Sayfa Sahne ve Perde İçin Sözlü Aksiyon Sanatı

Diyalog

Robert McKee

Diyalog Gönderileri

Diyalog kitaplarını, Diyalog sözleri ve alıntılarını, Diyalog yazarlarını, Diyalog yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanlığın olağanüstü geniş kültür yelpazesi, çok az metin ve çok fazla alt metinden oluşan kültürlerden çok az alt metin ve çok fazla metin içeren kültürlere dek uç kutuplara sahiptir. Bu uç kutuplar yüksek bağlamlı ve düşük bağlamlı kültürler olarak bilinir. Yüksek bağlama sahip kültürlerde geleneğe ve tarihe güçlü bir bağlılık söz konusudur. Oldukça yavaş değişirler ve farklı kuşaktan üyelerinin pek çok inancı ve deneyimi ortaktır. Yüksek bağlamlı bir kültür ilişkisel, kolektivist ve sezgiseldir. Ayrıca derin düşünceye önem verir. Sıkı bağlarla örülmüş bir topluluk, kişiler arası ilişkilere büyük değer atfeder. Bunun bir sonucu olarak bu gruplar içerisinde pek çok şey söylenmeden kalabilir, çünkü topluluğun üyeleri kolaylıkla ortak kültür ve deneyimlerinden çıkarımda bulunabilirler. Ve bu gruplarda genellikle etnik ve toplumsal çeşitlilik düşüktür. Topluluk, bireyden üstün tutulur. Meseleler açıklanırken kelimlerden ziyade ortak geçmişe başvurulur. Düşük bağlamlı kültürlerde ise (Amerika gibi) durum tam tersidir.
Arzu nesnesini ya da nihai hedefi güdüyle karıştırmayın. İlk ikisi "ne" sorularına yanıt verir: Karakter bilinçli olarak ne istiyor? Bilinçaltında neye ihtiyacı var? Güdü ise "neden" sorusuna yanıt verir. Bir karakter ihtiyacı olduğunu düşündüğü şeylere neden ihtiyaç duyar? O özel arzu nesnesini neden ister? Ve istediklerini elde edecek olursa, bu başarı onun ihtiyacını gerçekten tatmin edecek midir?
Reklam
Bir bilge gibi düşün, ama sıradan biri gibi konuş.
Sayfa 176Kitabı okudu
Gerek dramatik gerekse komik karakterler bir arzu nesnesi ararlar. Temel ayrım dramatik karakterin arzusunun peşinden koşarken bir adım geri çekilip mücadelesinin onu ölüme götüreceğini bilecek kadar farkındalığa sahip olması, komik karakterinse ömür boyu süren mani halinin seçimlerinin tümünü etkiliyor olmasıdır.
Boyut, karakterin doğasının temelini oluşturan çelişkidir. Bu psikolojik dayanaklar iki türlüdür: 1) Karakterizasyonu gerçek karakterle karşı karşıya getiren çelişkiler. Yani bir karakterin dış özellikleriyle iç hakikati, görünürdeki davranışlarının personasıyla maskenin ardında sakladığı kişi arasındaki çelişkiler. 2) Benliği benlikle karşı karşıya getiren çelişkiler. Bu tür boyutlar; gerçek, derin karakterdeki çelişkili güçleri birbirleriyle bağlantılandırır. Sıklıkla bilinçli benlikten gelen arzular, bilinçaltı benlikten gelen karşıt itkilerle anlaşmazlık halindedir.
Karakterin iç dünyasını kelimelere dönüştüren aleni diyalog aktörü de bir oduna çevirir.
Reklam
38 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.