Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İlk kez Yayınlanan Arşiv Belgeleriyle Bir Devrin Hikayesi

Devrim Arabaları

Süleyman Aşık

Devrim Arabaları Sözleri ve Alıntıları

Devrim Arabaları sözleri ve alıntılarını, Devrim Arabaları kitap alıntılarını, Devrim Arabaları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Cemal Gürsel Garp kafasıyla araba yaptık, şark kafasıyla benzin koymayı unuttuk.
Azmin ve birbirine inanan insanlarin neler basarabilecegini gösteren bir basari öyküsü.
Reklam
Oto sanayinin bir an evvel tahakkuku, memleket menfaatinedir. Bugün olmaz, yarın olmaz teranesiyle kendimizi uykuya kaptırmanın manası yoktur.
Sayfa 167 - KopernikKitabı okudu
Türkiye'de önemli meselelerde kurumsal bir duruştan ziyade kişisel tavırların belirleyici olduğu görülmektedir.
Her konuda tereddüt edip kararsızlığını belli eden, istediğini ve asıl hedefini ve niyetini ortaya koymayana elbette akıl veren çok oluyor.
Sayfa 17 - SunuşKitabı okudu
Devrim'lere ne oldu
Türkiye'nin ilk yerli otomobillerinden "üçünün" bugün ortada olmaması ve bununla ilgili herhangi bir bilgi ve belgenin olmaması projesinin başından itibaren "öksüz bırakıldığını" göstermektedir.
Reklam
Türkiye'nin çok darda geçirdigi zamanlardan birinde Devlet Baskani Cemal Gürses yerli üretim otomobil yapilmasini emreder ve derhal ise baslanir. Azmin ve birbirine inanan insanlarin neler basarabilecegini gösteren bir basari öyküsü.
Sayfa 56 - Kopernik
sabri esat siyavuşgil, vergileri eleştiriyor:
"(...) Nesine gerekti bu fakir milletin otomobil, o, dünyanın en lüks metai? Gelen otomobilden alırdı fiyatının iki mislini, bakardı rahatına! Ama halk ne yapıp yapıp otomobil getirtecekmiş, icabında para kaçırıp bu işi yapacakmış, paramızın kıymeti bu yüzden düşecekmiş, gümrüklerde, şurada burada ahlâkı bozulanlar olacakmış, umurunda mı devletin? İşin kolayı varken kim uğraşacak otomobil sanayii kurmakla?
Sayfa 149Kitabı okudu
Devrim Otomobili'ne kadar Türkiye'nin otomobil tarihçesi
1924-1928 yılları arasında Türk asıllı Beyaz Rusların sahip olduğu Aynvefa firması, Ford'un Türkiye dağıtıcısı oldu. Aynı yılın (1928) Ekim ayında Koçzâde Vehbi Firması Ankara ve çevresi Ford bayiliğini ve Standart Oil bayiliğini aldı. Bunun dışında Fiat, Peugeot, Lacia gibi önemli firmaların Türkiye dağıtıcılıklarını yapan isimler de piyasada yer aldı.
Cemal Gürsel, 29 Ekim 1961:
“Bu eseri meydana getiren Devlet Demiryolları'nın kıymetli mühendis ve işçilerini tebrik ederim. Bir aşağılık duygusu ile bizde otomobil yapılamaz diyenler utansınlar. Hayır, işte bizde de otomobil yapılabiliyor!"
Reklam
Ancak, Gürsel 1965 yılındaki özel bir görüşmede, kalbini göstererek "burası yanık bir sanayi bakanına denk gelmedik. Gelenler hep uyuttular" diyecekti!
Sayfa 48 - KopernikKitabı okudu
galatı meşhurun çöküşü:
“Bütün gazetelerin Devrim'i karaladığı" ifadesinin söylenemeyeceği görülmektedir. Üretime engelin basın olarak lanse edilmesi tarihi bir yanılgıdır. Elbette kimi gazetelerin "benzin merkezli" yaklaşımları bu projeyi gölgeleyici nitelikte değerlendirilebilir. Böyle düşünülmesi de çok tabiidir. Son tahlilde, bazı basın kuruluşlarıyla bazı devlet kurumlarının sürece olumsuz yaklaşmaları Türkiye'nin ilk otomobilinin geliştirilip üretilmesinin önünde bir engel olmuştur(!)
Sayfa 120Kitabı okudu
"... Türkiye kalkınmaya, süratle kalkınmaya muhtaçtır. Zengin kaynaklarımız da vardır. Her şeyi yapmalıyız. Ama kendi kafalarımıza göre değil, ilim ve ihtisas kafalarına uyarak yapmalıyız. Şarkkâri eğlence ve israflı gösterişler kalkınma yoluna götürmez bizi... "
Hayri Alpar, "Umulmadık Taş", Dünya, 3 Kasım 1961, s.2Kitabı okudu
İki araç Devlet Demiryolları'nın buharlı lokomotifime yüklenecek ve Ankara'ya hareket edilecekti. Otomobiller depolarında benzinle vagonlara çıkarıldı ama güvenlik nedeniyle depolarındaki benzinler çok büyük oranda boşaltıldı. Bu bir kaidedir çünkü Demiryolları'nda nakledilen vasıtalarda yanıcı madde bulundurulması yasaktı.
Eski Sanayi Bakanı Şahap Kocatopçu'nun yurtdışı gezisinde yer alan Fikret Çeltikçi'den izahat istendi. Çeltikçi, yaptığı açıklamada, Türkiye'de üretilecek otomobilin pahalı olacağını düşündüğünü ve volkswagenin Almanya'daki fiyatına üretilmediği takdirde tuhaf bir durum olacağını, bunun yerine şeftali yetiştirmenin daha verimli olduğunu söyledi!...
Sayfa 55 - kopernikKitabı okudu
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.