Dîvân

Puan

9.510 üzerinden
246 kişi
2023 11. kitabı
İlk eğitimimi alırken koğuşta sık sık açıp okuyordum. Tasavvufa, Yunus Emre'ye ilgisi olanlara rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir kitap. Yunus Emre duyulması gerek bir ses, anılması gerek bir zât. Bilmeyen ne bilsin bizi Bilenlere selâm olsun!
Şiir
DîvânYunus Emre · Ayrıntı Yayınları · 2021946 okunma
Gönül İsterse
·423 syf.·
2018 111. kitabı
Yunus Emre şiirlerini anlamak için tasavvuf un ne olduğunu bilmek gerekir.Tasavvuf;yetmiş iki millete bir göz ile bakmayı,ömürlerinde bir kez olsun gönül yıkmamayı,kendilerine fenalık edenlere bile iyilikle karşılık vermeyi,aza kanâat etmeyi,çok ibadet etmeyi,uykudan,yemeden,içmeden ve dünya nimetlerinden vazgeçmeyi,gülmekten ziyade ağlamayı,yalnız kalmayı,yüzü yerde olmayı,kibir ve gururu silmeyi öğütler.Yunusun derdi Ten kafesi içine hapsedilmiş can kuşunu kurtarmak,manevi feyizler ile Allah a kavuşmak ve bu halin verdiği zevki yaşamak,sadece dost bildiği Allah ı istemek ,ondan başka hiçbir şey ile meşgul olmamak’tır.Yunusun Divanını okuduğunuzda insanları dostluğa,birbirini anlamaya,birbirlerine zulmetmemeye,fâni dünyaya bel bağlamamaya,sulha ,sükunete ve İslam ın bildirdiği kaideler çerçevesinde hayatı yaşamaya çağırdığını görürsünüz.Yunus Emre yi bugün modern Türkiye nin tanımasında Fuat Köprülü’nün araştırma ve incelemeler yapmış olması şiirleri tertip etmesi etkili olmuştur.Yunus Emre nin Türk -İslam tarihinde ki rolü önemlidir.Kösedağ Savaşı ndan sonra Moğolların saldırılarından kaçan türkmenler Anadolu ya sığınmış ve devlet otoritesinin kalmadığı,güven huzur ortamının yerini kargaşa ile anarşiye bıraktığı yıllarda Yunus Emre gibi mutasavvıf bir kişilik Anadolu da en ücra yerlere kadar dolaşmış şiirleri yolu ile manayı anlatmaya çalışmıştır.O kargaşa günlerinde manevi bir yardım eli gibi Türkmenleri bir arada tutmaya hizmet eden şiirlerini dile getirmiştir sade türkçesi ile..Yunus Emre hayatı boyunca Kabeye gelmiş,Konya da Mevlana ile görüştüğü de şiirlerinden yola çıkılarak tespit edilmiştir.Beni en çok etkileyen mısraları ise; Bir kez gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil Yetmiş iki millet dahi elin yüzün yumaz değil İslamı Allaha kulluk yönü ile
Şiir
Yunus Emre DivanıYunus Emre · Dergah Yayınları · 2014946 okunma
Hangi tür kitapları seviyorsun? 🔎 Polisiye 💕 Romantik 🚀 Bilim Kurgu 🏰 Fantastik 📖 Klasik 🧠 Kişisel Gelişim 🏛️ Tarih 😱 Gerilim
2023 27. kitabı
N. Ziya Bakırcıoğlu'nun derlemesi ve Ötüken Yayınları'nın muhteşem tasarımıyla kitaplığımda uzun zamandır heybetiyle bekleyen bu ölümsüz eseri severek okudum. Yunus Emre'yi sadece orada burada karşılaştığımız kalıplaşmış ifadeleriyle tanımak onun açısından bir kayıp olmasa da bizler için muhakkak büyük bir kayıp olacaktır ki Anadolu'nun dokuz farklı yerinde mezarının bulunması da bu ifademi destekler nitelikte. Bu konu ile alakalı Nihat Sami Banarlı şöyle diyor: "Her şehir, her köy, Yunus'un kendi topraklarında gömülü olmasını istemiş, ona kendi bağrında bir mezar hazırlamış, herhangi meçhul bir mezarın, onun mezarı olabileceği hayaline kapılmıştır." Bir mısrasında "gönüller yapmaya geldim" diyor Yunus ve görüyoruz ki günümüze kadar gelebilmesinin sebebi de gönülden gönüle bir ırmak gibi akması. Kaynağı Yüce İlâhi olan bir ırmağın ise durması düşünülemez. Kitaba dönecek olursam, toplam 365 şiirden oluşması ve divanın sonunda Burhan Toprak, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nihat Sami Banarlı ve Samiha Ayverdi gibi yazarların Yunus Emre hakkındaki yazıları ile yer alması açısından çok derli toplu bir eser. Yalnızca bu eseri okuyarak dahi Yunus Emre hakkında birçok şey öğrenilebilir. Ben bizzat bu kitaba karşı duygularımı Burhan Toprak'ın şu ifadesiyle açıklamak istiyorum: "Gece yarısı birçok kitapları açıp kapattıktan sonra coşkunluğum ümitsizliğe dönerken her vakit onun sesini duydum." Yunus Emre duyulması gerek bir ses, anılması gerek bir zât. Ben de burada anmış olayım, selamını alayım, bilmeyenlere bildireyim. "Âşık Yunus söyler sözü kan yaş ile dolu gözü Bilmeyenler bilsin bizi bilenlere selâm olsun."
1000k
Yunus Emre DivanıYunus Emre · Ötüken Neşriyat · 2021946 okunma
2020 25. kitabı
Bizim Yunus'un inci gibi değerli sözlerinin bir divanda toplanmış eseri.Beyitleriyle ; dinin , aşkın özünü Oğuz lehçesiyle anlatmış biz ötelerde ki yoldaşlarına.Fayda anlamı olarak dipsiz bir kuyu iken , kelime anlamıyla araştırıp kelime haznemizi genişleteceğimiz kelamlar.Hatırlatır her sözü ile ölüm hakkını ; "Hay gel amel edelim elimiz erer iken Ecel erer ansızın ermeyiz sanımıza"
Yunus Emre DivanıYunus Emre · Sabah Gazetesi Yayınları · 1990946 okunma
Harika bir detaydır Yunus Emre
2020 24. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2020 14:58
Yalancı dünyaya konup göçenler Ne söylerler ne bir haber verirler Üzerinde türlü otlar bitenler Ne söylerler ne bir haber verirler Kiminin başında biter ağaçlar Kiminin başında sararır otlar Kimi masum kimi güzel yiğitler Ne söylerler ne bir haber verirler. Merhabalar. Okumayan tüm arkadaşlara şiddetle tavsiyemdir. Anlamını bilmediğim bazı kelimeler olmasına rağmen şiirin bütünlüğü sizi bu kelimeleri tahmin etmeye itiyor ki çok sevdim bunu . Ve büyük bir kısmını da doğru tahmin ettim. Benim için bir bulmaca gibiydi kitabı okuması. Ölüm den yaşamdan doğruluktan bir sürü konudan bahseden yunus emre 72 milleti aynı görüp ayrım yapmaksızın, ruhun ölümsüz olduğuna ölenin sadece hayvan olduğuna ruhlarımızın hep varolacağına değiniyor . Sevginin ve aşkın şairi bence yunus emredir ve bu konu da nirvana olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle okuyun. Bilmediğiniz kelimeleri zihninizde bulmaya çalışın. Çok zevk alacaksınız ve size çok şey katacak buna eminim. Bu dünya bir gelindür yeşil kızıl donanmış Kişi yeni geline bakubani toyamaz .. Aldanmamak lazım dünya yeni süslü bir gelindir . Yenidir eskiyecektir .. Selametle
Yunus Emre DivanıYunus Emre · Sabah Gazetesi Yayınları · 1990946 okunma