Modern Klasikler Dizisi - 259

Orijinal Dil:
İngilizce

2025 377. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2025 20:04
İnsanlık planlanabilir bir şey değildir. Planlandığında, eksik kalır. Eksik Tohum, geleceği anlatan bir roman gibi başlar ama kısa sürede şunu hissettirir: Bu kitap aslında gelecek hakkında değil, insan doğası hakkında yazılmıştır. Anthony Burgess, bu romanda ilerleme fikrini tersyüz eder. Toplum düzenlenir, sistemler kurulur, krizler yönetilir; ama insanın içindeki eksiklik hiçbir zaman tamamlanmaz. Romanın “tohum”u tam da budur: İnsanın doyurulamayan arzusu. Burgess’in dünyasında ahlak esnektir, ideolojiler geçicidir, kurumlar sürekli şekil değiştirir. Bir dönem “erdem” sayılan şey, bir sonraki dönemde “suç” hâline gelir. Bu değişkenlik, romandaki asıl karanlığı yaratır. Okur yavaş yavaş şunu fark eder: Bu toplumda sorun fazlalık değil, anlam eksikliğidir. Romanın dili bilinçli olarak ironiktir. Burgess ciddi meseleleri mizahın soğuk yüzüyle anlatır. Okurken gülümsersin ama gülüşün hemen ardından hafif bir rahatsızlık gelir. Çünkü anlatılan dünya tuhaf değil — fazlasıyla tanıdıktır.
Eksik TohumAnthony Burgess · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202529 okunma

Anthony BurgessYazar · 12 kitap
John Burgess Wilson ya da bilinen adıyla Anthony Burgess (25 Şubat 1917 - 22 Kasım 1993), İngiliz roman yazarı, şair, besteci, eleştirmen, dil bilimci ve çevirmen. Otomatik Portakal isimli romanıyla tanınır. 1959 yılında Burgess'a ameliyat edilemez bir beyin tümörü tanısı kondu ve bir yıldan az ömür biçildi. İlk karısı Lynne'in geçimini sağlamaya kararlı olan Burgess 12 ay içinde beş buçuk roman yazdıktan sonra teşhisin yanlış olduğu anlaşıldı. Ne var ki artık tanınan bir yazar olmuştu. 50'den fazla roman ve kitap yazdı. Yapıtlarından bazıları şunlardır: Inside Mr. Enderby (1961), Napoleon Symphony: A Novel in Four Movements (1974), Abba Abba (1977), Earthly Powers (1980), The Devil's Mode (1989), A Dead Man in Deptford (1995)