Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

el-Fütûḥatü’l-Mekkiyye’den Fütüvvet Makamı

Muhyiddin İbn Arabi

el-Fütûḥatü’l-Mekkiyye’den Fütüvvet Makamı Gönderileri

el-Fütûḥatü’l-Mekkiyye’den Fütüvvet Makamı kitaplarını, el-Fütûḥatü’l-Mekkiyye’den Fütüvvet Makamı sözleri ve alıntılarını, el-Fütûḥatü’l-Mekkiyye’den Fütüvvet Makamı yazarlarını, el-Fütûḥatü’l-Mekkiyye’den Fütüvvet Makamı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Onlar gizli ilimlerin özüne sahiptir. "Susam" (özlü şey)dedikleri şeye sahiptirler.
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Dolayısıyla årif hakları sahiplerine verme makamin getirilir ve hakları sahiplerine vermek onun üzerine gerekirse, mutlak şekilde fütüvvet sergilemesi ve dolayısiyla mutlak olarak başkalarını [kendisine] tercih etmesi düşünülemez. Çünkü ilk olarak kendi nefsinin hakkını ödeyerek başlar. Nefsinin hakkını ödemekle başlarsa, fütüvvet şartını ihlal etmiş olur. Onunla başlamasa, fütüvvetin diğer tarafını, yani Allah'in emrine sarılmayı ihlal etmis olur böylece helak olur. Işte bu ikilemden kurtulmanın yolu, ben müminim ve yüce Allah "müminlerden canlarını satın almıştır demektir. Nefsim benim değil, Hakk'ındır. Bu yüzden onunla başlıyorum ve onu diğer nefslere tercih ediyorum, çünkü o benim değil, Allah'indır. Bu yüzdendir ki fütüvvet işlerin hakikatlerini idrakten perdelenmis kimseler nezdinde bilinen terkinde kemål bulur, zira nefsin Sahibi bana hakların ödenmesinde nefse öncelik ver mi emretmiştir.
el-Fütûḥatü’l-Mekkiyye’den Fütüvvet Makamı
el-Fütûḥatü’l-Mekkiyye’den Fütüvvet MakamıMuhyiddin İbn Arabi · İBER · 20232 okunma
Reklam
Fetâdan [delikanlıdan) sudûr eden işbu hareket ayette geçen gök ile yer arasındaki şeyler cümlesindendir. Benzer şekilde, Allah'ın gök ile yer arasında yarattığı her hareketli şeyin hareketi de abes değildir, çünkü Yaratıcı hikmet sahibidir [fiillerinde gayelidir].
Fetâ [delikanlı], kendisinden asla boş bir hareketin sudûr etmediği kimsedir. Bunun anlamı yüce Allah'in onu söyle söylerken işittiğidir: Göğü, yeri ve ikisi arasındakileri boş yere yaratmadık.(Sad Sûresi-27)
Fetâ [delikanlı], düşmanlığı olmayan kimsedir. Çünkü düşmanlık ya verecek ya da alacak konusunda olur. Dolayısıyla fetânın [delikanlının] düşmanı olmaz.
Şu halde fütüvvetin hakikati insanın Allah'tan elçilerin diliyle gelen şeriat kılınmış bilgiyi nefsinin hevâsına, aklının delillerine ve düşüncesinin hükmüne, eğer kendisi için şeriat belirleyen şâri'nin ilmine muhalefet ederse, tercih etmesidir. İşte böyle davranan kişi fetâdır.
Reklam
Rabbinin emrini nefsinin arzusuna tercih eden herkes fetâdır. İbnü'l-Arabi
İber Yayınları - Fütüvvet Kitaplığı - 2023