1994
İngilizce
Sıralamalar

2023 52. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2023 21:44
Vonda N. McIntyre’ın Düşyılanı kitabı bir yazarlık atölyesinde rastgele çektiği Cow ve Snake kelimelerinden türeterek oluşturduğu kısa bir öyküye dayanıyor. Ursula K. Le Guin gibi feminist bilimkurgu ekolünün bir üyesi olan yazar Düşyılanı ile Hugo, Nebula ve Locus ödüllerini kazanmış. Bilimkurgu klasiklerinin 81. Kitabı olan eserin çevirisi Aslı Genç’e ait. Kıyamet sonrası Dünya’ya konuk olduğumuz kitapta, elit bir grup korunaklı bir şehrin içinde yaşamını sürdürürken dışarıda kalan insanlar zorlu şartlara uyum sağlamak zorunda kalmış. Nükleer savaş sonucu harap olan ve büyük bölümü çöllerden oluşan bu ortamda insanlar teknolojik olarak da büyük kayıplara uğramışlar. Yılan isimli karakterimiz sahip oldukları sınırlı bilgilerle insanları iyileştirmeye çalışan şifacılardan biri. Düşyılanı ise şifacıların kullandığı Dünya dışı bir canlı türü. Bu canlının zehri uyuşturucu madde özelliği taşıdığı için şifacılar için oldukça önemli. İyileştirme seanslarından birinde Düşyılanı öldürülünce karakterimiz zorlu bir yolculuğa çıkarak yeni bir Düşyılanı bulmaya çalışıyor. Feminist bilimkurgu öncüsü olan yazar güçlü kadın karakterler oluşturmuş. Bunu yaparken de kadınları körü körüne yüceltip, erkekleri yerin dibine sokmamayı da başarmış. Baş karakter şifacı olunca iyileştirme bütün yönleriyle ele alınıyor. Fiziksel iyileşmenin yanında Melissa karakteri aracılığıyla ruhsal iyileşmenin de işlendiğini söylemeliyim. Dili oldukça yalın olan kitap ortalara doğru biraz konudan uzaklaşır gibi olsa da oldukça akıcı ve sürükleyici bir anlatıma sahip.
2024 40. kitabı
Okunma: 20 Mart 2024 16:34
Güçlü bir kadın ana karakteri okuması her zaman keyifli oluyor, bu kitapta da hikayenin merkezindeki adı Yılan olan şifacıyı tanımak, kendinden emin duruşu ve karşısına çıkan zorluklarla mücadele ediş şekli haz vericiydi. Yılanlarla insanları tedavi etmesi ve yılanları anlatış biçimi garip bir yılan sempatisi beslenmesine sebep oluyor doğrusu. Aynı zamanda hikayenin dingin bir sürükleyiciliği var, yoğun maceralarla hızlı bir akıştan ziyade sakin ama yer yer heyecanlandıran bir gidişatı vardı. Ele alınan olayları ve kurgusunu da açıkçası sevdim, hatta araya çok masum bir aşk ve tatlı küçük bir kız çocuğunun da eklenmiş olması ayrıca hoştu.
Bilimkurgu
2022 120. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2022 18:33
Düşýılanı'nda mekan nükleer savaş sonrası dünya. Kahramanımız Yılan adında bir kadın. Bu kadın tedavi sırasında yılanları kullanan gezgin bir şifacı. Bağımsız, güçlü, kendi kendine yeten bir kadın. Kendisi gibi şifacılar yetiştiren, gelenekleri olan bir topluluğun üyesi. Bu bilimkurgu romanı aldığı Hugo, Nebula ve Locus ödüllerini hakediyor. Böyle harika bir roman okuyunca yazarı merak ettim. Vonda Neel Mcintyre, Ursula Le Guin'in arkadaşı. Tek başına yeterli bir referans. Orjinal romanların dışında Star Trek'in birçok romanını yazmış. Düşyılanı bilimkurguda ikinci dalga feminizmin bir örneği kabul ediliyor. Romanın baş karakteri Snake hayranlık duyulacak bir insan. 2022 yılını Düsyılanı ile kapatmak bana iyi geldi.
2024 43. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2024 16:58
Düşyılanı Bilimkurgu klasiklerinin bir dönem sıkı takipçisi olsam da artık aramız biraz açılmış gibi hissediyorum.Eminim hala çok sıkı romanlar vardır ama son okuduklarım bende çarpıcı bir etki bırakmaktan uzaktı.Bu kitapta tekrar bilimkurgu okumalarına dönmek için neden olmasın diye okumaya başladığım kitaplardan biriydi. Arka kapak yazısında;Hugo en iyi roman ödülü, Nebula en iyi roman ödülü, Locus en iyi roman ödülü gibi ödüller aldığını da görünce dönmek için doğru karar verdiğimi düşünmüştüm. Kitabın konusu: Nükleer savaşla Dünya'nın büyük bir kısmı yerle bir olmuş, geriye küçük kasabalar ve dağınık kabileler kalmış.Teknoloji artık eski bir anı gibi hatıralarda yaşıyor. Sadece dünyadışı varlıkların teknolojileri var onlarda surların ardında herkese yasaklanmış.Yılan isimli şifacı ise halkın yaralarını sarmak ve aşı geliştirmek için yılanların zehrini kullanmakta.Yılan, hasta bir çocuğu iyileştirmek için yardım ettiği sırada korkusuna yenik düşen bir kabile üyesi tarafından düşyılanı öldürülür.Şifacının geriye tek yolu kalır, yeni bir düşyılanı bulmak. Bu tehlikeli yolculuk şifacıyı bakalım nerelere götürecek. Kitap, bence aksiyonu az ama akıcı bir anlatıma sahip. Okurken merak unsurunu sürekli hissediyorsunuz ama bazı yerler çok basit kalmış gibi geldi bana. Özellikle kitaba adını veren düşyılanının o kadar kolay ölmesi, tamam öldü mü ben o zaman yeni bir yılan arayışına çıkayım gibi bir hava verdi bana. Yazar, feminist bilimkurgu hareketini destekliyormuş.Bu kitapta da kadın karakterin özellikleri; özgür, güçlü, zeki, kendi hayatını devam ettirebilen bir karakter olması bu fikrini gözler önüne seriyor.Ayrıca iyileştirme sadece fiziksel değil, ruha dokunmakta iyileştirmediri bize tatlı tatlı anlatmış. Sonuç olarak benim çok fazla sevmediğim daha başarılı
2024 Okuma Raporları
Yılanı Öldürmeseler :/
2025 9. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2025 00:00
Uzun uzun okuduğumuz kitaplardan konuştuğumuz podcastimizde 1970'lerin feminist bilimkurgu hareketine merak saldık ve bilimkurgunun üç büyük ödülünü alan Düşyılanı'nı inceledik. Nükleer savaşın yıkıntıları arasında ayakta kalmaya çalışan bir dünyada, yılanların zehrinden yararlanan bir şifacı ile karşılaşmak; bölünmüş kabilelerin yaşamlarına tanık olmak isteyenler bu kitabı okuyabilir. Biz bu kitabı biraz beğendik, biraz da aradığımızı bulmadık diyebilirim :) Podcastimizi Youtube'da izlemek isterseniz: youtube.com/watch?v=vJZkFyy... Spotify'da dinlemek isterseniz: open.spotify.com/episode/05Es5LF...
2023 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2023 16:19
Le Guin kitabı çok güzel tanımlamış: "Bu kitap bir pınar gibi- hızlı, temiz, berrak, heyecan verici ve güzel." Gerçekten de su gibi akan bir roman. Mc Intyre da LeGuin'in beslendiği kaynaktan almış ilhamını sanki . LeGuin'i çokça akıllara getiren bir üslubu var yazarın: feminist yaklaşım, cinselliğe farklı bakış, insanın yüreğini ısıtan karakterler... Romanın uzaylı medeniyeti, uzaylı yaratıklar, genetik teknolojisi gibi bilimkurgu unsurları muğlak ve geri planda kalmış, bu konular biraz daha açıklansa mükemmel bir sonuç olurdu benim için.
Farklı bakış açıları
2024 10. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2024 14:30
Hiç beklentim olmadan bu kitabı okumaya başlamıştım. O sebepten midir bilemem ama gerçekten alışılagelmiş yolculuk hikayelerinden farklı geldi bana. Belki de feminist bakış açısıyla fazla kitap okumadığım için şu ana kadar bilemiyorum. Hikayemiz kıyamet sonrası bir dünyada bir kadın şifacının yolculuk hikayesi yer alıyor. Kadın diye özellikle vurguluyorum çünkü bu hikayemiz bir kadının bakış açısına göre yazılmış. Ana olay örgüsünden ziyade ben ana olayın etrafında gelişen yan hikayeleri daha çok sevdim. Özellikle o kısımlarda hikaye çeşitli feminist bakış açılarını bize yansıtıyor. !! Bu noktadan sonra spoiler veriliyor dikkat edin !! Özellikle Melissa karakteri ile tanıştığında orada o kızı sahiplenmesi anne olması. Şifacıların anne olamaması ama anneliğin illa doğurmak olmamasını aslında alttan alta anlatması. İstismara uğrayan bir kıza sahip çıkması onun arkasında durması. ( Evet istismara uğrayan bir kızı suçlayan mahlukatlar var hala daha dünyada kitabın yazıldığı zamanı düşünün bir de bu dediğimi daha iyi anlarsınız ) Üstüne üstlük Melissa'nın malesef uğradığı istismar ve şiddet sonrası yüzünün yanması bunun sonucunda çirkin olması. Kıza bu yönden de sahip çıkması ve bu konuda da kıza yardımcı olmaya çalışmasını genel olarak çok sevdim. Melissa üzerinden hem feminist fikirlerin tohumları atılmış ve çok güzel bir ilişki sunmuş bizlere. Bunun dışında ama Gabriel ile olan kısmı bana çok ters geldi. Bana belki kızabilirsiniz ama bir insanın karşısındaki partneri küçümsemesi ve acıması bana hep ters gelen bir durumdu ahdhdbhd. Burada da o yaşanıyor açıkçası. Gabriel'in cinsellik konusunda daha toy ve açıkçası eğitimsiz olması ana karakterin içten içe dalga geçtiği ve küçümsediği kısım oldu. En sonunda onunda sorununu anlayıp çözmeye çalışmasını sevdim. Son anda
2022 103. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2022 12:07
Şüphesiz akıcı bir dil kullanılmış. Kitabı sonuna kadar içinde yaşadığınızı hissediyorsunuz. Betimlemeler ve olay akışı da son derece başarılı. Kadının karşılaştığı zorluk ve başarılar da güzel bir biçimde kaleme alınmış. Kesinlikle okunmaya değer.

Vonda N. McIntyreYazar · 3 kitap
1948 yılında doğan Vonda McIntyre, Washington Üniversitesi'nde eğitim görmüştür. Dreamsnake isimli bilim kurgu kitabıyla Hugo, Nebula ve Lokus ödüllerini aldı. Ay ve Güneş, yazarın Türkçeye çevrilen ilk eseridir. Kitaptan uyarlanan filmin çekimleri tamamlanmış olup 2016’da gösterime girecektir. Ödüller: Nebula En İyi Roman Ödülü, Hugo En İyi Roman Ödülü, Nebula En İyi Hafif Roman Ödülü Adaylıklar: Hugo En İyi Kısa Öykü Ödülü, Diğer