Düşünceler

Malik Bin Nebi

Düşünceler Sözleri ve Alıntıları

Düşünceler sözleri ve alıntılarını, Düşünceler kitap alıntılarını, Düşünceler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fransız ihtilalinin "Ne rab, ne efendi isteriz" sloganına mukabil, Islam devrimini "Ne kölelik isteriz, ne tiranlık!" şeklinde ifade etmek mümkündür.
Sayfa 103
Medeniyetimiz inşa ederken ihtiyacımız ola- cak bir sürü araç gereci Batı Medeniyetinden almamız gerekir. Örneğin bazı araçları üretemi- yorsak, bunları dışarıdan ithal etmemiz gerekir. Gün gelip kendi ürettiklerimiz sayesinde bunlarada muhtaç olmaktan kurtuluruz.
Sayfa 212
Reklam
Medeniyet; sorunlara karşı karamsar değil iyimser bir bakış açısıyla ödev/sorumluluk bilincini kuşanmış bir toplum tarafından kapsayıcı bir şekilde inşa edilebilir organizasyondur. Yükselen kalkınan toplum ödevleri bakımından fazlalığa sahip bir toplumdur. Örneğin Hindistan belli bir üretim fazlalığına sahip olduğu için yıllık gayri safi hasilasinin %2 yeni projelerin finansmanında kullanmaktadır. Çin ise %16 'sini kullanmaktadır. Orta Asya yönetimi halkının ödev bilincine çağırmş bunu özendirmiştir. Kur'an'ın Kerim'de Müslümanları önce ödev ve sorumluluklarını gözetmeye, bunların gereklerini yapmaya davet etmiştir. Haklar doğal olarak bunu takip etmiştir.(1) (1) Şam, Milli Birlik Külübü, 29 Ağustos 1960 tarihli konferans/ konuşma Not: Rakamlar Konuşmanın Yapıldığı Döneme İlişkindir. Mâlik bin Nebî / Düşünceler SH,21 -35, ~ Mana Yayınları
“...Zorluklar, sağlıklı toplumsal hayatın en büyük müjdecileridir,”
“Gerçek bütün çıplaklığıyla önümüzde dururken kavramların da pek önemi yoktur.”
Asıl tedavi, şartlar ne olursa olsun var olan toplumsal po tansiyelleri kullanarak bir medeniyet inşa et. mektir. "Bu medeniyet, medeniyet öncesi döne. min engel ve kalıntılarından kurtulduğu ölçüde aşamalı olarak kendi enstrümanlarını üretecektir.
Sayfa 78
Reklam
İnsanın ne kadar kötülük içinde olursa olsun benliğinde var olan iyiliği yitirmediğidir. Çünkü yüreğinde asıl olan iyiliktir. Kötülük ise gelip geçici bir durumdur. Bütün bunların anlamı, iyiliğin de her canın derin ve güçlü bir şekilde hissettiği olduğudur.
Sayfa 266
Kuzey Afrika insanının kullandığı bir deyime kalmıştır: "Azığı yiyor, ölümü bekliyoruz." Varlığının sebep ve hikmetlerini tamamıyla yitirmiş bir toplumu ifade etmek için bundan daha güzel bir cümle olabilir mi?
Sayfa 57
Seküler demokrasi
"Seküler Demokrasi" veya "Laisizm" insana önce haklar ve sosyal güvenceler sunsa da onu iki tehlikeyle baş başa bırakır: İnsan ya belli çıkar gruplarının, dev sermaye topluluklarının komplolarına kurban olup köleleşir. Ya da diğer insanları sınıfsal bir diktatörlüğün baskısı altında ezer.
Sayfa 97 - Mana yayınları
“Zorluklar, yaratıcı tehditlerdir. Çünkü insanları tepki göstermeye özendirirler.” Toynbee
Reklam
Bizim de fikirleri ve kültürü yayacak Uyanış hareketlerimizin sanatsal boyutunu teşvik edecek akademik kurumlarımız olmalı....
Sayfa 123 - ManaKitabı okudu
“Bana göre bireye musallat olan zorlukların, habire yolunu kesen sıkıntı ve engellerin kaynağı, sırf kendisi değil, aynı zamanda yaşadığı toplumla ilişkisidir. Gelişmiş ve uygar bir toplum, değeri ne olursa olsun ferde insanca yaşama güvencesi sunar. Geri kalmış bir toplum ise bu güvenceleri sunmaz, sunma imkanından yoksundur.”
Yani bu hareket, bir yığma değil bir inşa hareketi olmalıdır. Zira dışarıdan ithal edilen eşya yığınları medeniyet yapamazlar. Medeni- yet, belli bir fikrin damgasını vurduğu bir yapı- dır. Tıpkı mimar ve mühendisin kafasındaki fikri projelendirerek uygulaması gibi.
Sayfa 146
Avrupa bugün tam bir durgunluk ve atalet buhranı yaşamaktadır.
Sayfa 60
Yeni bir medeniyet inşa etmemiz şarttır.
Sayfa 39
24 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.