Duino Ağıtları

Rainer Maria Rilke
Ne Kadar Kitap Kurdusun?
0-30p: Kontrollü okuyucu 📖 40-70p: Hafif bağımlı 👀 80p+: Geçmiş olsun, kitaplar seni ele geçirmiş 😅
Gaspara Stampa’yı, ta ki sevgilisi çekip gitmiş bir kız, aşkın bu yeğin örneğinden esinlenip de öyle içten desin kendine: Ah keşke ben de onun gibi olsaydım? Vakti gelmesin mi artık şu köhne acılarımızın bereket saçmasının? Gelmedi mi vakti severek kurtarıp da kendimizi sevgiliden, sarsıla titreye var kalmamızın: ok nasıl katlanırsa kirişe, kendisinden daha fazla bir şey olmak için fırlayışta birikmek üzere. Kalış çünkü hiçbir yerdir.
Sayfa 18 - Everest Yayınları, Çeviren: Cem Yavuz
BİRİNCİ AĞIT
Belki de bize kalan öylesine bir ağaçtır şu yamaçta, her gün her gün yeniden görelim diye; ya da dünün sokağı belki veya bizimle olmaktan hoşlanmış ve bu yüzden gitmeyip kalmış bir alışkanlığın çarpık sadakati.
Sayfa 15 - Everest Yayınları, Çeviren: Cem Yavuz
Dördüncü Ağıt
Ey ağaçları hayatın, ne zaman kışınız ah? Yek ahenk değiliz biz. Göçmen kuşlar gibi içten içe biliyor değiliz. Köhnemiş ve bitik, öyle rüzgârlara vurup aniden kendimizi gömülüveriyoruz umursamaz göletin dibine. Çiçek açmakla solmak aynı anda ayan oluyor bize. A s l a n l a r dolaşıyor hâlâ bir yerlerde ve bilmiyorlar acziyet nedir, ihtişamları sürdükçe.
Sayfa 39 - Everest Yayınları, Çeviren: Cem Yavuz
Günah, Tanrı'ya giden en harika dolambaçlı yoldur...
Alıntı