Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eğitim ve Yaşamın Anlamı

Jiddu Krishnamurti

Eğitim ve Yaşamın Anlamı Gönderileri

Eğitim ve Yaşamın Anlamı kitaplarını, Eğitim ve Yaşamın Anlamı sözleri ve alıntılarını, Eğitim ve Yaşamın Anlamı yazarlarını, Eğitim ve Yaşamın Anlamı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Doğru Eğitim
Cahil insan öğrenim görmemiş olan değil, kendini 'bilmeyendir; öğrenim görmüş insan ise anlayış kazanmak için kitaplara, bilgiye ve otoriteye bel bağlıyorsa aptaldır. Anlayış sadece kendini bilme ile kazanılır ki, bu da insanın psikolojik sürecinin toplamı ile elde edilen farkındalıktır. Bu durumda gerçek anlamıyla eğitim, kendini anlamaktır çünkü varoluşun tamamı her birimizin içinde toplanmıştır. Şu anda eğitim olarak adlandırdığımız şey kitaplardan haber ve bilgi toplama durumudur; okuma bilen herkes bunu zaten yapar. Bu tip bir eğitim kendimizden kaçmamızı sağlayacak kurnaz bir yöntem sunar ve tüm diğer kaçışlar gibi kaçınılmaz olarak artan bir ıstırap yaratır. Çelişki ve kafa karışıklığı insanlarla, nesnelerle ve fikirlerle olan kendi yanlış ilişkilerimizin sonucudur ve bu ilişkiyi anlayıp başkalaştırana dek salt öğrenmek, olgular toplayıp çeşitli beceriler edinmek, bizi sadece yutan bir kaos ve yıkıma götürmekle kalır. Şu anda organize bir toplumda çocuklarımızı okula, ileri de hayatlarını kazanmalarını sağlayacak birtakım teknikler öğrenmeleri için gönderiyoruz, önceliğimiz ve en büyük isteğimiz çocuğumuzun uzmanlaşması; böylelikle ona güvenli bir ekonomik pozisyon sağlamayı umuyoruz. Fakat teknik eğitim kendimizi anlamamızı sağlayabilir mi?
Sayfa 15 - Omega yayınları
"...Yaşamı anlamak kendimizi anlamaktır ve bu, eğitimin hem başlangıcı hem de sonudur."
Reklam
Eğitim ve Yaşamın Anlamı / Jiddu Krishnamurti
"Bir yandan avukat veya doktor olmak için ağır bir eğitimden geçmelerine rağmen insanların hiçbir eğitim almadan çok önemli bir görev olan ebeveynliği üstlenmeleri gerçekten çok garip."
112 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Eğitim ve Yaşamın Anlamı
Modem eğitim zekâyı geliştirirken, insan varlığının top­lam sürecine bir anlayış getirmeden, gitgide daha fazla teori ve veri sunuyor. Bizler oldukça entelektüeliz; kurnaz zihinler geliştirdik ve açıklamalara takıldık. Akıl teori ve açıklamalar­la tatmin olsa da zekâ tatmin olmuyor ve varoluşun toplam sürecini anlamak için, zihin ile kalbin bütünleşmiş şekilde ha­reket etmesi gerekiyor. Zekâ sevgiden ayrı değildir."
Eğitim ve Yaşamın Anlamı
Eğitim ve Yaşamın AnlamıJiddu Krishnamurti · Omega Yayınları · 201259 okunma
Çocuk
Eğer çocuğa saygımız yoksa ve ona sadece ödül sunuyor ya da ceza ile tehtid ediyorsak, açgözlülük ve korkuyu teşvik etmiş oluruz.
Sayfa 30
Reklam
Olma fiilinin ne olduğunun tam olarak farkına vardığımızda, onu anlar ve ondan kurtuluruz; ancak ne olduğumuzun farkına varmak için olmadığımız bir şeyin ardından çırpınmayı bırakmalıyız.
Sayfa 19
İçsel güven aradığımız sürece, tüm yaşam sürecini anlayamayız.
Sayfa 18
"...kalbinde sevgi olmayan bir adam canavara dönüşür."
Teknik bilgi ne kadar gerekli olursa olsun, hiçbir şekilde içsel psikolojik baskılarımızla çelişkilerimizi çözümleyemeyecektir; teknolojinin kendi kendimizi yok eden bir araç haline gelmesinin nedeni ise, teknik bilgiyi yaşamın toplam sürecini anlamadan edinmemizden kaynaklanır. Atomu parçalamayı bildiği halde kalbinde sevgi olmayan bir adam canavara dönüşür.
Sayfa 17
Yaşamı anlamak kendimizi anlamaktır ve bu, eğitimin hem başlangıcı hem de sonudur.
Sayfa 11
Reklam
Mevcut eğitim sistemimizin başlıca amacı verimliliği geliştirmek. Böylece sanayileşmeye ve savaşa ayarlanmış olan bizler, bu acımasız rekabet ve karşılıklı yok etme makinesinin içinde sıkışıp kalmış durumdayız. Eğer savaşa yol açacaksa, eğer bize yok etme ve yok edilmeyi öğretecekse, eğitim baştan sonra başansız değil midir?
Sayfa 11
Eğer sadece bilim adamı, kitaplarla evli bir akademisyen ya da bilgiye bağımlı bir uzman olmak üzere eğitiliyorsak, o zaman dünyanın yıkımına ve sefilliğine katkıda bulunmuş oluruz. Yaşam daha üst seviyede yaşanabilir; ancak, bunu keşfetmemizi sağlamadığı sürece eğitimimizin nasıl bir değeri olabilir?
Sayfa 9
Sahip olma hevesi güzelliğe, duyulan sevgi değildir; gü­venlik arzusundan yükselir ve güvende olmak duygusuz ol­maktır. Güvende olma arzusu korku yaratır; etrafımızda di­renç duvarları ören bir tecrit sürecini devam ettirir ve bu du­varlar bütün duyarlılığı önler. Bir nesne ne kadar güzel olur­sa olsun kısa zamanda bizim için çekiciliğini kaybeder; ona alışırız ve bize bir zamanlar haz veren şey, boş ve donuk ha­le gelir. Güzellik hâlâ oradadır, ancak biz artık ona açık değilizdir ve bizim monoton günlük varoluşumuz tarafından yu- tulmuştur.
373 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.