamacılığına, kendisi gibi düşünmeyen herkese duyduğu kızgınlığa, dilinin kabalığına, rakibini ironi ve alaycılıkla alt etme
Kitap
Devlet ve DevrimVladimir İlyiç Lenin · Alter Yayınları · 20151,039 okunma
Devlet gerekli midir? Kime hizmet eder?
2023 141. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2023 14:18
Lenin bu kitabı Ekim Devrim'nden hemen önce, 1917 yılının ağustos ve eylül aylarında, sürgündeyken, Finlandiya 'da bir köyde kaleme almış. Kitabın yazılış zamanı manidardır, çünkü çarlık yıkılmış fakat kerensky hükümeti Çarlık 'in yerini almıştır. Bu sefer başka bir sınıf çöreklenmiştir halkın üzerine. İşte, bu amaçla, Lenin, Marksist ilkelerin dokusunu bozan oportünistlerin devlet kavramını yuceltmesi üzerine, onlara bir cevap niteliğinde yazmıştır. Lenin, Marx ve Engels' in alıntıları eşliğinde, devletin olduğu yerde, sınıf çalışmalarinin olmasının doğal olduğunu, devletin daima güçlü bir sınıfı temsil ettiğini, sürekli ordusu ve polisi olan bir devlette, bir sınıf çıkarına emeğin daima ezildigini yalın bir dille anlatıyor. Marksist öğretide ise, sadece proletaryanın iktidara gelmesinin yeterli olmadığını, mevcut burjuva diktatörlüğünün kırılıp parcalanmadikça hedefe ulasilamayacaği belirtiliyor. 1871 Paris komününün değerleri üzerinde duruluyor. Benzer kitaplar, meraklıları tarafından zaten okunuyor. Benim tavsiye edeceğim kitle hiç bu topa girmemiş okurlar. Okuyun efendim, beğenmezseniz, harcadığınız zaman benim ömrümden gitsin.
Devlet ve DevrimVladimir İlyiç Lenin · Yordam Kitap · 20221,039 okunma
2023 3. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2023 21:09
Lenin marksizme karşı olan bakış açısının aktarıldığı bir eser , kitap akıcı olmasına rağmen sürekli alıntılar içerdiği için bazı okuyucuları tatmin etmeyebilir.
Devlet ve DevrimVladimir İlyiç Lenin · Agora Kitaplığı · 20091,039 okunma