Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Düşünceler

Malik Bin Nebi

Düşünceler Gönderileri

Düşünceler kitaplarını, Düşünceler sözleri ve alıntılarını, Düşünceler yazarlarını, Düşünceler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bizim de fikirleri ve kültürü yayacak Uyanış hareketlerimizin sanatsal boyutunu teşvik edecek akademik kurumlarımız olmalı....
Sayfa 123 - ManaKitabı okudu
268 syf.
10/10 puan verdi
Dünya görüşü ve müslüman ca duruş ta Çok zevkle çok zevkle okuduğum defaatle altını çizdiğim ara ara dönüp okumaktan hoşlandığım bir kitap Mâlik bin Nebi ekol dür....
Düşünceler
DüşüncelerMalik Bin Nebi · Mana Yayınları · 200822 okunma
Reklam
Medeniyet; sorunlara karşı karamsar değil iyimser bir bakış açısıyla ödev/sorumluluk bilincini kuşanmış bir toplum tarafından kapsayıcı bir şekilde inşa edilebilir organizasyondur. Yükselen kalkınan toplum ödevleri bakımından fazlalığa sahip bir toplumdur. Örneğin Hindistan belli bir üretim fazlalığına sahip olduğu için yıllık gayri safi hasilasinin %2 yeni projelerin finansmanında kullanmaktadır. Çin ise %16 'sini kullanmaktadır. Orta Asya yönetimi halkının ödev bilincine çağırmş bunu özendirmiştir. Kur'an'ın Kerim'de Müslümanları önce ödev ve sorumluluklarını gözetmeye, bunların gereklerini yapmaya davet etmiştir. Haklar doğal olarak bunu takip etmiştir.(1) (1) Şam, Milli Birlik Külübü, 29 Ağustos 1960 tarihli konferans/ konuşma Not: Rakamlar Konuşmanın Yapıldığı Döneme İlişkindir. Mâlik bin Nebî / Düşünceler SH,21 -35, ~ Mana Yayınları
268 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
(Bu kitap farklı farkı konferanslar bütününü oluşturmaktadır.) Malik Bin Nebi, Cezayirli Müslüman mütefekkirlerden birisidir. Düşünceler kitabında Müslümanların ve Dünyanın içine düştüğü durumu ortaya çıkarıp meselelere özgüvenli bir biçimde cevap vermeye kalkışmıştır. Medeniyetin oluşumu, Kültür, Teknolojik gelişmeler üzerine yaptığı çözümlemeler üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala geçerliliğini korumaktadır. Ona göre medeniyet bir sentezden ibarettir. Dolayısıyla dünyaya duyarsız medeniyet inşa etmek imkansızdır. Malik Bin nebi, bu meseleyi Hristiyan Batı medeniyetinin oluşumunu örneklendirerek açıklar. Aynı süreçlerle karşılaşan islam medeniyeti ve Japonyanın kıyasını yaptıktan sonra, Japonların gelişmesi, islam medeniyetinin geri kalma sebebini Japonyanın Batı medeniyeti karşısında öğrenci, İslam medeniyetinin ise müşteri konumunda olmasından kaynaklandığını söyler. Değerli Mütefekkirin Ali Şeriati ve Nurettin Topçudan sonra dikkate alınması gereken şahsiyetlerden birisi olduğunu düşünüyorum. Her yazar düşünsel olarak ve kalibre açısından aşılması için okunmalı diyor, sizleri Allahın selamı ile selamlıyorum.
Düşünceler
DüşüncelerMalik Bin Nebi · Mana Yayınları · 200822 okunma
“Zorluklar, yaratıcı tehditlerdir. Çünkü insanları tepki göstermeye özendirirler.” Toynbee
“Gerçek bütün çıplaklığıyla önümüzde dururken kavramların da pek önemi yoktur.”
Reklam
“Bana göre bireye musallat olan zorlukların, habire yolunu kesen sıkıntı ve engellerin kaynağı, sırf kendisi değil, aynı zamanda yaşadığı toplumla ilişkisidir. Gelişmiş ve uygar bir toplum, değeri ne olursa olsun ferde insanca yaşama güvencesi sunar. Geri kalmış bir toplum ise bu güvenceleri sunmaz, sunma imkanından yoksundur.”
“...Zorluklar, sağlıklı toplumsal hayatın en büyük müjdecileridir,”
İnsanın ne kadar kötülük içinde olursa olsun benliğinde var olan iyiliği yitirmediğidir. Çünkü yüreğinde asıl olan iyiliktir. Kötülük ise gelip geçici bir durumdur. Bütün bunların anlamı, iyiliğin de her canın derin ve güçlü bir şekilde hissettiği olduğudur.
Sayfa 266
Medeniyetimiz inşa ederken ihtiyacımız ola- cak bir sürü araç gereci Batı Medeniyetinden almamız gerekir. Örneğin bazı araçları üretemi- yorsak, bunları dışarıdan ithal etmemiz gerekir. Gün gelip kendi ürettiklerimiz sayesinde bunlarada muhtaç olmaktan kurtuluruz.
Sayfa 212
Reklam
Yani bu hareket, bir yığma değil bir inşa hareketi olmalıdır. Zira dışarıdan ithal edilen eşya yığınları medeniyet yapamazlar. Medeni- yet, belli bir fikrin damgasını vurduğu bir yapı- dır. Tıpkı mimar ve mühendisin kafasındaki fikri projelendirerek uygulaması gibi.
Sayfa 146
Fransız ihtilalinin "Ne rab, ne efendi isteriz" sloganına mukabil, Islam devrimini "Ne kölelik isteriz, ne tiranlık!" şeklinde ifade etmek mümkündür.
Sayfa 103
İslam hukukuna göre, toplum yararı, fert yararına terrcih edilir. Ancak tatbikat, ferdi hürriyetlere uygulanan kısıtlamayı maddi ve manevi olarak mümkün olduğu kadar yumuşatır.
Sayfa 105
Asıl tedavi, şartlar ne olursa olsun var olan toplumsal po tansiyelleri kullanarak bir medeniyet inşa et. mektir. "Bu medeniyet, medeniyet öncesi döne. min engel ve kalıntılarından kurtulduğu ölçüde aşamalı olarak kendi enstrümanlarını üretecektir.
Sayfa 78
27 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.