Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dinler Tarihi

Ali Şeriati

Dinler Tarihi Gönderileri

Dinler Tarihi kitaplarını, Dinler Tarihi sözleri ve alıntılarını, Dinler Tarihi yazarlarını, Dinler Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Felsefenin yarını, ölümden sonrasıdır. İlmin yarını ise, yarın sabahtır
Felsefenin yarını, ölümden sonrasıdır. İlmin yarını ise, yarın sabahtır.
Sayfa 126 - Seçkin Yayıncılık, Çeviri Abdullah Şahin,Kitabı okuyacak
Reklam
Eğer, meselâ dini tarif etmek istiyorsak, bütün ilkel dinleri, ilkel şekilleriyle çeşitli toplumlarda, çeşitli dönemler boyunca incelememiz gerekir ve bütün dinlerdeki ortak yönü bulmamız gerekir. Bütün dinlerde, bütün dönemlerde, olan bu ortak yön dinin temel esasıdır, tarihteki, toplumdaki ve insandaki din duygusudur.
Sayfa 108 - Seçkin Yayıncılık, Çeviri Abdullah Şahin,Kitabı okuyacak
Bugünün insanı modern hayatta kaybettiği ve şimdi boşluğunu hissettiği bir dini inancı bulmanın telaşı içindedir.
Her toplumda, her dinin usulü söyleydi: “Gerçek budur, bundan baska gerçek yoktur.”
Aydin, kendisini toplum ve zamandan soyutlanmis, ayrilmis bir grup olarak hissediyor du. Bu ise, entelektüelligin bir hatasi ve hastaliginin sonucudur.
Reklam
Dürüst insan, kendine özgü bir dine ve ideolojiye inandigi halde, kendisine aykiri olan görüsleri, hatta dinleri bile tanitma ve arastirma asamasinda o görüse muhalif degilmis gibi ortaya koyan insandir.
Artık o orta Sınıf da kalmadı..!
Bu orta sınıf, köylüden yukarıda, efendilerden aşağıdadır. Ecdadı hanzade, ağazade, asilzade vb. lâkaplarla anılan kimseler değildir ve olmamıştır; kendi toplumunda bir kökü yoktur. Halk ona asil ünvanıyla bakmıyor, alışılmış basit bir insan olarak bakıyor; sadece yeni bir işin esnafıdır, zamana yetişmiştir, yeni bir kesesi var, parasi var, zengindir; ama şahsiyetsizdir, ailevî ve kan asaleti, şerefi yoktur; toplumun nazarında o bir “yeni yetmedir.”
O feodalite döneminin özel bir ahlâki vardır:
1. Asilliğe dayanma, 2. Kapalı dünya görüşü, 3. Durgun hayat, 4. Sabit ve değişmez kurallar, 5. Asil, köklü ve değişmez sosyal gelenekler, 6. Donmuşluk, geçmişe tapma, ecdatperestlik, ailevî âdet ve geleneklerle övünme, 7. Gayret, mertlik, cesaret, cömertlik, misafirperverlik, bü yüklere saygı, fedakârlık, kavmi taassup, manevi değerlere sevgi... gibi kendine özgü ahlâkî değerlere genel bir dayanma. Bilahare kuvvetli dinî duygu. Bu özellikler, bu dönemin ahlâkî hayatının bazı esaslarıdır. 8. Yenilikçilik ve yenilikte getirilmesine karşı duyulan korku. Değişim ve dönüşümden korku... Dışarıdan yüklenen unsurlara karşı daha çok direnme, kapali feodalite dönemi toplumunun özelliklerindendir.
Gitsin Köylü ağa -Gelsin Şehirli Ağa (Patron)..!
Burjuvazi devrimi, artık o mülk sahibi ağanın egemen olmadığı, beyefendi burjuvanin egemen oldugu zamandir.
Reklam
Yani feodalite yıkılıp, yerine burjuvazi geçiyor.
Bu Dükkancı (Marketçi) ne iş yapıyor ?;
Böylece dükkancı köye yeni bir tüketim sokmuş, fakat yeni bir üretim getirmemiştir; masraf yenidir.
Para ile yapılan alış-veriş, mal takasının yerini aldığında, orada burjuvazi meydana geliyordu. Bu burjuvazi, ister küçük bir grup şeklinde olsun, isterse bir fert şeklinde olsun sonuç aynıydı.
981 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.