3 Mart 2022
1905
İthaki Yayınları
Orijinal Adı:
Poedinok

Öldürmeyen Aşk Var Mıdır?
2023 57. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2023 13:37
Kuprin’in 1892-1894 yılları arasında görev yaptığı Voloçisk sınır kasabası 380 haneli, 3200 nüfuslu küçük bir kasabadır. Burada okul sayısının dört katından daha fazla kilise ve meyhane bulunduğu
Düello Kitap Yorumu
2024 11. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2024 12:33
Kuprin ile tanışmam Olesya ile olmuştu ve Olesya’nın hikayesini de dilini de çok sevmiştim. Şimdiyse en ünlü romanı olan Düello’yu okudum ve çok beğendim. Kitap yorumuna geçmeden önce belirtmek
2023 9. kitabı
Tolstoy, Çehov gibi devlerin hayranı olduğu bir kalem. Onlar kadar iyi yazıyor neredeyse. Nedense onlar kadar bilinmiyor. Bir kışlada geçen ve romantik boyutları da olan bu muhteşem roman, hayatın anlamı, askerlik mesleği, insanın kaderi üzerine söyleyecek çok sözü olan gerçek bir başyapıt. Müthiş bir okuma hazzı veren bu kitabı her has edebiyat okuru okusun isterim. Rus edebiyatı sevenler ise yaşam boyu unutamayacaktır bu eseri ve kahramanını.
2025 261. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2025 21:27
Bazen savaş, iki ordu arasında değil, insanın kendi içinde yaşanır… Kuprin’in Düellosu, yalnızca askerlik kurumuna bir eleştiri değil; hayatın anlamını kaybetmiş bir insanın içsel çırpınışlarının romanı. Çarlık Rusyası’ndaki boğucu askeri disiplin, kişiliği ezilen subaylar, anlamsız emirler ve sürekli bir “kaçmak isteği”… Kitaptaki kahraman, aslında bir kişi değil: koca bir yalnızlık duygusu. İç sıkıntısının, boşluk hissinin ve sistemin yuttuğu ruhların temsilcisi. Kuprin, insan doğasına dair sert ama dürüst bir aynayı yüzümüze tutuyor. Ve belki de en çok şunu soruyor bize: “İnsan, kendine karşı açtığı savaşı kazanabilir mi?”

Aleksandr İvanoviç KuprinYazar · 10 kitap
Aleksandr İvanoviç Kuprin, en çok The Duel ve Yama: The Pit adlı romanlarının yanı sıra Moloch, Olesya, "Kaptan Ribnikov", "Zümrüt" ve Garnet Bilezik adlı romanlarıyla tanınan bir Rus yazardır. Aleksandr Kuprin, 1870 yılında Narovchat, Penza'da, Penza Valiliği'nde bir hükümet yetkilisi olan Ivan Ivanovich Kuprin'in oğlu olarak dünyaya geldi. Annesi, Liubov Alekseyevna Kuprina'dır. Babası Rus, annesi ise 19. yüzyılda servetinin çoğunu kaybetmiş soylu bir Volga Tatar ailesine mensuptu. 1871'de 37 yaşındaki babası koleradan öldü. Üç yıl sonra Aleksandr'ın annesi, genç Aleksandr'la birlikte Kudrino, Moskova'daki Dullar Evi'ne taşındı; bu dönem onun "Beyaz Yalan" (1914) adlı öyküsüne de yansıyordu.[8] 1876'da, daha sonra 'çocukluk şikâyetleri' olarak adlandıracağı şeyin kaynağı olan Razumovsky yatılı okuluna girdi.