El-İhtiyar Tercümesi (4 Cilt Takım)

Abdullah b. Mahmûd Mevsıli

El-İhtiyar Tercümesi (4 Cilt Takım) Sözleri ve Alıntıları

El-İhtiyar Tercümesi (4 Cilt Takım) sözleri ve alıntılarını, El-İhtiyar Tercümesi (4 Cilt Takım) kitap alıntılarını, El-İhtiyar Tercümesi (4 Cilt Takım) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Âlimler Arasındaki Yeri...
Usûl-i fıkıh ve fürû-i fıkıhda kendi asrında tek adamdı. Nassların hepsi ezberinde olduğu ve tatbikat durumlarını gayet iyi bildiği için, fetva verme zamanında onlara müracaat etmeğe ihtiyaç duymazdı.5[5]
Sayfa 6 - Muallim Neşriyat - 5[5] Abdullah b.Mahmûd b.Mevdûd el Mavsılî, El-İhtiyar li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 1/9.
Guslü Gerektiren Sebepler...
5 ve 8- Cuma için, iki bayram için, ihrama girmek için gusletmek sünnettir: Müstehab olduğuna dair zayıf bir görüş vardır; buna göre, cuma ve bayramlarda kalabalıklara girilmektedir. İnsanların birbirlerinin hoş olmayan kokularından rahatsız olmamaları için, gusletmeleri müstehab olur.
Sayfa 30 - Muallim Neşriyat
Reklam
Abdesti Bozan Şeyler...
6- Namazda kahkaha ile gülmek abdesti bozar (Îmâm Şâfıî): Bununla ilgili olarak 'yedi şeyden ötürü abdestin yeniden alınması'yla ilgili hadîs nakledilmişti. Yine bir başka hadîs-i şerîfde şöyle buyurulmuştur: “Dikkat edin! Sizden kahkahayla gülen biri abdesti de namazı da yenilesin.” Bu kıyasa muhalif olarak vârid olduğu için, kâmil namazlara mahsus bir hükümdür. Öyle ki; bir kimse cenaze namazında tilâvet secdesinde gülerse, abdesti bozulmaz. Kahkaha; yanındakinin duyacağı kadar gülmektir. Bu hem namazı, hem de abdesti bozar. Bir insanın sadece kendisinin duyabileceği kadar gülmesine 'dıhk' denilir. Bu ise sadece namazı bozar. Tebessüme gelince; onu ne sahibi duyar, ne de başkası. Bunun bir hükmü yoktur. Bir kimse abdestinin bozulduğu hususunda şüphe ederse; bu onun ilk şüphesi ise, yeniden abdest alır. Çünkü o hadesin meydana gelişini yakînen biliyor; ama hadesin giderildiğinden şüphe ediyor. Ama çok defalar şüpheleniyorsa, abdesti yenilemez. Zira bunda sıkıntı vardır. Abdestinin bozulduğunu kesin olarak bilir, ama ondan sonra abdest alıp almadığından şüphe ederse veya bunun tersi olursa, kesin olarak bildiğine göre hareket eder.23[13]
Sayfa 22 - 23 — Muallim Neşriyat
Mesh...
Meshin bir defadan fazla yapılmaması gerekir; zira tekrarlanması yıkamak olur. Oysa bize emredilen yıkamak değil, meshetmektir.15[5]
Sayfa 14 - Muallim Neşriyat
Din, fikir yürütmeyle olsaydı mestin üstüne değil, altına meshedilirdi. Fakat ben Rasúlullah'ı gördüm, mestlerin üzerini meshediyordu. Hz.Ali (ra)
Sayfa 70
Abdestin Sünnetleri...
4 ve 5- Ağzı üç defa suyla çalkalamak, üç defa buruna su vermek: Her defasında yeni su ile bunu yapmalıdır. Zira Hz.Peygamber (sav) bu sünneti bu şekilde devam ettirmiştir. 6- Başının tamamını ve kulakları aynı su ile (İmam Şâfıî) meshetmek: “Başının tamamını” dedik: Zira rivayet olunduğuna göre; Peygamber (sav) abdest almış ve başının tamamını meshetmiştir. Perçemini meshetmiş olduğuna dair olan ibare daha önce geçmişti. Şu halde perçemin meshi farz, başın tamamının meshi ise, sünnet olmaktadır. Rasûlullah (sav); “Kulaklar başdan sayılır” buyurmuştur. Bundan kasdedilen, yaradılış bakımından değil; abdestte meshetme hususunda kulakların baş hükmüne tabi olmasıdır.
Sayfa 16 - Muallim Neşriyat
Reklam
43 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.