Devrim Yazıları

1964
Cumhuriyet Yayınları

2024 30. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2024 10:34
Fransız Devriminin önde gelen önderlerinden Babeuf, Devrim ile birlikte, dönemin Fransa'sında benimsenmeye başlanmış olan Directoire rejimini devirip yerine Eşitler Cumhuriyeti adında bir düzeni kurmak istemiştir. Bunu gerçekleştirebilmek için de iki arkadaşıyla birlikte 'Eşitlerin Ayaklanması' diye anılan bir örgütü kurmuştur. Kurulan örgüt, büyümeye, ordu ve polisle de uzantılara sahip olmaya başlamıştır. 1796 da örgütün kurucularından olan üç arkadaş hakkında yargı süreci başlamış, Babeuf ve arkadaşı Darthe hakkında idam cezası kararı verilmiştir. İdam edileceğini öğrenen Babeuf, intihar etmeye çalışmış ancak son anda engellenmiştir. Yargılanma sürecinde karısıyla mektuplaşan Babeuf, insanların mutlu geleceğinden içten bir şekilde söz etmişti. Yargı sürecinde, örgüt üyeleri orduda kendilerine bağlı olan ordu birliklerini ayaklandırma girişiminde bulunmuş, akabinde otuz örgüt üyesi de kurşuna dizmiştir. Bu kitap Babeuf'un fikirlerini, yargılama sürecindeki duruşunu anlatıyor. Her bir cümlesi manifesto niteliğinde olan bu eserin mutlaka okunması gereken eserler arasında olduğu düşüncesindeyim.
Devrim YazılarıGracchus Babeuf · Cumhuriyet Yayınları · 200146 okunma
2008 36. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2008 00:00
Fransız Devrimi'nin en radikal ucu olan "Eşitler Komplosu"nun lideri Babeuf'ün, özel mülkiyete karşı tarihte bilinen ilk komünist manifestosu niteliğindeki yazılarıdır. Burjuva devriminin sadece siyasi eşitlik getirdiğini, gerçek eşitliğin ancak servetin ortaklaştırılmasıyla (ekonomik eşitlik) mümkün olacağını savunur. Proletarya henüz bir sınıf olarak tarih sahnesine çıkmamış olsa da, Babeuf'ün "komün" ve "devrimci diktatörlük" fikirleri, 19. yüzyıl sosyalizminin öncüsüdür. Erken dönem ütopik komünizmin siyasal eyleme dönüşmüş ilk devrimci çığlığıdır.
Devrim YazılarıGracchus Babeuf · Cumhuriyet Yayınları · 200146 okunma
2022 7. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2022 00:11
Mehmet Ali Birand'ın 12 Mart ile ilgili 32. Gün programını izlerken Talat Aydemir'in hapishanedeyken okuduğu bir kitap olarak tanıdım bu kitabı. Daha önceden haberim yoktu. Talat Aydemir de ilginç bir siyasi figür olduğu için düşünce yapısını oluşturan ya da esinlendiği yazarlar ve kitaplar benim de merakımı cezbetti. Yazarın yazılarının toplanıp yayınlandığı bir kitap. Kitap olması amacıyla yazılmış yazılar değil de o günkü düşünceyi aktarmak için yazılmış haliyle bir bütünlük yok. Yazarın son kısımda ailesine yazmış olduğu mektup da bir hayli duygusal.
Devrim YazılarıGracchus Babeuf · Çan Yayınları · 196446 okunma
2018 6. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2018 00:00
Fransız ihtilali liderlerinden Babeuf'un çeşitli yayın organlarında yayınladığı yazılar ve mektuplarından oluşan büyük ve bir çok insanı etkilemiş bir eser. 1963'de anayasada öngörülen reformların gerçekleştirilmediği gerekçesiyle bir darbe girişiminde bulunan ve idam edilen Albay Talat AYDEMİR'in idam infaz edilmeden önce hücresinde okuduğu kitaptır.
Siyaset
Devrim YazılarıGracchus Babeuf · Çan Yayınları · 196446 okunma