Dullara Yas Yakışır

Erendiz Atasü
Erendiz Atasü, Dullara Yas Yakışır adlı bu kitabında yine kadınların yüreğine dokunuyor. Kadın sorununa en duyarlı yaklaşan yazarlardan biri olan Atasü, öykülerinde kadını, sevginin rolünü ve kadının yerini gösterdiği gibi, bunların çağdaş kadının gerçek duyguları ve özlemleriyle çeliştiğini de sergiler. Dullara Yas Yakışır'daki öyküler, 80'li yıllardaki toplumsal koşulların ışığı çerçevesinde her yaştan kadının toplumdaki yerini, iş ve aile hayatındaki sıkıntılarını yalın bir dille okuyucuya sunuyor. "... Ve kadınlar oyunlarını kendileri yazmazlar, onlar için önceden yazılmış rollere çıkarlar. Ve yaşam boyu başkalarının kararlaştırdığı rolleri sürdürürler. Birer "oyun kişi" olup çıkarlar. Kadınların yaşamı budur işte. Onlar gerçeği arayamaz, bulsalar bile söyleyemezler; ne kocalarına, ne çocuklarına, ne patronlarına. Gerçek dudaklarını yakar, cezalandırır onları.
202 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1983
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Kendimle kendimce..
202 syf.
·
Puan vermedi
Adım Ferah. Emekliyim, 2 çocuk annesi ve bekarım. Hayır dul değil bekar. ‘’Dul’’ eşi ölenler için nüfusta uygun görülen medeni hal ibaresi artık. Hani şu ‘’ dulun ambarı dolu dahi olsa bir çini
Dullara Yas Yakışır
Dullara Yas YakışırErendiz Atasü · Everest Yayınları · 201241 okunma
202 syf.
5/10 puan verdi
Sosyal medyanın abarttığı bir kitap olmuş. Birkaç yer dışında genel olarak okurken çok sıkıldım. İşçi sınıfını, kolejlerde okumuş yurtdışı eğitimi almış ‘beyaz Türklerin’ anlatmasından kaynaklanan bir yavanlık var kitapta. Duygular içinize işlemiyor. Bazen bir cümle okursunuz içiniz cız eder, o yok işte. Bir de bazı bölümleri başka biri yazmış gibi bir dili var. Sanki kitabın 2 yazarı varmış gibi cümlelerin yapısı birbirinden farklı geldi. 2 günde okunacak bir kitabı 1 haftada zor bitirdim merak uyandırmadığı için. Ama edebi dil de yoktu. Bazen cümlelerin güzelliği okumana sebep olur, konunun gidişatı değil. Öyle aşkla altını çizdiğim cümle de pek olmadı. Sonuç olarak tavsiye etmem. Bir ömrü hayatımız ve okunacak çok fazla güzel kitap var, daha satın almadıysanız başka kitaplara göz atın derim :)
Dullara Yas Yakışır
Dullara Yas YakışırErendiz Atasü · Everest Yayınları · 201241 okunma
202 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
"Dullara Yas Yakışır'daki öyküler, 80'li yıllardaki toplumsal koşulların ışığı çerçevesinde her yaştan kadının toplumdaki yerini, iş ve aile hayatındaki sıkıntılarını yalın bir dille okuyucuya sunuyor. "... Ve kadınlar oyunlarını kendileri yazmazlar, onlar için önceden yazılmış rollere çıkarlar. Ve yaşam boyu başkalarının kararlaştırdığı rolleri sürdürürler. Birer "oyun kişi" olup çıkarlar. Kadınların yaşamı budur işte. Onlar gerçeği arayamaz, bulsalar bile söyleyemezler; ne kocalarına, ne çocuklarına, ne patronlarına. Gerçek dudaklarını yakar, cezalandırır onları. "kadınların yüreğine dokunuyor. Kadın sorununa en duyarlı yaklaşan yazarlardan biri olan Atasü, öykülerinde kadını, sevginin rolünü ve kadının yerini gösterdiği gibi, bunların çağdaş kadının gerçek duyguları ve özlemleriyle çeliştiğini de sergiler." Ere
Erendiz Atasü
Erendiz Atasü
güçlü kalemin den, toplumsal soruna. Parmak basıyor bır bakın
Dullara Yas Yakışır
Dullara Yas Yakışır
Dullara Yas Yakışır
Dullara Yas YakışırErendiz Atasü · Everest Yayınları · 201241 okunma

Yazar Hakkında

Erendiz Atasü
Erendiz AtasüYazar · 31 kitap
1947’de Ankara’da dünyaya geldi. Öğretmen bir anne-babanın tek çocuğu olarak büyüdü. 1964’te Ankara Koleji’nden, 1968’de Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı fakültede akademik yaşantısına devam etti. 1974’te doktor, 1980’de doçent, 1988’de profesör unvanlarını aldı. Farmakognozi dalında öğretim üyesi olarak 1997’e kadar çalıştı. 1997’de emekli oldu. 25 yaşında lisansüstü öğrencisi olarak gittiği Londra’da öykü yazmaya başladı.[1] Öykülerinde kadın sorunlarını işledi. İlk öyküsü 1981’de yayımlandı. O tarihten bu yana öyküleri Sanat Edebiyat'81, Düşün, Çağdaş Türk Dili, Varlık gibi dergilerde; edebiyat sorunları, kitaplar, kadın özgürlüğü, laik toplum ve Cumhuriyet devrimleri üzerine deneme, inceleme ve makaleleri Saçak, Çağdaş Türk Dili, Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap, Varlık, Pairüs gibi dergilerde, Cumhuriyet, Aydınlık gazetelerde yayımlanmaktadır. Akademi Kitabevi’nin öykü yarışmasında birincilik kazanan öykü dosyası, 1983’te “Kadınlar da Vardır” adıyla kitaplaştı. Bu kitabı Lanetliler (1985), Dullara Yas Yakışır (1988), Onunla Güzeldim (1991) öykü kitapları izledi. Kimi öyküleri başka dillere çevrildi; Birleşik Kralıık, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya, Hollanda, İsviçre, İtalya, Çek Cumhuriyeti ve Hırvatistan’da yayımlanan öykü antolojilerinde yer aldı. 1991’de ilk romanı Dağın Öteki Yüzü yayımlandı. Bu eserle Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazandı. 1997’de yayımlanan Taş Üstüne Gül Oyması öykü kitabı ile Yunus Nadi ve Orhan Kemal Armağanları’na, 2010’da Hayatın En Mutlu An’ı öykü kitabı ile Dünya Kitap ve Yunus Nadi Armağanları’na değer bulundu.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.