Mart 2006
İsviçre
Almanya
Almanca

2025 176. kitabı
Yaşamda başarılı olmak için, bir yerlere gelebilmek, başta ekonomik olmak üzere refaha kavuşmak için tırmandığımız engebeler, önümüzdeki zorlu sınavlar mı yoksa geride bıraktığımız enkazlar mı? Dürrenmatt'ın Duruşma Gecesi kitabının incecik fiziki yapısında bu soruyu görüyoruz. Dürrenmatt bu soruyu bize eğlenceli denebilecek bir oyunla sunuyor kitabında. Emekli bir yargıç, bir savcı, bir avukat ve bir cellat ile sanık kürsüsüne çıkardıkları kişiyi suçluyor, savunması isteniyor ve yargılanıyor. Bu duruşmanın sonunda sanığa ölüm cezası dahi verilebiliyor. Dürrenmatt eserinde sanık kürsüsüne çıkardığı kişilerde bir vicdan muhasebesi yaratıyor. Buna göre bugüne değin geçtiği yollarda kimler zarar görmüş ve kimlerin hayatına etki etmiştir. Kişi kendi çıkarları doğrultusunda o an veya sonrasında göremediği ne gibi adımlar atarak çevresini şekillendirmiştir. Masum gibi görünen eylemlerimiz ne kadar masum aslında? Duruşma Gecesi'de bir oyun ile başlayan sorgulamalar ve yargılamalar sanıkta aslında attığı adımların kişiyi bir cinayet işlemeye dahi götürdüğünü ortaya çıkabiliyor. Bunun sonunda eylemlerimizin ahlaki olarak nerede durduğunu içeren bir iç sorgu üzerine düşünceye kapılıyoruz. Ve ben ile biz arasında tercihimizin hangisi olduğunu görüyoruz. Dürrenmatt'ın da karakterine söylettiği gibi "her zaman işlediği bir suçu vardır insanın." düşüncesiyle en masum eylemlerimizi tekrar düşünmek gerekiyor.
Kitap Simyacıları
Duruşma GecesiFriedrich Dürrenmatt · Bilgi Yayınevi · 199624 okunma

Friedrich DürrenmattYazar · 25 kitap
1921'de Bern kantonuna bağlı Konolfingen'de doğdu. Bir Protestan papazın oğlu olan Dürrenmatt, Zürich'te başladığı üniversite öğrenimini yarım bırakıp Bern'e dönerek burada da felsefe, edebiyat ve doğa bilimleri öğrenimi gördü. Bu yıllarda Kierkegaard, Aristophanes ve George Helm gibi isimleri okumaya başladı. İlk oyunu olan Komedi ne yayınlandı ne de oynandı. O hiç umudunu yitirmeyerek çalışmalarını sürdürdü ve savaş sonrasında ilk başarılı oyunu olan Kayıtta Var'ı yazdı. 1948 yılında sahneye konan ikinci oyunu Kör'de yine İncil dilinin etkisi vardır. 1948 yılında yazdığı ancak 1958'de basılan Büyük Romulus oyunuyla komediye yöneldi. Bay Mississippi'nin Evliliği (1952) oyunuyla dinsel ve Marksist ideolojilerin anlamsızlığını sergilemek istedi. 1954'te Babil'e Bir Melek İniyor'u yazan yazara dünya çapında ününü ise Yaşlı Kadının Ziyareti (1956) adlı oyun getirdi. Bu başarılı oyunu izleyen 5. Frank (1960) beğenilmese de 1962 yılında yazdığı Fizikçiler geniş yankı uyandırdı. Tiyatro oyunların yanında polisiye olarak adlandırılabilecek türde eserler de vermiştir: Adalet, Yagıç ve Celladı, Yemin gibi.