Edebiyatta Mimarlık

Hikmet Temel Akarsu

Edebiyatta Mimarlık Konusu

Mimarlık, mühendislik, şehircilik, kentleşme, endüstri ürünleri tasarımı, peyzaj tasarımı, arkeoloji, kültür, sanat vb. konu başlıklarında kitaplar yayımlayan YEM Yayın'ın yeni kitabı Edebiyatta Mimarlık çıktı. YEM Yayın'ın yeni kitabı Edebiyatta Mimarlık, mimarlığın edebiyatla ilişkisini irdelemek ve başta tasarımcılar olmak üzere mimarlığa ilgi duyan tüm okuyucular için yepyeni algı kapıları açmak amacıyla kurgulanmıştır. Edebiyatta Mimarlık sözel, düşünsel, kurgusal, estetik, santimantal, insan ruhunu eksen alan yaratıcı dünyasıyla edebiyatın ve aynı amaca farklı yollardan ulaşmaya çalışan mimarlığın iki kadim disiplin olduğunun ve bu ikisinin içinde birbirini besleyen sayısız unsur bulunduğunun bilinciyle kurgulanmıştır. Mimarların, edebiyatın önemli yapıtlarında, önemli yazarlarca yaratılmış mekân kurgusunu içselleştirdikleri takdirde emsalsiz bir imge ve düş dünyasına ulaşacakları ve bu deryada bulduklarıyla yapıtlarını çok daha nitelikli ve değerli bir noktaya taşıyacakları öngörüsüyle hazırlanmıştır. Mimar, sanatçı, felsefeci ve akademisyenlerden oluşan 55 önemli ismin katkı koyduğu Edebiyatta Mimarlık, Hikmet Temel Akarsu ve Nevnihal Erdoğan'ın yaklaşık yedi yıllık bir sürede hazırlanan bir projenin sonucu. Kitapta, dünya ve Türk edebiyatından yaklaşık 100 önemli yazarın mimarlığa vurgu yapan edebi yapıtları; Mimarlığa Referans Veren Klasikler, Mimarlıktan İlham Alan Romanlar/Mimarlığa İlham Veren Romanlar, Seyahatnameler ve Biyografik Seyahatnameler, Ütopyalar, Bilimkurgu ve Distopyalar gibi kategoriler altında incelendi ve her yapıtın mimari evreni Türkiz Özbursalı'nın çizimleriyle canlandırıldı. Bir tür okuma kılavuzu niteliği de taşıyan kitabı okumanın sadece mimarlar, tasarımcılar, şehir plancıları, sanatçılar için değil yaşanılabilir, iyi tasarlanmış çevreler arzulayan, kentli bilincine sahip herkes için elzem olduğunun altını çizen Hikmet Temel Akarsu ve Nevnihal Erdoğan, Edebiyatta Mimarlık'ın neden mutlaka okunması gerektiğini şöyle açıklıyorlar: "Kitapta yer verilen eserler, hayatı en açıklayıcı yönleri ve mimari arka planlarıyla birlikte ortaya koymuşlardır... Geleceğin kentlerini sağaltmak, güzelleştirmek ve daha yaşanır kılmak için bu şaheserleri dikkatlice okumak, duyumsamak, özümsemek gerekmektedir."
Tahmini Okuma Süresi: 17 sa. 0 dk.Sayfa Sayısı: 600Yayınlanma Tarihi: Eylül 2016Yayınevi: Yem Yayınları
ISBN: 9786054793570Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Türler:

Puan

810 üzerinden
4 Puan · 1 İnceleme

Edebiyatta Mimarlık Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
Berivan Arslan

Berivan Arslan

@Arslnbrvn
·
06 Aralık 2020 00:39
Puan vermedi
Kitabı bitirmek uzun zaman alacak çünkü incelenen kitapların çoğunu okumadığım düşünülürse bu uzun bir serüven demek , keyfini sonuna kadar çıkarmaya çalışacağım . Mesleğimi seviyorum okumayı da ikisinin kesişimi bana çok şey katacaktır . Hadi bakalım....
6 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 71.0
Erkek% 29.0
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Hikmet Temel Akarsu
Hikmet Temel AkarsuYazar, Editör · 29 kitap
Romancı, öykücü ve hiciv yazarı Hikmet Temel Akarsu 1960 yılında Gümüşhane’de doğdu. Dokuz yaşında ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. İTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. Mimarlık yapmayıp, kendini yaşam düşü olan yazarlığa adadı. Roman, öykü, deneme, makale, eleştiri, oyun ve senaryo yazarlığı da dahil olmak üzere edebiyatın hemen hemen her alanında ürün verdi. Pen Club, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Mimarlar Odası üyesidir. İki öykü ve bir çocuk kitabı bulunan yazarın 13. romanı olan “Nihilist”, 2010’da Doğan Kitap tarafından yayımlandı.  

Edebiyatta Mimarlık Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Berivan Arslan

Berivan Arslan

@Arslnbrvn
·
24 Temmuz 14:10
Seçimler mi bizi olduğumuz yere getirir. Yoksa biz mi? Seçmediklerimizin ruhumuzda açtığı acılar mı? Başka bir yoldan gidebilseydik gider miydik? Yoksa gidilecek yol zaten en baştan belli mi? Değişebilir miyiz?
3 etkileşim
Oğuz Aktürk

Oğuz Aktürk

@distopikokur
·
16 Ocak 2021 17:11
Çocukluğa dair klişeleşmiş o hayaller, o naif yaşam idealleri bile "Pembe panjurlu bir evim olsun" temennisiyle başlar. Mimarlık sanatı çoğu zaman fark edilmese ve önemsenmese de ruhumuzun en mahrem noktalarına dokunur.
71 etkileşim
Berivan Arslan

Berivan Arslan

@Arslnbrvn
·
24 Temmuz 14:09
İnsanın doğadan koparak varacağı bir yer olamaz. Şehirlerimiz, birbiri üzerinde, insan ruhunun özünden uzaklaştıkça kasvet artar. Bizi bir bahçeye bırakmış alınyazımız yine aynı bizi bir belediye çukurunda terk eder. Üşürüz ve ayaklarımızın altındaki yer ile başımız üzerindeki gök dışında tutunacak bir şeyimiz kalmaz. Oysa insan bu değildir. İnsan bir dengedir.
3 etkileşim
Zeynep Tutulmaz

Zeynep Tutulmaz

@TUTULMAZ
·
05 Ağustos 2021 22:08
Kişiler yaşadıkları mekâna değerler yükledikleri ve bu değerler için bazı fedakârlıklarda bulunmaya başladıklarında orasının anlamlı bir kimliği bulunur.
8 etkileşim
Nur

Nur

@nur7n
·
31 Temmuz 2021 13:45
Her gerçek her kulağa göre değildir.
2 etkileşim

Edebiyatta Mimarlık İletileri

Tümünü gör
Kendime ve Mimarlık, Sanat ve Felsefeye Meraklı Olanlara Okuma Listesi
Elimde Olan Kitaptan Yola Çıkarak: Kitap
Edebiyatta Mimarlık
Edebiyatta Mimarlık
İçindekiler Kısmında I. Mimarlığa Referans Veren Klasikler 1.
İlyada
İlyada