Rusça Kitaplar ve Onları Okuyanlarla Maceralar

2020 352. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2020 12:26
EcinnilerElif Batuman · Doğan Kitap · 201130 okunma
2017 18. kitabı
Dostoyevski, Puşkin, Tolstoy, Çehov, Ahmatova, Gogol, Babel ve başka Rus yazarları, ayrıca King Kong, Ali Şir Nevai ve başka pek çok şey üzerine, hem eğlendirici hem de öğretici bir inceleme… Elif Batuman, Amerika’da “2010’un En İyi Kitapları” listelerinde yer alan ilk kitabı Ecinniler’de, özyaşamöyküsü, gezi günlüğü, deneme, eleştiri ve inceleme formlarını incelikle iç içe geçirerek, Türkiye, Amerika, Rusya ve Özbekistan’da “Rusça kitaplar ve onları okuyanlar”la yaşadığı maceraları anlatıyor. Bana biraz sıkıcı geldi kitap.Aslında bilgilendirici bir kitap fakat anlayamadığım bir nedenden dolayı zorla bitirdiğim bir kitap.
EcinnilerElif Batuman · Doğan Kitap · 201130 okunma
2024 59. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2024 00:00
Rus edebiyatı sevenlerin pek seveceği bir kitap Ecinniler. Elif Batuman roman yazmak isterken nasıl akademisyen olduğunu ve Rusçaya yönelmesini anlatmakla başlıyor, yolculuklarından bahsediyor ve birçok eserle ilişkilendiriyor yaşadıklarını. Kişisel tarihin Rus edebiyatı tarihiyle birleştiği eğlenceli bir kitap. Akademik bir dili yok, sohbet eder gibi. Yazarlarla ilgili ilginç anektodlar var, görsele örnek ekledim. Henüz Dostoyevski’nin Ecinniler’ini okumadım, son bölüm o kitaba ayrılmış. Okumadığım sayılı Dostoyevski kitabının denk gelmesi, artık oku işareti:) Ecinniler’i okuyunca döneceğim bu kitaba. Bir de Isaac Babel kitabı vardı bende sanki, bulamadım. Onu da okuyup dönmeliyim. Bu kitap Amarika’da 2010’un en iyi kitaplar listesinde yer almış
2024 53. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2024 18:34
Güzel kitap ama sanki bazen insanı zorlayan bazen de sıkan bir kitap.Eğer biraz yazma merakınız varsa birkaç ipucu da alınabilir.Okurken okumadığım romanlar ve yazarlar hakkında bilgiler edindim.Dostoyevski hakkında bilmediğim bazı şeyleri de öğrenmiş oldum.Kştapta sadece Dostoyevski yok Tolstoy,Babel,Thomass Mann ,Çehov ve ismini hatırlayamadığım yazarlar ve şairler hakkında bilgiler vee yazarın kendisi hakkında bilgiler.Yazarımızın Özbekistan 'a yaptığı yolculuğu ,dil öğrenme çabası ve edebiyat hakkında düşünceleri.
2024 27. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2024 00:00
Bayılarak okudum... Edebiyatsever herkesin de severek okuyacağını düşünüyorum. Bir kere çok keyifli bir dille yazmış yazar, öyle ki güldüğüm, gülümsediğim yerler oldu. Yazarın rus edebiyatına sevgisinin onu götürdüğü yolculukları anlatıyor özetle. California dan Semerkand'a, Stanford'dan St petersburg'a yaptığı yolculuklarda hem kitapların, hem de yazarları izini sürüyor yazar. Bu yolculuklar akademik kariyerini de etkiliyor tabii. Semerkand'a yolculuğu ve orada yaşadıklarını okuyunca insanın tutkusunun aşamayacağı engel yok gibi geliyor bana.. Kişisel tarihiyle bu klasik eserleri çok güzel harmanlamış yazar. E edebiyat dedikodusu da olunca işin içinde tadına doyulmuyor. Budala isimli kitabının da dilimize çevrilmesini dört gözle bekliyorum..
·304 syf.·
2024 264. kitabı
Batuman’ın Rus edebiyatı ile macerası üzerine kaleme aldığı anıları aslında eğlenceli. Özellikle bazı bölümleri büyük zevkle okudum. Ama Batuman Babel’i anlattığı bölümlerde olduğu gibi anlatımı çok dağıtabiliyor. Verdiği bilgiler ile anılar kaotik bir şekilde anlatılmıştı. Bu yüzden elimde biraz süründü kitap. Yazılarda dilinin de yetkin olduğunu söyleyemem. Yine de fikir olarak sevdiğim, fırsat verilmesi gereken kitaplardan biri.
Deneme
EcinnilerElif Batuman · Can Yayınları · 202430 okunma
Elif Batuman’ın Amerika’da “2010’un En İyi Kitapları” listesinde yer alan ilk kitabı Ecinniler, kulübümüz, Sabit Kalem tarafından seçilince, alıp okudum. İtiraf ediyorum, kulüp seçmeseydi özellikle

Elif BatumanYazar · 3 kitap
Elif Batuman New York'ta doğdu, New Jersey'de büyüdü, Stanford Üniversitesi'nde karşılaştırmalı edebiyat doktorası yaptı. Şu sıralarda Koç Üniversitesi'nin konuk yazarı olarak İstanbul'da yaşıyor ve The New Yorker'da yazıyor. Yazılarıyla Rona Jaffe Vakfı Yazarlar Ödülü ile Whiting Yazarlar Ödülü'nü kazanan Batuman, Şubat 2010'da çıkan ilk kitabı Ecinniler: Rusça Kitaplar ve Onları Okuyanlarla Maceralar ile 2010'da National Book Critics Circle's Award finalistleri arasında yer aldı, 2011 yılında da Paris Review dergisinin ilk kez verilen Terry Southern Mizah Ödülü'nü kazandı.