Dikey Devinim

Ocak 2026
Everest Yayınları

2026 33. kitabı
Okunma: 03 Mart 2026 18:06
Eğer klasik bir olay örgüsü bekliyorsanız bu kitabı okumayın. Sebepler, netlik, sağlam bir zemin, hatta semboller bile yakalamaya çalıştıkça elinizden kayıyor. Bu kitabı ancak kendinizi akışa bırakarak okuyabilirsiniz. O tuhaflıklar nehrinde mantığa değil hislerinize odaklanın. Somut bir olay yok belki, üstelik herşey bir rüya kadar gerçek dışı ama tam da o anlık yakalayıp kaybettiğiniz gerçeklik hissi çok farklı bir deneyim yaratıyor. Açık söyleyeyim, bu kitabı ya çok seversiniz ya da hiç sevmezsiniz. Ben çok sevenlerdenim.
Dikey DevinimCan Xue · Everest Yayınları · 202619 okunma
2026 7. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2026 10:29
Bu güne kadar okuduğum kitaplar arasındaki en "tuhaf" kitap olabilir. Ben bu şekilde adlandırıyorum ama aslında "avangart kurmaca" olarak adlandırılıyormuş (neyse bunu da öğrendim ve en azından bu kitap sayesinde bunu öğrenebilmiş oldum). Bana hitap eden bir kitap olamadı maalesef. Ne anlatıyor bu kitap ne demek istiyor diye düşündüm ama çokta bir sonuca varamadım. Belki sondaki 2-3 öykü bir nebze okunabilir. Yine de "avangart kurmaca" sevenlerin ilgisini çekebilir.
Duygu ve Düşünce
Dikey DevinimCan Xue · Everest Yayınları · 202619 okunma

Can XueYazar · 0 kitap
Can Xue, Çinli bir avangard kurgu yazarı ve edebiyat eleştirmenidir. Babasının 1957'deki Sağcı Karşıtı Kampanya'da sağcı olarak etiketlenmesinin ardından ailesi ağır bir şekilde zulüm gördü. Çoğunlukla kısa öykülerden oluşan yazıları, önceki modern Çinli yazarların gerçekçiliğinden kopuşu temsil eder. Ayrıca romanlar, kısa öyküler ve Dante, Jorge Luis Borges ve Franz Kafka'nın edebiyat eleştirilerini de yazmıştır. Can Xue, "Çin'in deneysel kurgu alanındaki en önde gelen yazarı" olarak tanımlanmıştır ve kurgularının çoğu İngilizceye çevrilmiş ve yayınlanmıştır. Sıklıkla Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmaya en yakın aday olarak anılmaktadır.